Klassiek piano spelen voor beginners
Klassiek piano spelen voor beginners

Klassiek piano leren spelen kan in het begin nog best wel eens lastig zijn voor beginners. Dit komt omdat bekende componisten zoals Bach graag laten zien dat zij in staat zijn ingewikkelde composities, harmonieën en toonsoorten kunnen gebruiken in hun muziekstukken. Toch zijn er wel een aantal mooie composities te vinden van bekende componisten die voor de beginnende pianist te doen zijn! Het is alleen even zoeken. Daar gaan we je bij helpen. In di blog bespreken we namelijk een aantal bekende composities die voor de beginnende pianist geschikt zijn om zo mooi klassiek piano te leren spelen. Lees je mee?

Klassiek piano leren spelen voor beginners

Er zijn prachtige composities van onder andere Bach, Beethoven en Christian Petzold die niet een enorm ingewikkelde speelwijze vereisen. Hieronder gaan we er een aantal bespreken zodat jij als beginners direct kan beginnen met het leren van klassiek piano spelen!

1. Een compositie van Johann Sebastian Bach

De Prelude in C Majeur, BMW 846 van Bach is een mooie compositie om mee te beginnen. De Prelude van Bach met zijn hele reeks aan akkoorden wordt noot voor noot gespeeld, gebroken. Dit wordt in klassieke muziektermen ook wel arpeggio genoemd. Voor jou als beginnende klassieke pianist is het het makkelijkst om eerst de akkoorden te leren en te oefenen. In de bladmuziek zal je steeds een reeks van acht noten zien staan. Begin met het oefenen door deze steeds weer tegelijk aan te slaan. Heb je dit onder de knie? Dan kan je nu de bladmuziek volgen en de muziek noot voor noot gaan spelen. Deze prelude begint en eindigt misschien in C Majeur, maar let tijdens het spelen ook zeker op verhogingen en verlagingen in toonsoorten. De toonsoort verandert namelijk nog weleens na een aantal maten in dit muziekstuk.

2. Erik Satie 's compositie Gymnopédie NO. 1

De Gymnopédie NO.1 van Satie is een vrij modern stuk. Dit komt hoogst waarschijnlijk doordat het muziekstuk geschreven is in 1880, toen de impressionisme een big deal was! In deze periode werd muziek meer vrij en werden de muziekstukken meer en meer geschreven door middel van improvisatie door bijvoorbeeld gebruik te maken van akkoorden die daarvoor vrijwel niet gebruikt werden in muziekstukken. Ook de standaard opbouw van stukken begon rond deze tijd steeds meer en meer te verdwijnen. Dat maakt dit stuk van Satie dan ook een vrij modern en uniek muziekstuk en erg leuk om te spelen! Omdat de Gymnopédie van Satie niet als een standaard muziekstuk is geschreven zal je waarschijnlijk een aantal akkoorden gaan tegen komen die je nog niet eerder in klassieke stukken bent tegen gekomen. Daarom is het verstandig om goed op te letten welke noten je moet aanslaan tijdens het leren spelen van dit stuk.

3. De compositie Menuet in G Majeur, K 1e van W.A. Mozart

Deze prachtige Menuet van waarschijnlijk wel de meest bekende componist aller tijden is geschreven in G Majeur. Hierdoor speel je de F als een Fis. Je speelt deze compositie met beide handen, waarbij je met de rechterhand de muziek volgt en met je linkerhand eigenlijk hetzelfde doet, maar dan 9 steeds 9 tonen lager. Wist je dat Mozart nog maar een jaar of vijf of zes jaar oud was toen hij dit muziekstuk schreef? Hij was echt een groot muzikaal talent en dat is aan alles van zijn prachtige composities te zien! Mozart, wie voluit Wolfgang Amadeus Mozart heette heeft heel erg veel muziekstukken geschreven. Waarschijnlijk mede omdat hij al zo vroeg in zijn leven begonnen is met pianoles en zijn eigen composities schrijven! Zo was hij drie toen hij voor het eerst in aanraking kwam met de piano en niet lang daarna begon hij al zelf muziek te componeren. Hij maakte al heel vroeg gebruik van intervallen doordat hij het goed onder de knie had en begreep hoe hij deze in zijn muziek kon gebruiken en verwerken.

4. De Menuet in G Majeur van Christian Petzold

Deze welbekende Menuet van Petzold zal je vast wel eens gehoord hebben. Daarom is dit stuk ook een erg leuk muziekstuk om te spelen voor mensen in je omgeving, vrijwel iedereen kent het namelijk wel! De Menuet is in G Majeur geschreven en is 32 maten lang. Heel veel jaren dachten mensen dat dit stuk door Bach geschreven was. Niets is minder waar, want alle eer gaat naar Christian Petzold voor het schrijven van dit prachtige stuk die hij omstreeks 1700 heeft geschreven. De reden waarom mensen dachten dat dit stuk van Bach was, was omdat de vrouw van Johann Sebastian Bach dit stuk aan een boek met diverse stukken van Bach en andere componisten had toegevoegd.

5. De welbekende Für Elise compositie van Ludwig Beethoven

Als we het hebben over klassieke pianostukken, mag dit over de hele wereld bekende muziekstuk van Beethoven natuurlijk niet ontbreken! Ik verwacht dat je hem minstens wel één keer gehoord zal hebben, zoals velen. In het eerste gedeelte van 23 maten speel je enkel met één noot tegelijk. Dit is ook wel vaak het meest bekende gedeelte van deze compositie die mensen zo bekend in de oren klinkt. Het is dan ook goed om eerst met dit gedeelte even goed te oefenen. Wanneer je het eerste gedeelte goed onder de knie hebt, kan je doorgaan met het verdere muziekstuk, wat over het algemeen een stukje moeilijker is. Omdat je als beginnende pianist echt wel even moet oefenen om klassiek piano te leren spelen, is het het beste om het tweede gedeelte van dit stuk even te laten zitten. Wil je er toch voor gaan of denk je dat je er wel klaar voor bent? Dan geven we je graag een tip mee: maak gebruik van het rechter pedaal. Dit zal er voor zorgen dat de tonen wat vloeiender klinken. Zie je ergens in de bladmuziek de aanduiding Ped____| staan? Dan dien je direct na het aanslaan van de eerste noot het rechter pedaal in te drukken en vast te houden totdat het rechte streepje de aanduiding afsluit. Dit zal even wat oefening vergen want je gaat nu meerdere dingen tegelijk doen, zowel met je handen als met je voeten. Maar oefening baart kunst! Ga je naar pianoles? Dan kan je docent je vast en zeker helpen om deze techniek en coördinatie onder de knie te krijgen tijdens de pianolessen.

6. Robert Schumann 's Fröhlicher Landmann compositie

Dan zijn we nu bij de laatste compositie aangekomen die we in dit blog voor de beginnende klassieke pianist met je gaan bespreken. Deze compositie zal je waarschijnlijk niet zo snel herkennen als een klassiek pianostuk. Maar herkennen zal je het vast en zeker denk ik wel. De melodie van deze compositie is namelijk gebruikt voor het sinterklaasliedje "Hij komt, hij komt, de lieve goede sint.." Het is niet een heel makkelijk stuk om als beginner te spelen, maar omdat je de melodie waarschijnlijk al kent maakt het het wel een stukje makkelijker. Let er bij dit stuk op dat de melodie wordt gespeeld met je linkerhand. Oefen dit dus eerst heel goed voordat je het muziekstuk met twee handen gaat spelen!