Basgitaar (of gitaar) relicen. Wat is het en hoe werkt het?
Basgitaar (of gitaar) relicen. Wat is het en hoe werkt het?

Basgitaar (of gitaar) relicen. Wat is het en hoe werkt het?

Jij wilt graag meer te weten komen over het relicen van je basgitaar of gitaar. Dan ben je aan het juiste adres! We gaan je in dit blog meenemen in de wereld van het relicen, wat je uitspreekt als "re-likken". Relicen wordt ook wel vaker "aged" of "worn" genoemd. Misschien dat je nu al een beetje een idee krijgt van wat relicen precies inhoudt. Juist! Het heeft te maken met het ouder doen lijken van jouw basgitaar of gitaar! Ga nu niet gelijk je gitaar te lijf met een schuurpapier of iets dergelijks, ook het relic maken van je (bas) gitaar is een delicaat werkje. In dit blog gaan we het met je hebben over wat relicen precies is, welke vormen van relic maken er allemaal zijn en waarom het gedaan wordt. Lees je mee?

Relicen van je basgitaar of gitaar, wat is het?

Met relicen van je basgitaar of gitaar wordt bedoeld dat je deze op een kunstmatige manier ouder gaat doen lijken dan dat je gitaar werkelijk is. Het zal ervoor zorgen dat je basgitaar of gitaar eruit ziet alsof deze al vele jaren mee op tournee is gegaan en er al heel wat uurtjes op gespeeld zijn. Hiermee worden bijvoorbeeld slijtplekken van het spelen bedoeld, maar ook slijtage zoals krassen en butsjes van het vallen, slepen over de vloer en onder andere de snaren vervangen. Door je (bas) gitaar relic te maken lijkt het alsof het instrument al vele jaren meegaat. Maar waarom zou je een misschien wel gloednieuwe gitaar zo toetakelen? Veel mensen vinden het prachtig om te spelen met een relic basgitaar of gitaar, maar dan wel zonder de mankementjes van een écht oude gitaar! Zo kan je bijvoorbeeld de gitaar van één van jouw favoriete gitaristen namaken. Dat zal een hoop mensen verbaast doen kijken wanneer je bij gitaarles aankomt met zo'n prachtige "oude" gitaar! Er worden ook gitaren uit de jaren '50 en '60 na gemaakt in de fabriek die over dezelfde hardware beschikken al de gitaren van toen, maar natuurlijk ook het "worn" uiterlijk alsof het lijkt dat ze echt al decennia geleden zijn gemaakt terwijl ze daadwerkelijk nieuw uit de doos komen. Dat is toch geweldig!

Waarom zou je je basgitaar of gitaar een relic look willen geven?

Daar zijn eigenlijk meerdere redenen voor en he is dan ook zeker een persoonlijke keuze en voorkeur. Zo kan een reden zijn dat je je basgitaar en gitaar helemaal eigen wilt maken, jouw eigen stijl. Als je het mooi vindt ziet het er prachtig gebruikt en veel gespeelt uit. Ook kan het de reden hebben dat je wilt dat je basgitaar of gitaar een mooi resonant geluid produceert. Het mooie aan je (bas) gitaar een relic uiterlijk geven is dat je je gitaar helemaal naar eigen wens "oud" en gebruikt kunt doen lijken. Of je dat wel of niet wilt en in hoeverre, is uiteindelijk geheel een persoonlijke keuze en wens. 

Je gitaar een persoonlijke look geven

Iedere ietwat bekende gitarist is wel te herkennen aan zijn volledig eigen signature look, of eigenlijk signature (bas)gitaar. Zo bijvoorbeeld de bekende gitarist John Mayer met zijn Black One gitaar. Naast de muzikale reden (het resonante geluid) voor zijn relic gitaar, is zijn gitaar natuurlijk ook helemaal aan zijn eigen voorkeuren aangepast. Zoals de gebruikte houtsoorten, maar ook de elektronica en bruggen en dergelijke. Doordat hij zijn gitaar zo'n enorm persoonlijke touch heeft gegeven is zijn gitaar er ook eentje om uit duizenden te herkennen. Door jouw gitaar een geheel eigen, relic look te geven zal hij compleet uniek zijn en echt helemaal jouw eigen persoonlijkheid en signature weergeven! 

