4 interessante feiten over de akoestische gitaar
4 interessante feiten over de akoestische gitaar

4 interessante feiten over de akoestische gitaar

Ben je helemaal dol op de (akoestische) gitaar en wil je meer weten over dit interessante en veelzijdige instrument? Dan ben je hier helemaal aan het goede adres! We hebben al eerder een leuk blog geschreven over 10 leuke weetjes over de gitaar, maar vandaag gaan we samen met jou in dit blog nog 4 interessante feitjes over de akoestische gitaar op een rijtje zetten. Speciaal voor jou, omdat jij het zo leuk vindt om nieuwe dingen over de gitaar te leren (en wij om het te schrijven)! Over de gitaar valt zo enorm veel te leren en de gitaar heeft dan ook een geweldige, rijke geschiedenis die gewoonweg super interessant is! Lees je weer gezellig mee?

4 interessante feiten over de akoestische gitaar

Zoals ik al zei zijn er enorm veel dingen te leren over de (akoestische) gitaar! Wist jij bijvoorbeeld al dat de gitaar van Kurt Cobain van het Nirvana Unplugged concert maar liefst 6 miljoen dollar opbracht bij een veiling? Soms betaal je veel geld voor een bouwkundig goede gitaar, soms voor wie op de gitaar gespeelt heeft en soms om het idee van waar de gitaar allemaal geweest is, zoals een antieke gitaar. Naast de gitaar van Kurt Cobain die door de hoogste bieder voor 6 miljoen dollar werd gekocht, zijn er zo nog meer voorbeelden. Bijvoorbeeld de gitaar van John Lennon. De akoestische Gibson gitaar bracht op een veiling maar liefst 2,4 miljoen op. Of wat dacht je van de Stratocaster van David Gilmour? Deze gitaar bracht 3,98 miljoen dollar op! Zo zie je maar dat wanneer mensen het geld hebben dat de speelgeschiedenis van een gitaar of de antieke kenmerken ervan heel veel waarde hebben en dat the sky the limit is wat betreft de bedragen die voor de gitaren worden betaald. 

# 1 op de lijst van interessante feiten. Verschillende soorten snaren

Wist je dat er in vroegere tijden gebruik werd gemaakt van schapendarmen om snaarinstrumenten te spannen? Raar idee he, dat hier darmen van een dier voor werden gebruikt, in die tijd was dat echter heel normaal. Deze tijd ligt vandaag de dag ver achter ons. Sindsdien zijn nylon en staal enorm in populariteit toegenomen voor het maken van de snaren van de klassieke gitaar en de westerngitaar. Dit is sinds de twintigste eeuw en dat had overigens weinig te maken met het gebruik van ingewanden van dieren. De meest belangrijke reden van het gebruik van nylon en staal is dat deze materialen veel beter in stemming blijven en dan vooral de langere snaren en ze produceren een stuk meer volume dan de schapendarmen die voorafgaand werden gebruikt.  

# 2 op de lijst. Het jaar 1850

Omstreeks 1850 was het de Spaanse gitaarbouwer Antonio de Torres Jurado die de eerste akoestische gitaar produceerde zoals we die vandaag de dag kennen. Toch was het ontwerp van onze hedendaagse akoestische gitaar niet helemaal nieuw! Door de eeuwen heen werd er op allerlei plaatsen over de hele wereld gitaar-achtige instrumenten gevonden. Het oudste gitaar-achtige instrument gevonden in de geschiedenis, is de Luit. Dit instrument werd naar alle waarschijnlijkheid al zo'n 5000 jaar bespeeld! Kan je je voorstellen dat ooit, in een heel vroege beschaving al gespeelt werd op een gitaar-achtig instrument? Hoe die tijd geweest moet zijn en welke muziek er gespeelt werd? De mensheid heeft altijd al, sinds het begin van onze beschaving, behoefte gehad aan muziek. Muziek en muziek maken zit in ons bloed, in ons DNA en voor een echte muziekliefhebber is er niets mooier dan dat! 

# 3. De gitaar met maar liefst 49 snaren

Doorgaans heeft een akoestische gitaar 6 snaren. Dit is eigenlijk de meest voorkomende gitaar die wij vandaag de dag bespelen. Daarnaast heb je ook verschillende akoestische modellen die 12 snaren hebben. Bij het 12-snarige model is elke snaar in principe dubbel. Doordat je de vier snaren met de laagste toon een octaaf hoger stemt kan je gewoon dezelfde akkoorden spelen maar wanneer je speelt krijg je een rijker geluid te horen. Naast de 6-snarige en de 12-snarige modellen zijn er ook andere akoestische gitaar modellen, de zogeheten experimentele modellen. Hier valt de gitaar van Paolo Schianchi onder met maar liefst 49 snaren gespannen aan zijn hals!  

# 4. Het laatste feit op deze lijst, zijn de ezelsbruggetjes

Wanneer je kijkt naar de standaard stemming van de akoestische gitaar is dit in vrijwel ieder geval altijd E A D G B E. Net zoals bij het leren en onthouden van heel veel leerstof, is hierbij ook een handig ezelsbruggetje voor verzonnen. Namelijk Een Aap Die Geen Bananen Eet. Een makkelijke zin om te onthouden en zo maak je het jezelf een stuk makkelijker om de stemming te onthouden. Ook in het Engels zijn er meerdere ezelsbruggetjes voor de stemming van de gitaar, zoals Eddie ate Dynamite, GoodBye Eddie. En Elephants And Donkeys Grow Big Ears, maar ook Every Amateur Does Get Better Eventually. Dat is nog eens handig, toch?

Meer weten over de akoestische gitaar?

Ben je na het lezen van dit blog helemaal op dreef en wil je graag nog meer leren over de akoestische gitaar? Bekijk dan eens onze vele, informatieve en leuke andere blogs over de gitaar! Door gitaarles te volgen kan je ook enorm veel leren over de akoestische gitaar, niet alleen gitaar leren spelen in praktijk, maar ook de theorie over de gitaar leren! De akoestische gitaar is een geweldig instrument waar je veel kanten mee op kan, van spelen in een leuke band, of spelen wanneer je met vrienden en vriendinnen geniet van een gezellig kampvuurtje tijdens een koele zomeravond, tot aan eigen nummer componeren. The sky is the limit als het gaat om het spelen van de gitaar en het gebruik ervan. Hou je bijvoorbeeld van de mooie verouderde look van een antieke of oudere gitaar? Maar wil je liever wel de voordelen van een nieuwe gitaar? Wist je dat je je gitaar of basgitaar dan ook kunt relicen? Superleuk om te doen met een geweldig resultaat! En wat dacht je van een mooie verouderde koffer of standaard en zelf je eigen gitaar onderhouden of verbeteren en eigen maken op welke manier je dat ook wilt? Het kan allemaal!