Een goede piano leerling: haal het maximale uit je pianolessen!
Een goede piano leerling: haal het maximale uit je pianolessen!

Een goede piano leerling: haal het maximale uit je pianolessen!

Hoe kan je als volwassene of als kind een goede piano leerling zijn en het maximale uit je pianolessen behalen? Daar gaan we ons eens goed in verdiepen in dit blog. Hoe bouw je bijvoorbeeld een goede band op met je pianodocent en hoe kan je ervoor zorgen dat je de lesstof sneller en beter opneemt en zult begrijpen? We gaan je alvast een geheimpje verklappen: een goede voorbereiding is altijd het halve werk!

Een goede piano leerling zijn

Het beste advies wanneer je piano spelen wilt leren is om lessen te nemen bij een (online) muziekschool waar jij je fijn bij voelt. Waar je de interactie aan kunt gaan met je docent en alle vragen kunt stellen die je je maar kunt bedenken. Dit is erg belangrijk wanneer je een goede piano leerling wilt zijn. Wanneer je op pianoles gaat is het een goede tip om niet alsnog in je eentje aan de slag te gaan met lesstof waar je eigenlijk nog niet veel van weet. Een docent kan je namelijk de juiste technieken van het pianospel bijbrengen en je tips geven hoe je mooi en kundig kunt leren spelen. Je neemt tenslotte niet voor niets les van een deskundige! Sommige mensen vinden de lessen helaas het moment om in discussie te gaan met de docent om te laten blijken wat ze ergens van vinden of dat ze een andere manier van spelen fijner vinden dan dat de docent adviseert. Dat is helaas geen goede manier om een mooie band op te bouwen met je docent. Je kan er op vertrouwen dat jouw ervaren docent de kneepjes van het pianospelen kent en dat zij of hij jou graag helpt bij het ontdekken van de technieken en mooi pianospel gunt. Je kan natuurlijk altijd een mening hebben over bepaalde aspecten van het pianospel want het spelen van de piano kent ook zijn subjectieve kanten dus dat is eigenlijk niet zo erg. Het moet alleen niet zo zijn dat je je leraar of lerares bij iedere handeling gaat verbeteren of op ieder aspect een mening te geven hebt, dan kan je beter zelf je weg gaan zoeken naar een manier voor het leren spelen van de piano. Daarom een goede tip: luister naar wat je docent te vertellen hebt en leer van de technieken die hij of zij over de jaren heen ontwikkeld of geperfectioneerd heeft en doe er je voordeel mee. De kunst om een goede piano leerling te zijn is dat jouw docent jou graag de kneepjes van het vak wilt bijbrengen en dat je hem of haar inspireert om jou te helpen beter te worden in je pianospel. Als je het besluit neemt om pianolessen te gaan volgen is het aan te raden om het volste vertrouwen in je piano leraar of lerares te hebben en bereid zijn om het advies te volgen die zij of hij jou geeft.

Het maximale uit je pianolessen halen

Hoe haal je het maximale uit jouw pianolessen? Dat is een vraag die je je misschien al wel eens afgevraagd hebt. Je kunt het meeste opsteken tijdens iedere pianoles door goed te luisteren en het advies te volgen van je docent. Heb je een vraag? Wacht daar dan niet te lang mee en stel deze het liefst direct of maak een lijstje van vragen die je graag wilt stellen en zet deze netjes op de mail of bel even om al je vragen snel beantwoord te krijgen. Vaak loop je ergens tegen aan tijdens de lessen of wanneer je thuis aan het oefenen bent met de lesstof. Het is daarom altijd handig om je vragen indien mogelijk direct te stellen wanneer je er tegenaan loopt zodat je weer lekker verder kunt gaan oefenen. Zo leer je het snelst en zo haal je ook het maximale uit je pianolessen! Vergeet niet dat je altijd al je vragen aan je docent kunt stellen, schaam je niet en denk niet dat iets een domme vraag is want die bestaan niet. Als jij iets wilt weten zal je docent er voor je zijn. Je moet altijd onthouden dat je docent een professioneel pianist is met ontzettend veel ervaring in het pianospel. Geen enkele vraag is te gek, je bent tenslotte aan het leren en je pianodocent zal dan ook zeker op iedere vraag een goed antwoord kunnen geven zodat jij weer snel verder kunt met de volgende stap op weg naar mooi pianospel!

Wees realistisch in je verwachtingen

Piano spelen leer je niet in één dag. Het is belangrijk om te onthouden dat het een tijdje zal duren om piano te leren spelen en neem deze tijd ook gewoon lekker om jezelf te ontwikkelen tot een echte pianist. Het is zowel fijn voor jezelf als voor je pianodocent om geduldig te zijn en niet te snel op te geven. Geef ook zeker de schuld niet aan je docent omdat je voor je gevoel niet snel genoeg leert piano spelen! Wanneer je echt iets wilt leren en vooruitgang wilt boeken is het belangrijk om hard te werken en geen enkele pianoles over te slaan. Ook is oefenen een heel belangrijk onderdeel van een soepel en snel leerproces. Sommige mensen geven pianolessen te snel op omdat het voor hun gevoel niet snel genoeg gaat en willen niet begrijpen dat je eerst het ene onderdeel of die ene techniek in de vingers moet hebben om aan het volgende onderdeel van pianospel te kunnen gaan. Wil je niet één van deze mensen zijn die te snel de handdoek in de ring gooien? Neem dan de tijd, haast je niet en wees geduldig. Wees bereid om de nodige tijd en energie in het leren te steken en geef niet op! Vervolgens zal je mooie resultaten gaan opmerken. En die geweldige resultaten zullen zeker komen! Als je maar rustig de aanwijzingen van je docent volgt en voldoende oefent.

Blijf trouw aan je leraar of lerares

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat jij niet zo goed klikt met jouw pianodocent. Het is dan ook je goed recht om dan op zoek te gaan naar een andere piano lerares of leraar. Een goede tip om een docent te vinden die bij je past: ga eerst eens bij een aantal (online) muziekscholen in de buurt of afhankelijke docenten een aantal proeflessen nemen. Zo kan je kijken of de docent bij je past en of de manier van lesgeven is zoals je het voor ogen hebt. Het is altijd beter om eerst op zoek te gaan naar een goede pianodocent die aansluit bij je wensen, dan tijdens het leerproces van docent naar docent over te stappen. Dit zal niet goed zijn voor jouw leerproces en het zal er ook zeker niet sneller door gaan. Wanneer je de voor jou beste docent hebt gevonden blijf dan loyaal en toegewijd naar hem of haar. Dat zal je namelijk veel voordelen opbrengen! Je bouwt een band op en kan de lessen steeds oppakken waar je gebleven bent en je bouwt structuur en discipline op die je nodig hebt om je pianospel naar een hoger niveau te kunnen tillen. Een vaste docent kan je daar heel erg goed bij helpen! Wanneer de weken en maanden verstrijken zal jouw leraar of lerares een steeds beter beeld krijgen van jouw zwakke en sterke punten. Hierdoor kan hij of zij een steeds betere docent voor jou zijn en kun je docent je helpen je zwakke punten aan te pakken en van deze sterke punten te maken. En daarnaast kan je docent je natuurlijk helpen je sterke punten verder te ontwikkelen.