Strap buttons op je gitaar vervangen door strap locks. Kan ik dat zelf?
Strap buttons op je gitaar vervangen door strap locks. Kan ik dat zelf?

Strap buttons op je gitaar vervangen door strap locks. Kan ik dat zelf?

Iedere gitarist is anders. Zo zijn er beginnende gitaristen en gevorderden, maar ook heeft iedere gitarist, van welk niveau dan ook, een eigen stijl. Zo speelt de ene persoon bijvoorbeeld liever met een gitaarband en de ander liever zonder. Speel jij met een gitaarband? Dan kan de band van jouw gitaar voorzien zijn van zowel locks als buttons. Maar meestal zijn dit buttons. Is de band van jouw gitaar voorzien van buttons en wil je deze vervangen door strap locks? In dit blog lees je hoe je dat zelf kunt doen. Lees je mee?

Strap locks in plaats van strap buttons

Een gitaarband zit bevestigd aan jouw gitaar door middel van strap buttons. Het punt is alleen dat de buttons vaak net iets te klein zijn voor de gitaarband, maar ook de gaten in de gitaarband worden na verloop van tijd wat wijder waardoor de gitaarband nog wel eens los kan raken van je gitaar. Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je net lekker aan het spelen bent en plotseling je gitaarband los laat van je gitaar! Strap locks daarentegen bestaan uit twee delen. Het ene deel zijn strap buttons die je in de gitaar schroeft en het andere deel zijn strap locks die je aan de gitaarband bevestigd. Zo verstevig je het geheel optimaal waardoor je gitaarband niet zomaar meer kan losschieten van je gitaar en dat is toch wel zo fijn! Daarnaast bestaan er ook nog strap blocks. Dit zijn ringen gemaakt van kunststof of rubber die je op de strap buttons plaatst wanneer je je gitaarband hebt bevestigd. Het voordeel van strap blocks is dat je verder geen aanpassingen aan je gitaar of gitaarband hoeft te doen, maar het nadeel is wel weer dat de strap blocks minder praktisch en minder betrouwbaar zijn wanneer je deze vergelijkt met strap locks.

Gitaarband op iedere gitaar gebruiken

Heb je meerdere gitaren en wil je op allemaal je favoriete gitaarband kunnen gebruiken? Of heb je juist meerdere gitaarbanden waarmee je graag speelt en wil je deze eenvoudig kunnen verwisselen wanneer je maar wilt? Vervang dan van iedere gitaar de strap buttons door strap locks. Zo kan je je gitaarband eenvoudig verwisselen tussen je gitaren of eenvoudig verschillende gitaarbanden gebruiken en heb je alleen maar een kruiskopschroevendraaier nodig om de gitaarband te bevestigen aan je gitaar. Gebruik trouwens absoluut geen boortol want de kans dat je uitschiet of te ver doordraait is te hoog en je wilt natuurlijk niet het risico nemen dat je je gitaar beschadigd. Gebruik dus altijd een kruiskopschroevendraaier en stop deze ook bijvoorbeeld in een tas die je vaak gebruikt wanneer je de deur uit gaat om gitaar te spelen. Zo heb je altijd de juiste tool binnen handbereik om snel en eenvoudig van gitaar te wisselen en die ene fijne gitaarband te kunnen gebruiken.

Verschillende strap locks

Zoals bij vrijwel ieder product zijn strap locks in verschillende vormen en maten te verkrijgen en in diverse prijsklassen. Zo zijn er strap locks van diverse merken te verkrijgen en van diverse kwaliteit. De ene net iets steviger dan de andere, maar het idee blijft in principe bij alle strap locks hetzelfde: een veiligere en stevigere bevestiging dan tijdens gebruik van strap buttons. Er zijn verschillende online winkels die een keuzehulp aanbieden waar je kunt invullen wat jouw wensen zijn kwa bijvoorbeeld uiterlijk van de strap locks, maar ook de functionaliteit en de gebruiksvriendelijkheid. Ook kun je vaak een prijsklasse invullen zodat je zeker weet dat je de ideale strap locks kunt vinden die perfect aansluiten bij jouw wensen. Je kunt natuurlijk ook altijd naar een winkel bij jou in de buurt gaan en daar advies vragen voor de juiste strap locks en een keuze maken op basis van deze uitkomst. Net als het uiterlijk van je gitaar, de prijsklasse en de functionaliteit, is het kiezen van de juiste strap locks ook heel erg persoonlijk.

