Gitaar laten stemmen: Tips en Tricks: Online Muziek Academie
Welke methoden zijn er om een gitaar te stemmen?

Welke methoden zijn er om een gitaar te stemmen?

Je kan nog zo’n goede gitarist zijn, maar zonder een perfect gestemde gitaar  ga je zelfs met het meest eenvoudige melodietje volledig de mist in. Het is dus zeer belangrijk dat je eerst leert hoe je je gitaar moet stemmen.

Ezelsbruggetje

Er zijn diverse methoden om een gitaar te stemmen. Maar eerst moet je weten in welke toon iedere afzonderlijke snaar gestemd moet worden. Misschien wel het bekendste ezelsbruggetje daarvoor is: Eet Alle Dagen Grote Borden Erwtensoep. Of wel E, A, D, G, B en E. Wat je ook moet weten is dat de dunste snaar – de hoge E – de eerste snaar is en de dikste snaar – de lage E – de zesde snaar is.

Stemvork

Voor dat er allerlei handige elektronische apparaatjes om je gitaar te stemmen op de markt verschenen, werd bijna altijd – en nog steeds – een stemvork gebruikt. Deze lijkt op een vork – vandaar de naam – maar dan wel eentje met maar twee tanden.

Je hebt stemvorken in meerdere tonen. De meest gebruikte is de A (440 Hz); deze komt overeen met de vijfde snaar op je gitaar. Breng de stemvork aan het trillen door er ergens mee tegen aan te tikken en hou deze tegen iets aan dat resoneert, bijvoorbeeld de kast van je gitaar. Draai vervolgens de vijfde snaar strakker of juist losser totdat beide tonen ten opzichte van elkaar niet meer golven. Op dat moment weet je dat je exact de goede noot hebt.

Zorg er altijd wel voor dat de snaren schoon en vooral goed gespannen zijn, zodat ze niet meer kunnen teruglopen. Anders blijf je aan de gang.

Controle

Als de A perfect gestemd is, ga je met je middelvinger op deze snaar naar de vijfde positie op de hals. Dit is een D. Stem vervolgens de vierde snaar totdat deze hetzelfde klinkt als de A in de vijfde positie. Daarna pak je de vijfde positie op de vierde snaar. Daarmee stem je de derde snaar in G.

Op de G pak je daarna niet de vijfde positie, maar de vierde. Dit is een B. Of wel, dezelfde noot als de tweede snaar. En op de tweede snaar ga je weer naar de vijfde positie en daarmee stem je de eerste snaar in E. De zesde snaar, de lage E, kun je stemmen door ook hier naar de vijfde positie te gaan. Deze moet overeenkomen met de vijfde snaar, dus de A.
Ter controle sla je de hoge en de lage E tegelijk aan. Als beide tonen ten opzichte van elkaar niet meer zweven, is je gitaar perfect gestemd.

Tuner

Om je gitaar te stemmen, kun je ook kiezen voor een digitale tuner. Zo’n tuner klem je op de hals van je gitaar. Dit apparaatje ‘telt’ het aantal trillingen van de desbetreffende snaar. Voor veel gitaristen is dit apparaatje vrijwel onmisbaar – zeker voor live-optredens. Het principe blijft natuurlijk gelijk. Het voordeel van een stemvork is wel dat de batterijen niet op kunnen gaan – zal je net zien vlak voor een optreden… Een echte gitarist heeft dan ook naast een tuner altijd een stemvork in zijn of haar koffer.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: