Een basgitaar met 4 of 5 snaren. Wat is de beste keuze voor mij?
Een basgitaar met 4 of 5 snaren. Wat is de beste keuze voor mij?

Een basgitaar met 4 of 5 snaren. Wat is de beste keuze voor mij?

Jij wilt graag een basgitaar aanschaffen, maar je weet nog niet precies welke gitaar voor jou het meest geschikt is. Wanneer je in de wereld van de basgitaren duikt zal je merken dat er een enorm aanbod op de markt is van verschillende soorten en maten basgitaren. Zo is er verschil in vorm en afmeting, maar er zijn ook fretloze basgitaren en natuurlijk de basgitaar met 4 of 5 snaren. In dit blog gaan we het met je hebben over de basgitaren met 4 snaren en de basgitaren met 5 snaren. Zodat je een goede keuze kunt maken tussen beide. Lees je mee?

Een basgitaar met 4 of 5 snaren?

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de meeste bassisten vaak op een solid body basgitaar spelen met 4 snaren, zoals de meest bekende basgitaren. Toch zijn er in de wereld van de basgitaren vele te vinden met 5, 6 of zelfs 7 snaren. Toch kiezen de meeste basgitaristen voor een basgitaar met 4 of 5 snaren omdat deze eigenlijk veruit de meest bekende basgitaren bevatten en deze gitaren erg fijn spelen. Maar dan nu de vraag waar het om draait: ga ik voor een basgitaar met 4 of met 5 snaren?

De meest geschikte basgitaar voor jou

Wanneer je op zoek gaat naar de meest geschikte basgitaar is het aan te raden jezelf een aantal vragen te stellen. Wat is je muziekstijl? Van welk genre of genres houd je? Wie zijn jouw grote voorbeelden in de muziekindustrie? Op welke basgitaar speelt jouw idool en hoeveel snaren heeft deze basgitaar? Wanneer je een beginnende basgitarist bent is het altijd spannend om je allereerste basgitaar aan te schaffen. Je wilt natuurlijk wel dat de basgitaar die je koopt echt bij je past! Ook wanneer je al langer basgitaar speelt is het natuurlijk altijd erg spannend om een basgitaar aan te schaffen, zeker wanneer je nu een basgitaar in je bezit hebt die niet helemaal bij je past. Op dit gebied heb je dan wel een kleine voorsprong: je weet namelijk welke gitaar niet bij je past. Nu dan nog een goede basgitaar vinden die wél bij je past!

De bas met 4 snaren

Veel klassieke nummers zijn vast en zeker met een basgitaar met 4 snaren gespeeld. Wist je dat in de meeste genres de 4-snarige basgitaar vrijwel altijd standaard in de EADG gestemd staat? Dit maakt het voor jou al een stuk eenvoudiger om direct aan de slag te gaan met spelen van jouw favoriete nummers en ook nummer te maken in deze genres! Ook wanneer je muziek speelt die vaker laag gestemd is, is er nog geen reden om een extra snaar aan je basgitaar toe te voegen. Als je hiervoor een snarenset aanschaft met snaren die net een tikje dikker zijn dan de snaren die nu op je basgitaar zitten kan je bijvoorbeeld al in een DGFA stemming spelen. Ook wanneer je vrij kleine handen hebt is het fijn om voor een basgitaar met 4 snaren te kiezen. In dit geval kun je het beste een aantal verschillende basgitaren met 4 snaren proberen om te kijken hoe deze in je hand voelt. Let er hierbij ook op of een 4-snarige gitaar al niet groot genoeg is want misschien zal een 5-snarige basgitaar voor jou iets te veel van het goede zijn.

De basgitaar met 5 snaren

Wil je toch erg graag een basgitaar spelen met 5 snaren? Dan kan het zijn dat de hals van de gitaar iets te breed is voor jouw handen. Let hier goed op. Een goede grip en een perfect passende hals is erg belangrijk om klachten aan je handen en lichaam te voorkomen! Wanneer je hier niet genoeg aandacht aan besteed kan het zijn dat je over een tijdje niet eens meer op je basgitaar kunt spelen omdat je zo last hebt gekregen van klachten! Wat je kunt doen als je met een basgitaar met 5 snaren wilt spelen, maar de hals te breed is kun je een aantal dingen doen. Zo kan je bijvoorbeeld contact opnemen met een gitaarbouwer om jouw 4-snarige basgitaar om te bouwen naar een 5-snarige gitaar. Of je kunt op zoek gaan naar een custom bas die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.

De extra snaar

Wat vaak een brandende vraag is wanneer het gaat over een basgitaar met 5 snaren, is of je die ene extra snaar echt wel zult gaan gebruiken. Kan jij echt wat met die vijfde snaar of ga je er uiteindelijk waarschijnlijk helemaal niks mee doen? Misschien speelt jouw idool ook wel op een basgitaar met vijf snaren en ben je bang dat wanneer je een bas met vier snaren koopt, je misschien een snaar tekort komt tijdens het spelen. In deze situatie zou een vijfde snaar een fijne toegevoegde waarde zijn voor jou als bassist. Wanneer je de vijfde snaar slechts als soort duimsteun zult gaan gebruiken kan je beter kiezen voor een bas met 4 snaren.

Extra dikke snaren

De meeste basgitaren met vijf snaren worden geleverd met extra dikke snaren en zijn standaard gestemd op BEADG. Hierdoor kan je met je bas de echte mooie, lage tonen creëren die je misschien wel zo geweldig vindt! Maar dan komen we nu weer even terug op de grote van je handen. Heb je grote handen? Dan zal jouw lichaam een 5-snarige bas wel aankunnen. Maar wanneer je wat kleinere handen hebt is dit een ander verhaal. Vind je de 4-snarige bas wel prima, maar zou je wel een snaar extra kunnen gebruiken om die mooie lage tonen te kunnen spelen? Dan kan je kijken of jouw basgitaar een upgrade kan krijgen naar een vijfsnarige bas of je kunt je 4-snarige bas ook inruilen voor een 5-snarige versie die het meest in grootte op jouw bas met 4 snaren lijkt.

De hoge C

Misschien heb je wel enorme berenklauwen en zou een 5-snarige bas helemaal niet zo gek staan bij jou, maar wil je toch liever in de hoge noten spelen. Soms kan het dan zijn dat je juist in de hoogte iets tekort komt. Dan is een extra snaar met de hoge C een goede uitkomst voor jou! Hiervoor kan je contact opnemen met een bas of gitaar reparateur want hiervoor heb je vrijwel altijd een nieuwe topkam nodig. Zorg er wel voor dat de reparateur een ervaren specialist is want anders kan het best wel eens zijn dat er iets misgaat in de communicatie en je straks je favoriete basgitaar vaarwel kunt zeggen. Wanneer je 5-snarige gitaar afgestemd is op een lage B, heb je een dunner setje aan snaren nodig om die hoge C te kunnen produceren. Het probleem is dan alleen vaak dat je door de dunnere snaren een teveel aan ruimte tussen de sleuven zult krijgen. Wil je nog liever een lage B en een hoge C? Dan kan het nog een goede optie zijn om te kijken naar een basgitaar met 6 snaren, mits je handen dat aankunnen natuurlijk! Weet jij al voor welke basgitaar je wilt gaan? Of ben je er na het lezen van deze blog nog steeds niet helemaal uit? Bespreek de opties dan eens met een ervaren bassist zoals je bas coach tijdens de basgitaarles! Hij of zij kan je zeker helpen een goede keuze te maken want je coach kent jou als bassist natuurlijk het allerbeste!