Tips voor de beginnende basgitarist - Online Muziek Academie
Tips voor de beginnende basgitarist

Ben je een beginnende basgitarist en wil je graag basgitaar leren spelen? De basgitaar is een prachtig instrument met zijn unieke, eigen geluid. De lage tonen die de basgitaar produceert zijn een groot en belangrijk onderdeel van vrijwel ieder nummer in welk muziekgenre dan ook. Wil je bassist worden in een band? Dan vervul jij straks een belangrijk aspect in de nummers die jullie zullen spelen! Maar zo ver zijn we nog niet. Want wat is er nodig om goed basgitaar te leren spelen en waar moet je beginnen? In dit blog geven we je een aantal tips die je op weg helpen een geweldige start te maken als basgitarist en de onmisbare rol te gaan vervullen binnen de productie van de beste muzieknummers.

Beginnen met basgitaar leren spelen

Het leren spelen van de basgitaar heeft in het beginsel een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Je kunt deze zien als obstakels, maar je kunt deze ook beschouwen als hobbels in de weg waar je overheen kunt komen. Het grote voordeel van de basgitaar is dat je speelt met slechts vier snaren, maar ook dat je vrijwel nooit meerdere tonen tegelijk speelt.

Dit maakt het spelen op de basgitaar een stuk eenvoudiger dan spelen op bijvoorbeeld de akoestische gitaar! Een meer lastig onderdeel van de basgitaar is dat je je vingers verder moet strekken om de tonen te kunnen spelen. Dit is omdat de snaren meer uit elkaar liggen dan bij de akoestische gitaar. Een ander lastig dingetje is dat je de snaren van de basgitaar harder moet indrukken om de juiste tonen te kunnen vormen. Dit komt omdat de snaren van de basgitaar wat dikker zijn dan de "reguliere" gitaar.

Om deze kracht te ontwikkelen zal je veel moeten oefenen, maar je zult zien dat wanneer je er genoeg tijd in steekt, je dit snel onder de knie zult hebben. Zelfs als je wat kleinere handen hebt, zoals vaker vrouwen en kinderen, zal je merken dat je toch op een gewone basgitaar kunt spelen, ook wel de long scale basgitaar genoemd. Mocht het toch echt niet lukken om te spelen op de long scale basgitaar, dan is er altijd nog de short scale basgitaar. Die speciaal ontwikkeld is voor mensen met kleinere handen. Je zult echter wel wat minder keuze hebben in de aanschaf van een basgitaar.

Tips voor de beginnende basgitarist

Hieronder gaan we een aantal tips met je bespreken die je gaan helpen bij de keuze van een goede basgitaar die bij je past, maar ook wat je bijvoorbeeld nog meer nodig hebt zoals accessoires en toebehoren om lekker door te kunnen gaan met het leren spelen op de basgitaar.

Een basgitaar kopen

Wanneer je als beginner je eerste basgitaar gaat aanschaffen kun je het beste kijken naar welk geluid jou het meeste aanspreekt. Wie is jouw favoriete bassist? Of misschien heb je er wel meerdere. Zoek dan uit op welke soort basgitaar hij of zij speelt. Dan heb je al een goede start gemaakt, want hier vandaan kun je direct gericht gaan zoeken naar de beste basgitaar voor jou.

Zo weet je zeker dat de basgitaar die je aanschaft het geluid produceert die jij het mooiste vindt klinken! Dat kan een basgitaar zijn als de Precision Bass of misschien wel een fretloze bas. Het is om deze reden ook op dit moment niet heel belangrijk om te kijken naar houtsoort, het halsprofiel of andere kenmerken. Zoek naar een basgitaar die kwa geluid bij je past en vervolgens kan je dan gaan selecteren op uiterlijke kenmerken.

Misschien zal het verschil tussen typen basgitaren jou als beginner nog niet heel erg opvallen. Maar misschien is het wel de combi van het geluid en het uiterlijk van de basgitaar dat jou zo aanspreekt. Ook dat is natuurlijk altijd goed! Je wilt een basgitaar kopen die bij jou past. Kwa geluid, maar ook zeker moet deze lekker in de hand aanvoelen en jou inspireren wanneer je er alleen al naar kijkt.

Accessoires aanschaffen

Wanneer je een mooie en goede basgitaar hebt aangeschaft die aansluit bij jouw wensen, is het nu tijd om te gaan kijken naar wat je nog meer nodig hebt om dat toffe geluid uit jouw basgitaar te gaan krijgen! Is er dan nog meer nodig dan enkel een goede basgitaar? Nee, het is natuurlijk niet vereist, maar om op de optimale manier te kunnen genieten van jouw basgitaar, zijn er wel een paar dingetjes waar je eigenlijk niet zonder kunt.

