Hou je van het geluid van de akoestische of elektrische gitaar en speel je een van deze mooie instrumenten of wil je graag gitaar leren spelen? En wil je graag thuis aan de slag met modeling producten? in dit blog vertellen we je alles over wat modeling producten zijn en wat je er vanuit je thuisomgeving allemaal mee kunt doen. Een van de grootste voordelen van thuis modeling producten gebruiken voor je gitaar, is dat het zelfs de beginnende gitarist een prachtige, overtuigende sound geeft! Ook zorgen modeling apparaten ervoor dat je op een niet al te hoog volume hoeft te spelen of zelfs met een koptelefoon. Heel fijn als je je ouders of de buren niet te veel overlast wilt bezorgen!
Modeling producten voor de gitaar voor thuisgebruik
Vroeger moesten beginnende gitaristen het doen met een krakend transistor setje om zo hun sound beter te laten klinken. Dat is verleden tijd! Met de modeling producten voor thuisgebruik kan je nu als een echte ervaren gitarist aan de slag. Zo creëer je de sound die je graag wilt hebben. Ook zijn modeling producten voor de gitaar natuurlijk ook uitermate geschikt voor de gevorderde gitarist! Je kunt er best heel erg veel mee. Deze producten zullen alleen maar een positief effect hebben op je sound. Als beginnende gitarist creëer je een overtuigend geluid die klinkt als een al meer gevorderde gitarist en als gevorderde maak je je geluid alleen nog maar meer overtuigend! Benieuwd naar wat je allemaal kan met deze modeling gear? Lees dan snel verder!
De modeling oefenversterkers
Als we gaan kijken naar de meest eenvoudige modeling oefenversterkers zal je zeer zeker uitkomen bij de hoofdtelefoon. Deze hoofdtelefoon oefenversterkers hebben vaak ook een aantal effecten ingebouwd zitten. De oefenversterker sluit je binnen een handomdraai via je hoofdtelefoon aan op je gitaar en vòila je hebt al een prachtig geluid! Deze hoofdtelefoon oefenversterker is dan ook zeer geschikt wanneer je lekker wilt spelen zonder gehoord te worden. Een nadeel van deze oefenversterker is dat ze wel een beetje gelimiteerd zijn in gebruik. Je kunt ook kiezen voor een oefenversterker met een laag vermogen. Op deze zitten vrijwel altijd een hoofdtelefoon aansluiting. Ook zijn er tegenwoordig natuurlijk ook exemplaren met een bluetooth verbinding. Een nadeel van een laag vermogen oefenversterker is alleen wel wanneer je in een band gaat spelen dat je vermogen vaak te laag is om boven de drummer uit te komen. Als je niet van plan bent om in een band met drummer te spelen vormt het lage vermogen echter geen enkel probleem.
Verschillende multi-effecten met modeling
Dan komen we nu bij het volgende onderdeel van modeling voor je gitaar. De multi-effecten. In vroegere tijden was de amp modeling techniek nog iets heel speciaals. Tegenwoordig is deze techniek niet meer weg te denken uit de multi-effecten categorie! Een groot voordeel van het gebruik van een multi-effect is dat deze los staat in tegenstelling tot een modeling-oefenversterker. Dat betekent dus ook dat je een multi-effect eenvoudig aan kunt sluiten op iedere versterker. Dus ook eentje met meer vermogen. Dat is fijn wanneer je lekker aan het jammen gaat of wilt oefenen met je band. Multi-effecten zijn in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen. Zo kan je kiezen voor een full-size multi-effect, maar ook voor kleinere in stompbox formaat. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Wanneer je kiest voor full-size multi-effecten heb je als groot voordeel dat deze goed naar voren komen tijdens live optredens. Dit omdat je heel eenvoudig kunt wisselen met je voet tussen effecten en presets. Bij het kleinere formaat werkt dat iets lastiger. Dit is verder natuurlijk geen probleem als je vooral thuis of op een locatie speelt en het niet erg is om handmatig te schakelen.
Moderne multi-effecten
Een ding wat de meeste moderne multi-effecten met elkaar gemeen hebben is dat ze vrijwel allemaal in het bezit zijn van een line-out en USB-aansluiting. De line-out is natuurlijk erg handig want je kan waar en wanneer je wilt je hoofdtelefoon aansluiten om zo niemand tot last te zijn. Daarnaast kun je de line-out ook gebruiken om je boxen aan te sluiten. Dit kan actief, maar ook via een versterker. De USB aansluiting is vooral geschikt om te gebruiken voor updates en het downloaden van presets. Ook kan je de USB-aansluiting meestal gebruiken als USB audio interface om digitale opnames te maken.
