Muzikant voor achtergrondmuziek. Hoe werkt dat het beste?
Muzikant voor achtergrondmuziek. Hoe werkt dat het beste?

Muzikant voor achtergrondmuziek. Hoe werkt dat het beste?

Wanneer je op het podium staat als (hoofd) muzikant is dat natuurlijk anders dan wanneer je de achtergrondmuziek verzorgt als achtergrond muzikant. Als achtergrond muzikant heb je ander plan van aanpak dan wanneer je als hoofd muzikant alle aandacht trekt. Je moet tenslotte op de achtergrond blijven en dit kan voor veel muzikanten nog wel eens lastig zijn. Wil je tips voor een goed plan van aanpak als achtergrond muzikant? Lees dan snel verder!

Muzikant voor achtergrondmuziek

Wanneer je muzikant voor achtergrondmuziek bent of een enkele keer zal gaan zijn, vergt dit om een andere aanpak en ook een andere mindset. Achtergrondmuziek is namelijk echt bedoeld om ook daadwerkelijk op de achtergrond te blijven. Dit kan zijn tijdens een optreden met een band of een solo zanger of zangeres waarbij jij zorgt voor muzikaal achtergrondgeluid. Maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je tijdens een bruiloft, een evenement of tijdens een georganiseerd diner of in een restaurant speelt en/ of zingt. Ook dan is jouw muziek echt bedoeld als sfeervolle achtergrondmuziek.

Normaal gesproken krijgen muzikanten alle aandacht tijdens optredens. Er wordt aandacht besteed aan je performance en er wordt bijvoorbeeld geapplaudisseerd wanneer je klaar bent met een nummer. Dit zal je met het spelen van achtergrondmuziek niet gauw tegenkomen. Al is dat natuurlijk wel anders wanneer je als achtergrond muzikant meespeelt en/ of zingt met een band of solo artiest. Al is het dan wel vaak zo dat er niet zo zeer geapplaudisseerd wordt voor jou als achtergrond muzikant, maar voor de band of artiest. Achtergrondmuziek werkt gewoon net even anders. Je vermaakt je publiek niet zo zeer met een optreden, maar meer met het creëren van een gezellige sfeer tijdens het feest of evenement.

Een andere mindset

Zoals we hierboven als besproken is het belangrijk dat je als achtergrond muzikant een andere mindset verkrijgt die je helpt in te zien dat mensen tijdens jouw performance jouw muziek echt wel waarderen. Ook al lijkt dat soms niet zo. Je zal merken dat wanneer je tijdens een diner-evenement, in een restaurant of tijdens een feest optreed en mensen steeds aan het praten zijn en aan het eten dat niet betekent dat ze jouw optreden niet waarderen. Ze hebben het juist erg gezellig! En dat dient ook automatisch als een compliment voor jouw muziek. Misschien zal je er even aan moeten wennen dat je publiek niet applaudisseert wanneer je klaar bent met een muzieknummer en dat ze ook steeds door je muziek heen praten. Daarom vraagt het spelen van achtergrondmuziek dan ook om een andere mindset. Denk eraan dat je publiek jouw muziek echt wel waardeert! Jij draagt bij aan een gezellige sfeer, mooie muziek en de kans voor de mensen om je heen om te socializen.

Het juiste repertoire

Wanneer je als achtergrond muzikant te werk gaat zal je rekening moeten houden met het feest, de locatie of het evenement waar je gaat optreden. Tijdens wat voor evenement ga je spelen of zingen? Wat is de gewenste sfeer? Achtergrondmuziek tijdens een luxe diner vraagt om een andere aanpak en een ander repertoire dan wanneer je speelt of zingt tijdens een bruiloft op een hippe locatie. Zo kan je tijdens het meer luxe diner bijvoorbeeld beter kiezen voor een rustig repertoire van wat langzamere en rustige popsongs en jazz. Terwijl je tijdens een hippe bruiloft beter kunt kiezen voor een meer uptempo repertoire.

Het fijne aan achtergrondmuziek en het verzorgen ervan, is dat je wel vrijheid hebt in hoe je jouw performance indeelt. Met mooie zang, improvisatie (lees voor tips eens ons blog 'In 6 stappen dichterbij goede zang en improvisatie') en misschien wel je eigen nummers? Natuurlijk stem je je performance wel af op de sfeer die je wilt creëren voor het betreffende feest of locatie, maar verder houd niets je tegen om daar geheel je eigen ding van te maken. Wil je je eigen nummers uitvoeren tijdens een evenement, feest of op een bepaalde locatie en wil je meer weten over het schrijven van de meest mooie muzieknummers? Lees dan eens ons blog 'Zelf een nummer schrijven moeilijk? Hoezo?'

Wat is de doelgroep waarvoor je optreed?

Naast dat de locatie en het type evenement een bepaald repertoire van je wenst (en degene die je inhuurt), zal je ook moeten kijken naar de doelgroep, het publiek waarvoor je de achtergrondmuziek gaat verzorgen. Het is daarbij belangrijk te kijken naar wat jouw publiek en dus doelgroep leuk vindt. als het overgrote deel de muziek aanspreekt is het goed. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen maar muziek gaat spelen en zingen die jij goed en leuk vindt, maar dat je echt kijkt naar je doelgroep en dat je de muziek daarop afstemt. Ga dus ruim voor het evenement na welk type mensen er aanwezig zullen zijn en in welke leeftijdscategorie.

En ook niet onbelangrijk: ga onderzoek doen van wat voor muziek de mensen houden die naar deze specifieke evenementen toe gaan. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw muziek bijdraagt aan een goede sfeer. Het kan ook zijn dat je voor een heel brede doelgroep zult gaan spelen. Dit zijn dan natuurlijk relatief jonge mensen tot relatief oude mensen bij elkaar, zoals op bijvoorbeeld een bruiloft. Dan kan je kiezen voor mainstream muziek die je bijvoorbeeld in de top 2000 tegenkomt. Oudere nummers, tot hedendaagse nummers door elkaar spelen is hierbij dan ook het beste.

Speel niet met een te hard volume!

Erg belangrijk wanneer je als achtergrond muzikant aan de slag gaat is dat je het volume van je muziek afstemt op het geluid in de zaal of op de locatie. Het is natuurlijk belangrijk dat mensen nog wel goed met elkaar kunnen praten en dat ze niet over de muziek heen hoeven te schreeuwen om elkaar te verstaan. Match het decibel volume dan ook echt met het geluid in de zaal. Het is de bedoeling dat de muziek echt mooi op de achtergrond blijft en niet te hard door de zaal dendert.

Dit zal van te voren waarschijnlijk lastig in te schatten zijn dus misschien zal je tijdens het spelen van de eerste liedjes even aan het zoeken zijn naar het juiste volume. Een tip: zorg er bij voorhand voor dat het volume op een zacht gemiddelde staat zodat je ook niet tijdens de eerste nummers keihard door de zaal heen galmt. Dit wordt echt als heel vervelend ervaren door het publiek in de zaal omdat er op deze manier niet op een normaal volume met elkaar gecommuniceerd kan worden. Let hier dan ook echt goed op! Bovendien wil je natuurlijk ook dat je aanbevolen wordt voor andere events of dat je opnieuw mag terug komen in de toekomst! Je kan als achtergrond muzikant dan ook het beste gebruik maken van in-ears zodat je jezelf goed hoort.

Nog een tip: speel met een versterker

Om ervoor te zorgen dat je het juiste achtergrond volume zal verkrijgen is het aan te raden om met een versterker te spelen. Zeker wanneer je met een elektrisch-akoestisch instrument speelt. Dit omdat het anders erg lastig wordt om een balans te vinden in het muziekvolume en de pratende mensen in de ruimte. Wanneer je geen versterker zal gebruiken kan het gebeuren dat je te hard moet gaan zingen om gehoord te worden en dat is natuurlijk niet erg goed voor je stembanden. Maar het is natuurlijk niet heel fijn om iedere keer wanneer je gaat optreden een enorme, zware versterker mee te moeten slepen. Daar is een oplossing voor! Kies voor een compacte versterker die je zo op de locatie kan uitklappen en inklappen wanneer je weer klaar bent. Dat scheelt een hoop sjouwen en je neemt het apparaatje gemakkelijk overal mee naartoe.