Een mooie gebruikte look

De één vindt een gloednieuwe gitaar met glanzende oppervlakken heel erg mooi, terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan een verweerde, oude look voor zijn of haar basgitaar of gitaar. Boven alles is het wel of niet relic maken of kopen van je gitaar een zeer persoonlijke keuze. Zo gaat de ene gitarist heel er voorzichtig met zijn gitaar om, om de (bas)gitaar zo min mogelijk te beschadigen, terwijl de ander juist express krassen op zijn of haar gitaar maakt om deze zo snel mogelijk de "verweerde" look te geven. 

Het resonante geluid van een relic gitaar

Naarmate de houten body van jouw basgitaar of gitaar meer verweerd raakt zal je merken dat ook het geluid van je gitaar verandert. Dit komt doordat de trillingen van de snaren veranderen en minder "weerkaatsen" tegen de oppervlakte van de gitaar. Wanneer je het relicen echt serieus aanpakt zal je merken dat je gitaar een nog meer resonant geluid zal produceren. De hoeveelheid resonant maken staat dus direct in verbinding met de hoeveelheid relicen van je basgitaar of gitaar. Dit zal dan ook een onderdeel van jouw gitaar helemaal eigen maken zijn.   

De verschillende manieren van relic maken

Wanneer je jouw gitaar wilt relicen zijn daar verschillende manieren voor. Zo zijn er in principe drie manieren om jouw basgitaar of gitaar echt relic te maken. Bekijk de drie mogelijkheden wat dat betreft ook zeker heel goed van tevoren, want iedere manier geeft de gitaar zijn eigen specifieke look en geluid. Naar welke manier jouw voorkeur uitgaat is geheel persoonlijk, daarom is het zo belangrijk om je van te voren goed te verdiepen in iedere vorm van relicen. Hieronder de drie verschillende manieren van relicen.

Light relic

De eerste manier is de light relic, ook wel "worn road" genaamd. Deze manier van relicen heeft zijn naam gekregen doordat het lijkt alsof de gitaar op tour is geweest, maar toch redelijk voorzichtig behandeld is. Deze vorm geeft de gitaar een oorspronkelijk bedoeld geluid en niet al te veel resonantie. 

Relic

Deze manier van relicen geeft het effect alsof de gitaar in kwestie al meerdere tours mee heeft gedraaid en er redelijk vaak op is gespeeld. Bij deze vorm van relicen krijgt de gitaar een iets veranderde resonantie in zijn geluid. 

Heavy relic

Met de heavy relic creëer je een look die je gitaar een minstens veertig jaar oud uiterlijk geeft. De flink gebruikte look geeft de gitaar niet alleen een geweldig, verweerd uiterlijk, maar ook de toegenomen resonantie zal heel goed te horen zijn in het geluid!

Je gitaar zelf relicen

Misschien laat je het relicen liever aan een professional of een gitaar fabrikant over, maar misschien lijkt het je wel heel erg leuk om het zelf te doen. Eén ding is zeker: wanneer je het relicen van je basgitaar of gitaar zelf doet geeft dit zeker nóg meer persoonlijkheid aan je gitaar! Maar hoe doe je dat dan? Dat relicen, oftewel verweren van je gitaar? Gewoon een paar keer van de trap af smijten en over de grond schuren? Nee, zo simpel is het niet en bovendien heb je dan grote kans dat je gitaar het niet zal redden ;). Het is wel goed om voordat je aan de slag gaat met het zelf relicen te onthouden dat het best wel wat precisie en vakmanschap benodigd om het zelf te doen. Het kan namelijk zo zijn dat je iets te enthousiast aan de slag gaat en je je gitaar compleet verprutst waardoor je er werkelijk niets meer mee kan. Wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat is het handig om een paar voorbeeld gitaren erbij te houden als voorbeeld die al een relic look hebben die je mooi vindt. Denk er ook aan bij iedere plek die je aanpakt of dit een plek zou zijn waar verwering te zien zou zijn na een x aantal jaren spelen op je gitaar. Hoe meer realistisch de "gebruikerssporen", hoe mooier jouw zelfgemaakte relic look eruit zal gaan zien.