Basgitaar zonder kop - alle voor en nadelen op een rij
Basgitaar zonder kop - alle voor en nadelen op een rij

Basgitaar zonder kop - alle voor en nadelen op een rij

Er zijn zoals je waarschijnlijk wel weet een hele hoop verschillende gitaren op de markt, zo ook basgitaren. De basgitaar zonder kop is niet nieuw en zelfs eigenlijk al best wel oud. De eerste headless elektrische gitaar stamt uit 1979. Het was het merk Steinberger die voor het eerst de markt op kwam met een minimalistisch ontwerp. De 'licensed by Steinberger' modellen van Hohner volgde. Nu, na lange tijd een beetje uit beeld te zijn geweest vind de koploze basgitaar weer zijn herintrede in de gitaarwereld. In dit blog bespreken we de voor- en nadelen en nog veel meer. Lees je mee?

Comfortabel spelen op de basgitaar zonder kop

Als we praten over een basgitaar zonder kop is ergonomie één van de belangrijkste punten. Het doel is dan ook om de gitaar zo comfortabel mogelijk te laten spelen en te laten voelen. Het grote verschil met een gewone basgitaar is het gewicht. Een koploze basgitaar is namelijk een stuk lichter. Doordat de basgitaar geen kop heeft is de gitaar ook meer in balans en extra compact ontworpen om nog meer comfort te ervaren tijdens het spelen.

Door de compactheid, het lichte gewicht en een betere balans van de gitaar is deze niet alleen eenvoudiger te vervoeren van de ene locatie naar de andere, maar ook makkelijker te spelen in kleinere ruimtes.

Zwakke punt van een gitaar

Zodra we het gaan hebben over de kop van de gitaar hebben we het ook direct over het meest zwakke punt van de basgitaar. Wanneer bijvoorbeeld jij of iemand in je buurt per ongeluk het statief van je gitaar omstoot of je de gitaar uit je handen laat vallen zal je merken dat de impact behoorlijk groot is bij een gitaar met kop. Dit komt door het vrij zware gewicht van de kop.

Het is zelfs mogelijk dat de kop van je gitaar breekt, dan is niet alleen je gitaar kapot, maar ook zal de reparatie zeker niet goedkoop zijn! Uiteraard kan je met een basgitaar zonder kop nog steeds schade maken aan je gitaar, maar de kop zal je in ieder geval niet kunnen breken.

Nadelen van een koploze basgitaar

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen die kleven aan de aanschaf van een koploze basgitaar. Ten eerste zal het uiterlijk van de basgitaar een stuk verschillen van een basgitaar met kop. De kop is een groot ontwerp die mede de uitstraling van de gitaar bepaald. Als we bijvoorbeeld een kijkje nemen naar de iconische kop van Fender-Stratocaster zal je zien dat de kop een groot onderdeel van het ontwerp is en dat veel muzikanten deze basgitaar kopen vanwege het unieke ontwerp. Uiteindelijk is de juiste basgitaar een kwestie van smaak en voor iedere muzikant anders. Misschien vind jij de koploze basgitaar wel helemaal geweldig, terwijl een ander liever de Fender hierboven beschreven kiest.

Iets om rekening mee te houden is dat de meest muurbeugels voor basgitaren en gitaren in het algemeen niet ontworpen zijn voor headless gitaren. Doordat de gitaar in kwestie geen kop heeft, heb je namelijk niets om de gitaar mee op te hangen in de beugel. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je jouw headless gitaar aan de muur wilt hangen en zoek specifiek naar een muurbeugel geschikt voor een koploze gitaar.

Stemmen zonder kop

Als je al een meer ervaren gitarist bent ben je het waarschijnlijk gewend dat je gitaar stemt (wordt gestemd) door gebruik te maken van de draaimechanieken op de kop van je gitaar. Bij een koploze gitaar werkt dit anders. De stemmechanieken zijn nu namelijk niet op de kop gesitueerd (er is natuurlijk geen kop), maar op de brug van de gitaar. Het principe en de werkwijze is verder eigenlijk precies hetzelfde.

De stemmechanieken zijn iets lastiger te gebruiken dan de traditionele mechanieken en dus knoppen, maar daar tegenover staat wel dat de knoppen nauwkeurig en stabiel zijn. Wanneer er op de topkam van je gitaar ruimte is kan je hier de tuner plaatsen die je met een clipje op je gitaar kunt plaatsen. Wanneer er geen ruimte is kan je beter gebruik maken van een stage tuner of een ander stemapparaat. Let er hierbij wel op dat het stemapparaat een jack kabel ingang heeft.

Snarenset

Heb je een normale snarenset nodig of een speciale? Dat is iets wat je even goed moet nagaan wanneer je een headless gitaar hebt aangeschaft. Namelijk niet alle headless gitaren maken gebruik van dezelfde hardware. Sommige gitaren hebben namelijk 'double ball ends' snaren nodig om ze goed te kunnen bevestigen en spannen. Andere maken gebruik van een 'locking' setje waardoor je eigenlijk het normale snarensetje kan gebruiken.

Een koploze basgitaar, de beste keuze voor jou?

Het aanschaffen van een basgitaar blijft natuurlijk altijd een persoonlijk keuze. Wat vind je mooi? Wil je dat de basgitaar een bepaalde uitstraling heeft of wat vind je juist niet mooi? Vind je een hoog speelcomfort belangrijk? Of misschien kijk je wel naar het gewicht van de gitaar. Als we kijken naar de voor- en nadelen van de koploze basgitaar, zien we dat er meer voordelen zijn dan nadelen. Het is eigenlijk het meest belangrijk om te kijken naar de punten waar jij de meeste waarde aan hecht als je een bepaalde basgitaar gaat uitkiezen. Natuurlijk kan je in de winkel ook altijd verschillende basgitaren uitproberen om zo de keuze te kunnen maken voor de gitaar die bij je past.