Is klassieke muziek te combineren met popmuziek? Als we kijken naar de geschiedenis dan komen we al een aantal voorbeelden tegen van het gebruik van bestaande composities uit de klassieke muziek die gebruikt zijn in het maken van popmuziek. Ook het integreren van elementen uit de klassieke muziek is een manier om popmuziek en klassieke muziek met elkaar te mengen tot een prachtig geheel. Wil je meer weten over hoe je klassieke muziek in de popmuziek kunt gebruiken? Lees dan gezellig mee!
Klassieke muziek met popmuziek combineren
Zoals hierboven al vermeld zijn er al vele voorbeelden van popnummers waar onderdelen van klassieke muziek in wordt gebruikt. Ook kan je een lang nummer maken, opgesplitst in vier onderdelen zoals een symfonie uit de klassieke muziek. Maar eigenlijk zou het niet eens zo uitgebreid hoeven zijn om deze twee muziekgenres met elkaar te combineren. Met drie specifieke noten uit een klassiek stuk kan je al een prachtige combi creëren tussen beide! De 21 eeuw lijkt een grote fusie op het gebied van klassieke muziek en pop, het is ontzettend hip om tegenwoordig verschillende muziekgenres met elkaar te vermengen tot een groot succes. In vroegere tijden was er altijd wat spanning tussen klassieke muziek en popmuziek. De twee muziekgenres verschilden te veel van elkaar om samen tot een mooi geheel te komen. Dat is tegenwoordig wel anders! De vriendschap tussen klassiek en pop lijkt steeds hechter te worden met prachtige muziek als gevolg! Om als voorbeeld te noemen zijn er bijvoorbeeld vol klassiek geschoolde muzikanten die vol overgave een geweldige en heftige cross-over maken naar pop. De combinaties van klassieke instrumenten met een stevige beat wordt steeds populairder!
Je hoeft niet klassiek geschoold te zijn om pop met klassiek te kunnen vermengen
Een klassieke scholing is absoluut geen vereiste wanneer je een muziek mengeling van klassiek en pop wilt maken. Kijk bijvoorbeeld maar naar Chuck Berry. Hij is dé Rock-and-Roll pionier die de toon begon te zetten met zijn nummer Roll over Beethoven. Ook al was de invloed van Beethoven ietwat beperkt (doordat de klassieke onderdelen eigenlijk allen vertaald werden in de titel en tekst van het nummer) was dit wel een prachtig gebaar op het gebied van het mengen van compleet verschillende muzieksoorten. Chuck Berry had ook geen klassieke achtergrond! Toen Elvis Presley zijn muziek ten horen bracht was écht de toon gezet voor de combinatie van klassiek en pop. In zijn nummer It's Now Or Never deed hij een geweldige interpretatie van het klassieke nummer O Solé Mio. Het nummer van Elvis Presley werd dan ook een regelrechte megahit! Tijdens de ontwikkeling van de popmuziek duurde het niet lang voordat de klassieke muziek verweven werd met de klassieke muziek. Wat dacht je van The Beatles met hun producer George Martin die een klassieke achtergrond had en zo waren er nog veel meer sterren die hun muziek opnamen met bijvoorbeeld een strijkkwartet en andere klassieke invloeden.
Integreren van klassiek in popmuziek
Wanneer we kijken naar de combinatie van klassieke muziek en popmuziek is het meest voor de hand liggende om klassiek te integreren in een popsong. Hier kan je gemakkelijk samples voor gebruiken. Je kunt natuurlijk ook helemaal op de klassieke tour gaan en een aantal klassieke musici uitnodigen om te spelen tijdens de opnames van je song! Wanneer we kijken naar de Beastie Boys en hun nummer Intergalactic van 1998 dan zal je gelijk opmerken dat het nummer wordt ingeleid door 40 seconden klassiek stuk van Moessorgski. Het integreren van klassiek in je popsong kan ook wel iets subtieler. Kijk bijvoorbeeld maar naar het nummer Someone To Call My Lover van Janet Jackson. In dit nummer is Gymnopedie No.1 van Erik Satie te horen. In dit nummer is het subtiel in vierkwartsmaat over het gehele nummer heengelegd wat een fantastisch effect heeft gegeven aan Janet's song! Ook kan het nog op een andere manier, zoals we zien bij het nummer When I Get You Alone uit 2003 van Robin Thicke. In dit nummer richtte hij zijn pijlen op een sample van Walter Murphy's A Fifth Of Beethoven (gebaseerd op de Vijfde Symphonie van Beethoven). The Fifth van Beethoven is in het heel nummer constant aanwezig. Het nummer van Robin Thicke werd dan ook een grote hit. Ook een zeer opvallende combi van klassiek en pop of in dit geval rap, was het nummer I Can van Nas uit 2002. In dit nummer speelt zijn dochter Für Elise van Beethoven. Für Elise is het stuk dat vrijwel iedereen leert wanneer hij of zij piano leert te spelen. De boodschap vanuit het stuk van Beethoven is dat als je iets wilt, je er hard voor moet werken. Wat natuurlijk een prachtige boodschap is en oh zo waar! Zo is er een Nederlandse dj, dj Rosenthal de la Vegaz. Hij is een voorbeeld van zo'n harde werker. Hij combineert de klassieke grootheden aan sterren uit de het popgenre. En met succes.
Meest gebruikte thema in de popmuziek
Canon in D van Pachelbel is veruit het meest gebruikte thema als we kijken naar combinaties van klassieke muziek in de popmuziek. Bovendien past de muziek ook erg goed in het popgenre. Het is een prachtig stuk uit de Barok is gecomponeerd voor een combinatie van drie violen en een basinstrument. Het is een ware hit op bruiloften en partijen en kan bovendien in een oneindig aantal pop gerichte muzieksoorten worden gebruikt! Ook een veelgebruikt stuk is het O Fortuna, een onderdeel Cantate Carmina Burana. Carmina Burana is een reeks gedichten uit de Middeleeuwen die door componist Orff uit Duitsland in de jaren '30 van de vorige eeuw op muziek is gezet. Het stuk van Orff begint en eindigd met O Fortuna. Fortuna wordt de Godin van het lot genoemd. Ozzy Osbourne gebruikte het nummer altijd als opening bij Live optredens en Epica nam het stuk samen met een groot orkest op voor het album The Classical Conspiracy. Daarnaast wordt O Fortuna veel gebruikt als sample door musici in het hiphop genre en rappers.
Maak je eigen combi van klassiek en pop!
Ook jij kan een geweldige popsong creëren door gebruik te maken van een explosief mengsel van klassieke elementen! Je kunt het groots aanpakken door verschillende symfonieën te gaan beluisteren en deze groots in te delen in je song. Let er hierbij wel op dat je altijd te maken hebt met muzikale rechten en dat je natuurlijk geen rechtszaak aan je broek wil! Lees je dus ook goed in over de muzikale rechten van een stuk of meerdere stukken van klassieke muziek voordat je deze gaat gebruiken. Misschien heb je nog een paar nummers liggen die wel een oppepper kunnen gebruiken of maak compleet nieuwe songs aan de hand van klassieke invloeden. Ga de akkoordenprogressies op bijvoorbeeld internet onderzoek die in de pop en rock gebruikt zijn om klassiek met pop te verenigen en maak aan de hand van jouw studies een prachtig nummer of nummers die het publiek zullen verbazen van jouw talent! Je kunt hiervoor ook samples gebruiken uit het klassieke muziekgenre. Deze zijn op internet genoeg te vinden.