Liedjes schrijven. Songwriting voor beginners
Liedjes schrijven. Songwriting voor beginners

Liedjes schrijven. Songwriting voor beginners

Wil je graag liedjes schrijven en is het jouw droom om songwriter te worden? Dan is het lezen van dit blog een goed begin! Misschien denk je dat songwriting niet voor jou is weggelegd. Geen nood, alles valt te leren en de beste manier om te beginnen is om het gewoon te gaan doen! In dit blog gaan we de meest uiteenlopende onderwerpen over songwriting aan bod brengen en vertellen we je alle tips en do’s & dont’s om te beginnen met het schrijven van songs.

Met liedjes schrijven beginnen

Wanneer je iets voor het eerst wilt gaan leren dan geldt voor liedjes schrijven eigenlijk hetzelfde als voor al het nieuws waarmee je begint. Alles is in het begin even moeilijk, maar wanneer je eenmaal de stap hebt gezet om te beginnen en doorzet zal je merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Wanneer je aan songwriting begint zal je merken dat als je teveel de theorie en dus de “regels” volgt, het resultaat niet zoveel voldoening zal geven dan wanneer je naast een goede theorie ook jezelf ontplooit en je eigen stijl creëert. Het is belangrijk dat je zowel je eigen stijl ontwikkeld als je songwriting-skills gaat ontwikkelen. Creativiteit is fantastisch, maar alleen met creatief zijn zal je niet de liedjes kunnen schrijven van het hoogste niveau en dat wil je toch? Als je alleen met je creativiteit aan de slag gaat zonder je de theorie en dus je skills voor songwriting te ontwikkelen, zullen er aan het einde van de rit maar weinig mensen zijn die je liedjes zullen begrijpen. Zorg er daarom dus voor dat je zowel de theorie leert en je skills ontwikkeld én je creativiteit erop los laat. Muziek schrijven is een vaardigheid, net als ieder ander beroep waarbij je creatief bent. Veel leren en veel oefenen. Dan zal je zeker een heel goede songwriter kunnen worden!

 Songwriting in een notendop

Songwriting kent kortgezegd twee onderdelen, namelijk tekst en muziek. Zowel praten als schrijven is iets wat het merendeel van de mensen al vrijwel heel hun leven doen, maar liedjes schrijven is wat dat betreft een toch net iets onbekender terrein. Wanneer je songs wilt schrijven zal je vast al wel gemerkt hebben dat er op het gebied van muziek schrijven nog best veel te leren valt. Maar hoe moet je aan je muzikale vaardigheden werken als enthousiaste songwriter? Sommigen verdiepen zich graag eerst in de theorie voordat ze aan muziek schrijven willen beginnen, de andere bijvoorbeeld weer heel intuïtief. Sommigen doen het liever beide. Hoe je het ook went of keert, het is nooit verkeerd om je eens iets meer te verdiepen in muziek. Je kan bijvoorbeeld eens notenbalken gaan bekijken en akkoordenschema’s. Of muziektheorie in het algemeen. Je hoeft hier ook niet teveel druk op te leggen, neem een tempo aan wat voor jou goed aanvoelt om meer te gaan leren over muziek en songwriting en neem er lekker de tijd voor om alles een beetje te verkennen. Waarschijnlijk steek je er sowieso iets van op of bepaalde aspecten van muziek je nou aanspreken of niet. Dus dat is natuurlijk altijd goed!

Songteksten schrijven

Een songwriter moet eigenlijk twee dingen kunnen, kortgezegd muziek maken en teksten schrijven. Wat schrijven betreft is dat meestal wel eenvoudig, dit heb je hoogstwaarschijnlijk al op jonge leeftijd op school geleerd. Maar om songteksten te schrijven heb je toch wel iets meer nodig dan alleen kunnen schrijven. Het is eigenlijk een beetje te vergelijken met iemand die een rijbewijs heeft en iemand die rijdt als coureur voor zijn beroep. Degene die als coureur rijdt heeft vaardigheden aan moeten leren om zijn beroep uit te voeren terwijl iemand met een rijbewijs enkel hoeft te kunnen rijden. Als lyrics schrijver zal je daarom ook vaardigheden moeten aanleren om beter te worden in het songwriten. Een tip: probeer iedere dag een beetje te leren. Zo zal je merken dat je steeds meer en meer vaardigheden zal ontwikkelen om goede liedjes te schrijven!