Strap buttons vervangen door strap locks

Oke, nu we samen wat kennis hebben opgedaan en wat tips en tricks hebben geleerd over de strap buttons en strap locks gaan we verder met het daadwerkelijk vervangen van de strap buttons door strap locks. Begin hierbij door je gitaar op een platte ondergrond te leggen. Het is belangrijk dat je gitaar goed ligt zodat je eenvoudig bij de bevestigingspunten van je gitaarband kan komen. Schroef de strap buttons van je gitaar. Schroef nu de strap locks op je gitaar en bevestig de strap locks aan het uiteinde van je gitaarband. Klik vervolgens je gitaarband vast aan je gitaar. That's it! Nu zijn jij en jouw gitaar er helemaal klaar voor om onverhinderd te spelen, hoe lang je maar wilt. Geen losraken van je gitaarband meer!

Mijn gitaar heeft niet twee bevestigingspunten, maar slechts één. Wat nu?

Veel gitaristen die met een akoestische gitaar spelen willen graag staand kunnen spelen. Daar heb je in de meeste gevallen toch wel een gitaarband voor nodig om op een goede manier te kunnen spelen. Wat als jouw akoestische gitaar maar één bevestigingspunt heeft voor strap buttons of strap locks? Kan je dan niet staand spelen? Jawel hoor! Niet alle akoestische gitaren zijn standaard voorzien van twee bevestigingspunten, maar slechts één welke zich meestal aan de onderzijde van de gitaar bevindt. Dit wordt een zogeheten end pin genoemd. Om toch gebruik te kunnen maken van een gitaarband en deze op een goede manier te kunnen bevestigen kan je gebruik maken van een rubberen bandje of veter. Met dit bandje of deze veter maak je een lusje om de kop van de gitaar. Tussen de topkam en de stemmechanieken die zich onder aan de kop van de gitaar bevinden. De lus bevestig je onder de snaren door en het uiteinde van het bandje of de veter bevestig je op een stevige manier aan het uiteinde van je gitaarband. Maak hier een fijn systeem van die je eenvoudig los en vast kunt maken zodat je de gitaarband makkelijk kunt verwisselen wanneer nodig. Je kan ook één of meerdere strap buttons monteren of laten monteren op je gitaar. Wil je dit zelf doen? Vraag dan eerst altijd advies aan een deskundige die veel verstand heeft van gitaren. Zo zorg je ervoor dat je zeker weet dat je gitaar niet beschadigd raakt en dat je de buttons of locks op de juiste plek monteert.

Een goede gitaarband aanschaffen

Naast het feit dat strap locks een stuk steviger en veiliger zijn dan strap buttons, is het ook heel belangrijk om een goede gitaarband uit te kiezen. Zorg ervoor dat de bevestigingspunten voor de gitaar goed stevig zijn en dat de gitaarband lang mee kan gaan. Ook wanneer je de gitaarband geregeld vast maakt en los haalt van de gitaar. Een gitaarband is natuurlijk ook zeker een heel persoonlijke keuze als het goed om het kiezen van het gebruikte materiaal en de kleur, maar een goede tip is zeker om ook goed te kijken naar de kwaliteit van de gitaarband. Je wilt natuurlijk niet dat wanneer je het staand spelen op je gitaar eenvoudiger en veiliger maakt door gebruik te maken van strap locks dat uiteindelijk je gitaarband het begeeft. Let daarom ook zeker bij het kiezen van een gitaarband op de bevestigingspunten, of deze goed stevig zijn en neem ook zeker je gitaar mee naar de winkel als je in de buurt een gitaarband wilt gaan aanschaffen. Zo kan je de gitaarband gelijk even uitproberen en testen op gebruiksvriendelijkheid en veiligheid voordat je hem koopt.