Heb jij een passie voor piano spelen? Hou dan vol en geef niet op!
Heb jij een passie voor piano spelen? Hou dan vol en geef niet op!

Heb jij een passie voor piano spelen? Hou dan vol en geef niet op!

Heel veel mensen en dan vooral volwassenen beginnen vaak vol moed aan pianolessen. Helaas is het zo dat als je na een aantal jaren deze vol enthousiaste toetsenisten in spe vraagt of ze nog steeds piano spelen, zullen veel van deze mensen vertellen dat ze het pianospel opgegeven hebben. Waarom is dat? Waarom geven veel mensen het zo snel op terwijl ze in eerste instantie zoveel passie hadden om piano te leren spelen? In dit blog gaan we hier verder op in en gaan we het erover hebben waarom het zo belangrijk is voor jou om wél vol te houden en niet op te geven!

Volwassenen geven het piano spelen te snel op

Misschien heb je altijd al piano willen leren spelen of misschien heb je als kind lessen gehad en zou je het dolgraag weer willen oppakken. Eigenlijk vrijwel iedereen die begint aan pianolessen gaat hier met volle moed in en hebben een grote motivatie om mooi pianospel in de vingers te krijgen. Geen berg lijkt te hoog en geen obstakel te groot. Waarom is het dan dat veel volwassenen het pianospel toch (weer) opgeven? Vaak is het de kloof tussen dromen en werkelijkheid die in de weg staat. Kinderen weten vaak onbewust dat bij iets leren veel komt kijken voordat je het daadwerkelijk onder de knie hebt. Volwassenen vergeten dit vaak en merken dat het toch best wel wat oefening en inzet vereist om mooi piano te leren spelen. Hoe groot je passie voor pianospelen ook is, het is dan vaak het doorzettingsvermogen die veel mensen niet willen of kunnen inzetten om er mee door te gaan. En dat is oh zo zonde!

Passie voor piano spelen

Heb jij net als velen een grote passie voor piano spelen? Dan is het goed om te onthouden dat er bij het leren van mooi piano spelen best wel wat komt kijken. Dit is natuurlijk zo met iedere vaardigheid en dus met pianospel ook! Het vergt veel oefening, concentratie, doorzettingsvermogen en inzet om mooi en goed piano te spelen. Wanneer je dit onthoudt en op deze manier de pianolessen ingaat, zal je al veel teleurstellingen voorkomen omdat je weet wat je te wachten staat. Zo kan je er voor zorgen dat jij niet één van de mensen zal zijn die het piano leren spelen opgeeft, want dat is uiteindelijk natuurlijk niet wat je wilt toch? Opgeven. Als je je passie voor pianospel vasthoudt en al je motivatie inzet om er écht voor te gaan zal het je zeker gaan lukken!

Zorg ervoor dat je niet je eigen teleurstelling gaat creëren!

De grootste reden waarom volwassenen snel opgeven piano te spelen is omdat veel mensen hun eigen teleurstelling creëren. Ze denken in hun achterhoofd dat het vast wel makkelijk zal zijn en dat ze het zeker wel binnen een aantal weken of maanden onder de knie zullen hebben. Zoals ik al eerder heb aangegeven, is het een grote fout om zo te beginnen aan pianolessen! Vaak zien we dat velen erg enthousiast aan de lessen beginnen, graag en veel oefenen en graag overleggen en tips vragen aan de piano docent. Het begint allemaal positief en er is in principe geen vuiltje aan de lucht. Maar helaas volgt al snel de teleurstelling.. Het gaat niet snel genoeg of het blijkt toch moeilijker dan gedacht wanneer de lessen vorderen. In het begin is alles natuurlijk nieuw en gaan de vorderingen op vrij hoog tempo, het lijkt snel te gaan. Dit komt eigenlijk alleen doordat het allemaal nieuw is en je in het begin erg veel nieuwe dingen leert. Na een tijdje en na een aantal lessen is het niet meer zo nieuw en lijken de vorderingen dus ook minder snel te gaan. Hier komen de frustraties vaak om de hoek kijken. Doordat er voor het gevoel van de leerling minder beloning is, gaat het doorzettingsvermogen en het enthousiasme achteruit. Vanaf dit moment gaat het allemaal bergafwaarts. Er komt minder regelmaat in de oefensessies en steeds minder zin om de pianoles te blijven volgen. Zelfs de meest gemotiveerde en gepassioneerde leerling, die in het begin nog zo passievol en en vol enthousiasme aan de lessen begon, begint steeds meer lessen over te slaan en gaat steeds minder tijd besteden aan de lesstof en het oefenen op de piano.. Dit heeft alles te maken met de teleurstellingen die we voor onszelf creëren. Wanneer je niet met de juiste instelling de lessen begint zal de teleurstelling op een bepaald moment de passie voor het pianospelen overschaduwen en zo verdwijnt langzaam maar zeker de droom om ooit mooi piano te leren spelen!

Hou vooral vol en geef niet op!

Zoals al eerder gezegd, is het het allerbelangrijkste om met een goede instelling aan pianolessen te beginnen. Dan maak je al een goede start! Wanneer je je beseft dat het leren van mooi piano spelen veel oefening en inzet vereist, zal je merken dat het je lukt om je motivatie en enthousiasme vast te houden. En dat is erg belangrijk als je graag piano wilt leren spelen! Hierdoor zal het volhouden en niet opgeven een stuk makkelijker worden. En dat is natuurlijk wat je wilt toch? Pianospelen is geweldig, zorgt voor veel ontspanning, geeft veel voldoening en zorgt voor erg veel plezier in je leven. En natuurlijk niet te vergeten de mooie muziek die je leven zal verrijken! Er gaan zeker uitdagingen en tegenslagen komen. Wanneer je hier bij voorbaat al vanuit gaat kan het alleen maar meevallen! Accepteren dat het wel eens tegen kan zitten en hier doorzetten zonder gelijk de handdoek in de ring te gooien wanneer het even tegen zit zal er uiteindelijk voor zorgen dat je hiervoor beloond wordt. En de beloning is natuurlijk je droom uit laten komen en heel mooi piano leren spelen!

Het goed aanpakken

Iedere volwassene die een passie heeft voor pianospel en die ervan droomt om goed piano te leren spelen raad ik zeker aan om niet langer te wachten met het beginnen van lessen! Het is zoiets moois om goed piano te spelen en wanneer je het goed aanpakt zal piano spelen één van de leukste dingen zijn die je ooit in je leven zal doen. Stel je eens voor dat het je lukt om je droom waar te maken en dat je over een tijdje de sterren van de hemel speelt op jouw piano of keyboard, geweldig toch! Het is een fantastische manier om je creativiteit te uiten, je gevoelens te uiten, tot rust te komen en daarnaast je artistieke gevoelens te ontwikkelen. Daarnaast is piano spelen ook nog eens heel erg goed voor je lichaam zoals het soepel houden van je handen, vingers en gewrichten en is muziek maken heel erg gezond voor je brein. Alleen maar voordelen en inspiratie om niet op te geven en je droom te verwezenlijken!