Als je hebt gekozen voor een elektrische basgitaar dan is een versterker onmisbaar om een goed geluid te produceren. Je kunt wel spelen zonder een versterker, maar het geluid wat dan door jou en je basgitaar geproduceerd wordt zal erg matig zijn. Om dus het allerbeste geluid te kunnen verkrijgen uit jouw gloednieuwe basgitaar is een versterker zeker aan te raden.

De versterker kan je heel eenvoudig met een gewone gitaar kabel aansluiten op je basgitaar. Wanneer je nog niet wilt dat iedereen mee kan genieten van jouw basgitaar geluid of wanneer je om welke reden dan ook liever niet met een versterker speelt, dan is er de hoofdtelefoon-oefenversterker.

Dit kleine apparaatje plug je direct in de uitgang van de bas en je kunt vervolgens een koptelefoon aansluiten. Wat ook erg handig is om aan te schaffen, is een stemapparaat. Zo kan je jezelf verzekeren van een zuiver een mooi gitaargeluid. Wanneer je ook graag staand wilt spelen kun je ook beter gelijk een gitaarband aanschaffen.

Deze zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en andere uiterlijkheden en worden gemaakt van diverse materialen. Handige extra's zijn eventueel een basgitaar standaard om je bas mooi en veilig weg te kunnen zetten en een basgitaar tas of koffer om je basgitaar mee te kunnen nemen naar bijvoorbeeld basgitaarles of een lekkere jamsessie.

Sommige bassisten spelen graag met hun vingers, maar sommigen ook met een spectrum. Wanneer je met een spectrum wilt spelen kun je deze ook het beste direct aanschaffen. Ook spectrums zijn er in diverse soorten en maten, maar ook diverse kleuren en andere uiterlijke kenmerken.

Hoe leer je basgitaar te spelen en waar moet je beginnen?

Waar begin je wanneer je basgitaar wilt leren spelen? Het kan soms nog best wel een uitdaging zijn om door het bos de bomen te zien als het gaat om lessen. Er is namelijk best wel wat aanbod te vinden als het gaat om basgitaarlessen. Zo kan je bijvoorbeeld online lessen volgen, maar ook lessen volgen bij een muziekschool bij jouw in de buurt.

Ga bijvoorbeeld eens contact opnemen met diverse scholen om te kijken welk aanbod zij hebben wat betreft muziekles en ga eens een proefles nemen bij een school die jou aanspreekt. Je kan natuurlijk ook bij diverse scholen proeflessen volgen om te kijken welke school en docent het beste bij je past.

Wist je dat je bij ons (de Online Muziek Academie) ook basgitaar lessen kunt volgen? Je krijgt bij ons de eerste 7 lessen helemaal gratis en wanneer je besluit om bij ons verdere lessen te volgen zit je nergens aan vast! Niets te verliezen om het gewoon eens te proberen dus. Goede, kwalitatieve lessen van een ervaren docent zijn onmisbaar als je goed en mooi basgitaar wilt leren spelen.

Dit gaat dan niet alleen om de theorie en noten leren lezen en akkoorden leren, het gaat hier ook om het aanleren van een goede (basis) techniek en een goede speelhouding. Je kunt jezelf natuurlijk ook het basgitaar spelen aanleren, maar je zult gauw merken dat dit veel langzamer en moeizamer gaat. Daarom is les nemen een waardevolle investering waar je veel profijt van zult hebben.

Wanneer je direct de juiste technieken, houding en andere aspecten aanleert zal je niet snel tegen obstakels aankomen wanneer je vordert in het gitaarspel. Bovendien voorkom je ook blessures op de langere termijn en dat is natuurlijk ook heel erg belangrijk om lekker te kunnen blijven spelen en leren!

Eelt ontwikkelen

We snappen dat je het liefst gelijk als een sneltrein van start gaat en het liefst in één stuk doorgaat met oefenen om zo snel mogelijk het basgitaar spelen onder de knie te krijgen. Maar het is heel erg belangrijk dat je je handen laat wennen aan de nieuw aan te leren posities die je handen zullen gaan maken.

Hier is eelt voor nodig. Wanneer je voelt dat je pijn in je handen krijgt, zorg er dan voor dat je op tijd en op de juiste momenten je rust neemt en niet alsmaar door blijft gaan! Door voldoende rust te nemen op zijn tijd zal je blessures voorkomen. Luister hierbij goed naar je lichaam. Je gaat merken dat je na verloop van tijd steeds vaker, maar ook steeds langer op de basgitaar kunt gaan spelen.

Bouw de oefensessies langzaam op en laat je handen en je lichaam wennen aan de nieuw aan te leren posities. Bovendien is het heel belangrijk om te gaan oefenen met spelen met de eventuele band waarmee je wilt gaan spelen. Hierbij is het belangrijk dat je goed samen speelt met de band en het juiste tempo kunt aanhouden.

Wanneer jullie samen een band beginnen, kunnen jullie dit ook samen op gaan bouwen en perfectioneren.