Keyboard of digitale piano aansluiten op tablet of smartphone. Kan dat?
Keyboard of digitale piano aansluiten op tablet smartphone. Kan dat?

Keyboard of digitale piano aansluiten op tablet smartphone. Kan dat?

Wanneer je een keyboard of digitale piano hebt zijn er vele mogelijkheden om piano te spelen. Zo heb je een hele vleet aan ritmes en tonen tot je beschikking en bovendien zijn deze piano varianten vrij licht van gewicht, dus je kan zo overal mee naartoe nemen! Misschien heb je vaak je muziek op je tablet of smartphone staan en nu ben je eigenlijk wel benieuwd of je deze ook aan kunt sluiten op je keyboard of digitale piano. In dit blog vertellen we je er alles over! Lees je mee?

Is mijn keyboard of digitale piano geschikt voor aansluiting?

Als je al een keyboard of digitale piano in je bezit hebt, kan je het beste eerst even kijken of jouw instrument over een MIDI of USB ingang beschikt. In dit blog gaan we meer in op het aansluiten via een MIDI verbinding dus we zoeken hier naar een MIDI-OUT aansluiting of een USB-MIDI aansluiting. Deze vindt je meestal aan de achterkant of zijkant van jouw keyboard of digitale piano. Wanneer je er niet zeker van bent, kijk dan even in de handleiding van jouw keyboard of piano. Misschien zie je de aansluiting over het hoofd. Heeft jouw keyboard of digitale piano geen geschikte aansluiting? Dan kun je je tablet of smartphone helaas niet aansluiten door middel van een MIDI verbinding en heb je een ander type keyboard of piano nodig. Heeft jouw keyboard of digitale piano wel deze aansluiting? Top! Dan kunnen we verder.

Jouw digitale piano of keyboard is niet voorzien van een MIDI aansluiting, wat nu?

Het kan zijn dat jouw keyboard of digitale piano ontworpen is zonder een MIDI aansluiting. Om je tablet of smartphone toch aan te kunnen sluiten zal je op zoek moeten naar een andere keyboard of piano die wel over deze aansluiting beschikt. We werken het beste met een MIDI verbinding, dus het makkelijkste is direct te kijken naar een MIDI keyboard of MIDI digitale piano. Let er in ieder geval goed op dat je nieuwe keyboard of piano deze aansluiting(en) bevat. Dit zou al een simpel MIDI keyboard kunnen zijn, welke ook nog eens ontzettend mooi geprijsd is. Het is wel belangrijk om hierbij te zeggen, dat de goedkopere MIDI keyboard enkel en alleen bespeeld kunnen worden met een tablet of smartphone. Deze MIDI instrumenten bevatten namelijk geen geluiden van zichzelf. Je hebt dus een extern apparaat nodig om überhaupt geluiden te kunnen produceren. Wil je ook zonder MIDI aansluiting kunnen spelen? Dan kun je beter kiezen voor een instrument die zowel geluiden kan produceren zonder MIDI aansluiting, als met. Let hierbij wel op dat het keyboard of de digitale piano de MIDI aansluiting bevat. En het liefst allebei, zowel de USB MIDI als de gewone MIDI aansluiting. Wanneer je instrument over beide aansluitingen beschikt én geluiden uit zichzelf kan produceren zonder MIDI aansluiting, dan zit je eigenlijk het allerbeste, want dan kan je heel erg veel met jouw keyboard of digitale piano gaan doen! 

MIDI verbinding gebruiken met je tablet of smartphone

Het grote voordeel van internet is dat er heel veel informatie te vinden is over eigenlijk alles. Heet nadeel is dat er soms gewoonweg te veel te vinden is! Soms zie je door de bomen het bos niet meer en wordt je overrompeld door de hoeveelheid informatie die op internet te vinden is. Wat nogal verwarrend kan zijn. Het enige wat eigenlijk belangrijk is om te weten over MIDI is dat MIDI simpel gezegd een stukje informatie. Sommige mensen denken dat MIDI het geluid van je keyboard of digitale piano is, maar dat is niet zo. Via de MIDI-verbinding laat het keyboard of de piano aan je tablet/ smartphone weten welke noot er gespeeld moet worden en hoe de noot moet klinken (kort, lang, etc). De software of jouw tablet of smartphone zet het geluid om naar een geluid naar wens door deze in ontvangst te nemen. 

Wat is het voordeel van een MIDI aansluiting?

Verder op in dit blog gaan we samen een verbinding maken tussen jouw tablet of smartphone en keyboard of digitale piano. Wanneer je een succesvolle aansluiting kunt maken tussen jouw apparaat en instrument kan je vervolgens een rijk scala aan ontzettend leuke functionaliteiten verwachten die bijvoorbeeld in Walk Band (Android) of Garageband (Ipad) zitten. Ook zijn er nog talloze andere, leuke apps die een MIDI aansluiting ondersteunen en waar je gebruik van kunt maken. Eigenlijk speel je via de app op jouw keyboard of digitale piano allerlei verschillende virtuele instrumenten. Superleuk en er gaat een compleet nieuwe wereld voor je open met ontzettend veel mogelijkheden! Maar dat is zeker nog niet alles. Wanneer je iets opgenomen hebt in MIDI kan het natuurlijk zijn dat je de noot verkeerd gespeeld hebt. Geen probleem hoor, want alles wat je opneemt is achteraf nog heel makkelijk aan te passen. Ook een voordeel is dat je met de educatieve software zoals bijvoorbeeld Simply Piano zijn de eindresultaten van je opname stukken beter als wanneer je gebruik maakt van de microfoon van je tablet of smartphone. Deze is niet zo geavanceerd als de functionaliteiten die bijvoorbeeld deze software je biedt. De app Simply Piano kan met de grootste precisie de gespeelde noten lezen uit de informatie die binnenkomt via de MIDI verbinding.  

