Met de perfecte techniek zingen of liever een beetje rauw?
Met de perfecte techniek zingen of liever een beetje rauw?

Met de perfecte techniek zingen of liever een beetje rauw?

Inmiddels heb je aardig goed leren zingen, ben je al op weg om op professioneel zangniveau te komen of misschien ben je er al. Misschien ben je net begonnen met zanglessen en leer je de techniek om perfect te kunnen zingen. Maar wil je eigenlijk wel perfect zingen? In het begin is het natuurlijk belangrijk dat je goede zangtechnieken ontwikkeld en dat je goed en mooi zuiver leert zingen, dat zeker. Maar misschien wil je na een tijdje wel je eigen draai geven aan je zang en meer op gevoel en wat rauwer gaan zingen, maar is het misschien de prestatiedruk en het perfect 'moeten' zingen dat je tegen houdt. In dit blog gaan we het met je hebben over dit dilemma.

Natuurlijk is het in het begin belangrijk dat je goede technieken leert om je zang op een goed niveau te brengen en mooi en zuiver te leren zingen. Maar daarna? Waarschijnlijk heb je al vaker de druk gevoeld van het perfect 'moeten' zingen en dat er bepaalde dingen van je verwacht worden wanneer je zingt. Heb je zelf het gevoel dat je altijd perfect moet zingen, met de perfecte techniek en dat je geen fouten mag maken? Dan ga ik je nu vertellen dat dat echt niet hoeft! Wanneer je met gevoel wilt zingen, je verhaal wilt overbrengen met emoties en de mensen echt wilt raken die je muziek luisteren zal je toch buiten je comfortzone moeten stappen en iets meer de rauwe kant op moeten gaan. Waarom? Omdat heel erg veel mensen liever geraakt worden met mooie verhalen vol emotie die je echt in het hart raakt dan emotieloze, perfecte zang. Dat is echt waar! De reden dat we toch vak 'perfect' willen zingen is omdat we meestal bang zijn om kritiek te krijgen. Maar het feit is dat zelfs de meest beroemde en beste zangers en zangeressen nog steeds kritiek krijgen van de zogenaamde muziek en zang kenners. Dat zal je niet kunnen tegen houden. Helaas. Maar wanneer je je niks van de eventuele kritiek aantrekt en gaat voor het vertellen van je verhaal en kiest voor echte emotievolle, rauwe muziek dan zal er een hele nieuwe wereld voor je opengaan en zal je vrijheid ervaren in je muziek!

Heb je weleens stil gestaan en écht geluisterd naar nummers die je recht in het hart raken? De muziek verhalen vol emotie echt te luisteren en het gevoel te beleven wat deze nummers naar je overbrengen? Dan zal je gauw merken dat deze nummers niet perfect gezongen worden! De meest mooie nummers die je het diepst raken worden gezongen door vocalisten die emotie over durven brengen en echt op gevoel durven te zingen. Ze laten je meevoelen in hun verdriet, blijdschap en vreugde, liefde en passie, maar ook hun woede en wanhoop. Dat maakt de nummers die zo goed worden overgebracht zo mooi! Deze nummers hebben als je goed oplet altijd rauwe randjes en misschien zelfs regelmatig kleine uitschieters die er gewoon helemaal bij horen. Je kan een verhaal niet vol overgave overbrengen zonder deze dingen. Als je echt graag je eigen unieke geluid wilt hebben, je verhaal wilt overbrengen zoals je dat voor ogen hebt én met gevoel wilt zingen zal je merken dat je dat alleen bereikt door jezelf over te geven aan je muziek en met die net rauwe randjes gaat zingen. Dus stap uit je comfortzone, stop met je aantrekken wat anderen voor kritiek op je zouden kunnen hebben en wat er eventueel van je verwacht wordt en zing! Zing zoals jij dat wilt en hoe jij dat wilt!

Heel erg veel vocalisten kampen steeds met hetzelfde dilemma. Ga ik voor perfectie, voor het feit dat er van mij verwacht wordt dat ik altijd perfect zing en voor muziek die gepolijste zang die gemakkelijk in het oor klinkt? Of ga ik voor die rauwe randjes, voor echte beleving van mijn muziek, gevoel en emotie en voor het overbrengen van mijn verhaal zoals ik dat wil en het risico dat ik hier en daar eventueel een 'foutje' maak? Er is moed voor nodig om op de laatste manier te zingen. Durf jij fouten te maken? Die eigenlijk niet eens hoorbaar zijn en het nummer die je zingt misschien juist wel nóg mooier maakt? Als jij er echt van overtuigt bent dat je je verhaal wilt overbrengen en gevoel in je muziek wilt leggen zodat je jouw luisteraars raakt, zal je hier en daar de nodige risico's moeten nemen! Uiteindelijk zal dat het dubbel en dik waard zijn, geloof me.