Je geschreven songs opnemen en mixen

Wanneer je je geschreven songs aan je vrienden, familie of aan het grotere publiek wilt laten horen, is de snelste en meest eenvoudige manier om je liedjes op te nemen. Hiervoor heb je een aantal keuzes; wil je bijvoorbeeld de opname maken op je telefoon, koop je eigen opname apparatuur of ga je naar een professionele muziekstudio om je song op te nemen? Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over wie het liedje gaat zingen. Ga je hem zelf inzingen of heb je liever dat iemand anders dat doet? Misschien heb je een vriend of vriendin of iemand anders die je kent die een veel betere stem heeft als jij. Het kan ook zo zijn dat je zelf wel een goede stem hebt, maar dat je skills als gitarist of pianist wat minder zijn. Je kunt het daarom natuurlijk ook combineren met een band erbij of dat jij de instrumenten speelt en een ander jouw song zingt. Wanneer het allemaal is opgenomen kun je aan het einde alles nog aanpassen zodat je song een mooi, samenhangend geluid krijgt en klaar is om gehoord te worden.

Een video opnemen voor bij je muzieknummer

Omdat mensen eigenlijk best wel visuele wezens zijn is het een goed idee om eens na te denken om een goede muziekvideo aan je song toe te voegen. Er is geen betere manier om aandacht te trekken voor jouw kersvers geschreven liedje dan een video. Dit kan je zelfs heel gemakkelijk met je smartphone doen! De kwaliteit van telefoons en namelijk tegenwoordig zo hoog dat je hier best een goede kwaliteit video mee kunt maken. Ook is er tegenwoordig voor weinig geld prima opnameapparatuur te verkrijgen waarmee je binnen no-time een professioneel ogende video in elkaar hebt gezet! Het is wel aan te bevelen om even het één en ander te lezen over muziekvideo’s maken voordat je begint. Zo zal je het beste eindresultaat kunnen bereiken.

Aan de slag als professioneel songwriter

Ben je inmiddels al een tijdje bezig als songwriter en heb je inmiddels wat ervaring opgedaan met liedjes schrijven? Dan wil je waarschijnlijk wel meer bekendheid verkrijgen en (meer) geld gaan verdienen met je songs. Dit is best een uitdaging, er komt een dosis geluk bij kijken, maar het is ook zeker zo dat wanneer je veel tijd steekt in het promoten van jezelf en jouw songs je heel ver kunt komen! Omring jezelf door goede professionals en geef niet op. Ook het promoten van jezelf en je songs is net als het songwriten zelf een vaardigheid die je kunt aanleren. Verder is het belangrijk om op ten duur een of meerdere instrumenten te leren spelen naast het songwriten. Je kunt je liedjes wel in je hoofd componeren, maar wanneer we kijken naar ervaren songwriters op professioneel niveau zal je zien dat vrijwel alle liedjesschrijvers gebruik maken van minstens één instrument om zichzelf (of de zanger of zangeres die hun liedje zingt) te begeleiden. Vaak wordt hierbij een gitaar of piano/ keyboard gebruikt. Het is dan ook een goede investering om eens naar deze instrumenten te kijken. Wanneer je je eigen werk wilt gaan opnemen is eigen opname apparatuur ook zeker een goede investering. Gelukkig hoeft een instrument en apparatuur in deze tijd niet veel geld meer te kosten en door je een beetje te verdiepen in opnames maken van je songs, zal je binnen korte tijd de mooiste songs van hoog niveau kunnen componeren en produceren.