De verbinding met MIDI gaan maken

Nu we de aansluiting hebben gevonden, of een keyboard of digitale piano hebben aangeschaft met een geschikte aansluiting, kunnen we verder. Dan gaan we nu beginnen met de verbinding maken tussen de tablet of smartphone en het keyboard of de digitale piano door middel van een MIDI aansluiting. Het kan zijn dat jouw keyboard of piano alleen een aansluiting heeft voor een oplader. Geen probleem! er zijn hiervoor kabels en adapters te vinden die de aansluiting met MIDI alsnog mogelijk maken. Houdt er hierbij rekening mee welke kabel of adapter jij nodig hebt voor je instrument. Dit kan namelijk verschillen. Denk aan een Lightning aansluiting bij Ipads of Iphones, USB-C voor Android smartphones en micro-USB voor wat oudere Android smartphones. 

Aansluiten van de tablet of smartphone

Dan gaan we nu je tablet of smartphone koppelen aan jouw instrument. Hoe gaan we nu die verbinding met MIDI maken? Er zijn twee verschillende manieren om een MIDi verbinding te maken. Nummer één is via de MIDI aansluiting en nummer twee is via de USB-MIDI aansluiting. Heeft je keyboard of digitale piano een USB-MIDI aansluiting? Dan kun je het beste deze aansluiting gebruiken! Deze aansluiting werkt namelijk een stuk eenvoudiger dan de klassieke MIDI aansluiting. Zie je een USB-B aansluiting op jouw keyboard of digitale piano? Dan gaan we daarmee verder. De USB-B aansluiting is te herkennen aan de vierkante vormgeving van de aansluiting en is vrijwel altijd geschikt voor het maken van een MIDI verbinding. Wanneer je via de USB aansluiting een MIDI verbinding maakt, heb je geen MIDI-Interface nodig wanneer de aansluiting Class Compliant is zoals dit genoemd wordt in tegenstelling tot de "gewone" MIDI aansluiting. Vaak is de aansluiting met de juiste kabel zo gepiept! Het allerbelangrijkste bij een USB-MIDI aansluiting is dat je met een USB-B aansluiting te maken hebt. Wanneer je namelijk met een andere USB aansluiting te maken hebt is dit waarschijnlijk geschikt voor een USB stick. Raadpleeg eventueel de handleiding van je instrument om het zeker te weten met welke USB aansluiting je te maken hebt. 

Welk apparaat met welke kabel?

Allereerst gaan we kijken naar het apparaat met USB-C aansluiting zoals de Android tablet of smartphone. Hier heb een kabel voor nodig die USB-B met USB-C verbindt. Voor de Lightning aansluiting van de Ipad of Iphone heb je de Lightning naar USB adapter nodig. Hierbij heb je nog wel een USB-B naar USB-A kabel nodig om je keyboard of digitale piano te verbinden met de adapter. Op oudere ipads vindt de zogeheten 30-pin connector en heb je een Ipad Camera Connection Kit nodig. Ook hierbij heb je vervolgens nog de de kabel van USB-B naar USB-A nodig om je keyboard of digitale piano met de adapter te kunnen verbinden. En als laatste: de oudere Android apparaten. Deze zijn vaak voorzien van een Micro-USB aansluiting. Hierbij heb je een kabel nodig van Micro-USB naar USB-B. 

De klassieke MIDI aansluiting, DIN

Is jouw instrument alleen voorzien van een MIDI aansluiting, de zogeheten DIN aansluiting? Dan sluit je een MIDI kabel aan op de MIDI-OUT aansluiting. Heb je een dubbele MIDI kabel? Geen probleem, het maakt niet uit welke van de twee kabels je gebruikt. Om het MIDI signaal naar de smartphone of tablet te sturen hebben we een MIDI-Interface nodig. Een mooi voorbeeld van een goede interface is de iRig MIDI 2 Interface. Deze is ontwikkeld voor zowel iOs als Android en kan gebruikt worden voor zowel de tablet als de smartphone, maar ook met Windows of MAC computers. Wanneer je een andere MIDI Interface wilt gaan gebruiken, check dan eerst even goed van te voren of deze geschikt is voor het gebruik van jouw smartphone of tablet. Bij iRig MIDI 2 worden standaard twee kabels meegeleverd. Namelijk de Mini-DIN naar Lightning kabel en de Mini-DIN naar USB-A kabel. Hiermee kun je de nieuwere tablets en smartphones aansluiten evenals de nieuwere Windows en MAC computers. Heb je een ouder of ander apparaat? Dan geven we je hieronder even een overzicht van welke kabel je nog nodig zou kunnen hebben voor de MIDI verbinding.

  • Bij een Android apparaat met USB-C aansluiting heb je de Mini-DIN naar USB-C kabel nodig.
  • Bij een ouder Android apparaat met Micro-USB aansluiting heb je de OTG naar Mini-DIN kabel nodig.
  • Heb je oudere Ipad met 30-pin aansluiting? Dan heb je de 30-pins naar Mini-DIN kabel nodig. 

Nu heb je als het goed alles bij de hand om jouw (USB) MIDI verbinding met jouw smartphone of tablet te maken!