Uit je comfortzone stappen en echt met gevoel gaan zingen is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Want dat betekent dat je alle kritiek, het perfect 'moeten' presteren links moet laten liggen en los moet laten. Je kan hierbij wel zeggen, gewoon doen, maar zo makkelijk is het vaak in de praktijk niet dus dat ga ik je ook niet nu vertellen. Perfectie zit er vaak ingebakken en krijg je niet zo eenvoudig uit je hoofd door te zeggen, gewoon doen. Het is beter om kleine stapjes in de richting te zetten die je op wilt gaan. Wil je meer met gevoel gaan zingen? Ga dan eens oefenen door iedere keer als je zingt steeds meer gevoel in je zang te leggen. Steeds een stapje meer. Probeer hierbij het gevoel van perfectie ook echt steeds meer los te laten en je te focussen op het zingen met gevoel. Zoek beleving op. Dit doe je door ook jezelf steeds weer terug te luisteren. Wat voel je bij je zang? Beluister je zang steeds keer op keer en probeer hierbij steeds meer beleving en het overbrengen van je verhaal, hoe dat jij het wilt, centraal te leggen.

Doordat je streeft naar perfecte beheersing van techniek zal dit je in de weg staan van het overbrengen van je verhaal en de beleving van je muziek. Nu hoor ik je denken; techniek maakt dus niet uit? Ja, natuurlijk wel. Maar het is enkel een middel om goed te leren zingen en jouw optimale zangtalent te beheersen, niet een doel. Zo is techniek een belangrijk hulpmiddel om je stem te beheersen, toon te kunnen houden en je ademhaling te controleren. Dus techniek is wel zeker belangrijk in je zang. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd met de perfecte techniek moet (blijven) zingen. Het is juist goed om jezelf en je stem verder te ontwikkelen zodat je helemaal jouw eigen, unieke geluid krijgt. Techniek heb je nodig om muzikaal vaardig te worden en te kunnen vertellen wat je wilt vertellen met je muziek. Maar nogmaals, het is een middel, niet een doel in je zang! Wil je leren om meer met rauwe randjes te zingen en je gevoel over te brengen? Dan is het goed om na te gaan welke gedachten jij hebt tijdens het zingen. Merk je bijvoorbeeld dat je gedachten iedere keer overgaan naar wat je allemaal geleerd hebt tijdens je zanglessen en aan dat ene trucje die je hebt geleerd bij techniek beheersing om net die ene hoge noot eruit te persen? Voel je prestatiedruk en voel je dat je steeds minder plezier hebt in het zingen omdat je je nooit echt kunt ontspannen en puur op gevoel kunt zingen? Dan weet je dat jij teveel nadenkt over het zingen en naar perfectie streeft! Probeer deze gedachten steeds meer te laten varen om weer (meer) plezier te krijgen in het zingen.

Zoals ik je al eerder zei, ga ik je hier niet vertellen dat je het allemaal maar gewoon moet doen want zo eenvoudig is het helaas niet. Nieuwe dingen leren en andere dingen loslaten kost nou eenmaal wat tijd. Ik ga je hier wel een aantal tips meegeven die je op weg kunnen helpen. Lees je mee?

#1. Laat je inspireren door zangers en zangeressen die met rauwe randjes durven zingen

Door je te laten inspireren door vocalisten die de moed hebben om volledig op gevoel en met rauwe randjes te zingen en hun muziek durven te laten horen op de manier zoals zij dat willen, zal je merken dat je na veel luisteren en interpreteren heel veel van deze medemuzikanten kan leren!

#2. Liedjes zingen en/ of schrijven

Ga liedjes zingen en/ of schrijven die passen bij wie jij bent. Welke passen bij jouw gevoel en wat je wilt overbrengen naar jouw luisteraars. Durf het aan om jouw persoonlijke verhalen te delen. Zo zorg je ervoor dat het voor jezelf makkelijker wordt om vanuit je gevoel te gaan zingen in plaats van dat je je focust op de performance die je neerzet.

#3. Minder focus op het 'goed' doen

Wanneer je gaat zingen, probeer je dan minder te focussen op dat je het 'goed' moet doen. Probeer je in plaats daarvan in te leven in jouw verhaal of het verhaal dat je zingt zodat je luisteraar zichzelf kan herkennen in de tekst die je zingt. Uiteindelijk wil je jezelf laten horen toch? Plezier hebben in het muziek maken en zingen en je verhaal op de manier hoe jij dat wilt overbrengen naar het publiek. Of dat nu een klein of groter publiek is. Voel jezelf onderdeel van een groter geheel. Van de prachtige wereld vol mogelijkheden die muziek heet!

Als laatste wil ik je meegeven dat je niet bang moet zijn voor wat anderen denken, wat anderen misschien vinden van je verhaal of de fouten die je misschien zult maken. Go with the flow en focus je meer op de kansen die je kunt hebben om jouw luisteraars te raken met jouw verhaal.