Desktop multi-effecten
Naast de bovenstaande multi-effecten heb je ook nog de desktop multi-effecten. Deze multi-effecten zijn gemaakt om te gebruiken op je bureau of tafel thuis of in de studio. De desktop multi-effecten kan je eveneens gebruiken als USB audio interface. Door de steeds ontwikkelende technieken worden de desktop multi-effecten steeds efficiënter en meer eenvoudig in gebruik. Zo hoef je tegenwoordig geen gebruik meer te maken van een uitgebreid bedieningspaneel, maar kan je nu je telefoon of tablet gebruiken om de "knoppen" te bedienen! Je kan met deze multi-effecten zelfs een gitaar set-up herkennen en de settings digitaal nabootsen.
Audio Interfaces
Dan gaan we nu kijken naar de audio interfaces en wat je hier allemaal mee kunt doen. De dedicated audio interfaces zoals deze worden genoemd zijn geoptimaliseerd voor gebruik tijdens digitale opnames. Digitale opnames kan middels vele manieren, maar de meest voorkomende is toch wel via DAW software. Oftewel een digitaal opname programma. Hierbij kun je kiezen voor een groot aantal programma's. Welk programma je kiest is heel persoonlijk. Probeer er bijvoorbeeld eens een paar uit. Veel DAW software kan je namelijk een bepaalde proefperiode geheel kosteloos uitproberen. Vaak krijg je ook bij de aankoop van een audio interface een probeerversie van een DAW meegeleverd. Evenals een probeerversie van een VST. VST zorgt in principe voor je gitaar effecten en eventuele versterkers. Je hebt vaak de mogelijkheid om deze meegeleverde probeerversies online te upgraden. Je kan natuurlijk altijd een andere DAW of VST uitkiezen als de meegeleverde software niet bij je past. Naast computer interfaces zijn er ook interfaces op de markt die je aan kunt sluiten op je telefoon of tablet.
Toevoegen van effecten aan je gitaar-track
Meestal neem je je gitaargeluid zonder effecten op. Pas daarna worden effecten toegevoegd aan je gitaar-track. Je kunt het effect ook direct tijdens het opnemen toevoegen waardoor je gelijk het eindresultaat van het geluid hoort. Je moet er wel aan denken dat wanneer je direct met effecten opneemt dat je veel processorkracht van je computer vraagt. Dit kan vertraging van de opname opleveren. Dit kan je eventueel oplossen door zoveel mogelijk op te nemen zonder dat je andere toepassingen open hebt staan op je computer. Dit is trouwens altijd aan te raden wanneer je bezig bent met muziek opnames! Dit kan helpen om haperen tijdens opnames te voorkomen.
Vele mogelijkheden
Wanneer je in de wereld van de modeling producten duikt zal je merken dat er talloze mogelijkheden zijn. Welke producten je kiest ligt eigenlijk helemaal aan wat je ermee wilt gaan doen. Naast de grote keuze uit producten is het natuurlijk ook een verschil of je een beginnende gitarist bent die nog helemaal geen modeling producten zoals effecten en dergelijke in huis heeft of gevorderd bent en al een huis vol hebt staan. Zie je even door de bomen het bos niet meer? Bedenk dan eens goed wat je graag met de modeling apparaten wilt gaan doen en probeer wat advies in te winnen bij een lokale muziekwinkel. Als je gitaarlessen volgt zou je het ook eens kunnen bespreken met je gitaardocent tijdens je volgende gitaarles.
Opnemen als beginnende gitarist
Wanneer je als beginnende gitarist begint op te nemen is het zeker aan te raden om regelmatig je opnames terug te luisteren. En dit met een kritisch oor. Laat het ook zeker aan anderen om je heen horen en dan vooral aan mensen die verstand van gitaarspel en opnames hebben. Dit kan je helpen om je gitaarspel tot een hoger niveau te tillen en jezelf te laten groeien als gitarist. Om een opname te maken die eigenlijk alleen bedoeld is om te oefenen is ook zeker geen professionele apparatuur nodig. Wist je dat een oude pc of laptop zonder aansluiting op het internet en een interface al voldoende is om een opname te maken? Als je nog een oude muziekinstallatie in huis hebt staan met een RCA aansluiting kan je deze eenvoudig aansluiten op de AUX ingang van je interface. Hiervoor gebruik je een verloopstekker. Vervolgens download je een gratis (probeerversie) van een DAW en je bent klaar om op te nemen! In een later stadium, als je meer professionele opnames wilt gaan maken kan je altijd professionele tools, software en apparatuur aanschaffen.