Zelf een nummer schrijven moeilijk? Hoezo?
Zelf een nummer schrijven moeilijk? Hoezo?

Zelf een nummer schrijven moeilijk? Hoezo?

Is het moeilijk om zelf een nummer te schrijven? Hoezo zou dat moeilijk moeten zijn? Begin gewoon eens met schrijven en ontdek hoe het je afgaat. Veel mensen denken dat het erg lastig is om zelf nummers te schrijven en songwriter te worden, want dat wordt je toch niet zomaar? Nee, net als eigenlijk alle beroepen of hobby's: om echt goed te worden in songwriting zal je veel moeten leren en oefenen. In dit blog gaan we alles op het gebied van nummers schrijven en songwriting samen met je doorlopen. Van de basis zoals muziektheorie tot aan alle stappen die je kan nemen in je carrière als songwriter, maar ook obstakels zoals writers block. Lees je mee?

De basis om zelf een nummer te schrijven

Om te beginnen is het zeker aan te raden om je te gaan verdiepen in muziektheorie. Maar ook verdiepen in de geschiedenis van songwriting en de ontwikkeling ervan zullen je goed op weg helpen en een goede basis leggen om nummers te gaan schrijven. Daarnaast is het ook zeker aan te raden om alle mogelijkheden te bekijken op het gebied van songwriting zodat je alles weet wat er te weten valt over nummers schrijven. Dat is nog eens een goed begin! Net als alles is ook een nummer schrijven of muziek schrijven altijd moeilijk in het begin. Probeer niet té veel de regeltjes te volgen want dan zal je merken dat het resultaat niet erg goed zal zijn. Enkel en alleen schrijven op creativiteit is ook niet heel verstandig. Ook dan zal het resultaat waarschijnlijk tegenvallen. Het beste is om beide samen te voegen en hier en daar wat regeltjes te volgen, maar toch genoeg creativiteit te gebruiken om een geweldig nummer te schrijven! Muziek schrijven is een vaardigheid. Ga dus aan de slag, leer en oefenen, oefenen, oefenen.

Muziek leren schrijven

Praten en schrijven leren we al op jonge leeftijd. Maar echt teksten schrijven vergt iets meer oefening. Een goed nummer schrijven kent twee kanten, namelijk muziek (melodie) en tekst. Op het gebied van songwriting valt er veel te leren, maar hoe ga je ermee aan de slag? Waar begin je als aankomende songwriter? Sommige muzikanten vertrouwen compleet op hun intuïtie en creativiteit, terwijl anderen zich liever eerst verdiepen in de theorie. Sommige doen het door van beide een beetje te gebruiken. Een beetje theorie leren kan nooit kwaad, zoals bijvoorbeeld beginnen met wat te leren over muziek, akkoorden te bekijken of noten leren lezen. Je zult vanzelf merken wat je interessant vindt en wat niet. Verbreed je horizon een beetje, je zal er sowieso wat van opsteken en dat is altijd mooi meegenomen!

Een nummer oftewel een songtekst schrijven

Een songwriter moet in principe twee dingen kunnen om te beginnen met nummers schrijven oftewel songteksten. Muziek maken of een beat of melodie hebben om mee te werken en teksten schrijven. Als kind heb je natuurlijk al leren schrijven en praten. Maar dat wil niet zeggen dat er niets meer te leren valt op dit gebied. Om echt songteksten te leren schrijven vergt dat een hoop oefening en je zal een hoop moeten leren op het gebied van teksten schrijven. Het belangrijkste hierbij is dat je zoveel mogelijk aan de slag gaat met het schrijven van teksten, oftewel lyrics. Het liefst iedere dag een beetje. Iedere keer als je bezig bent met schrijven zal je merken dat je steeds een beetje beter zult worden in het schrijven van een goede songtekst!

Opnemen en afmixen van je nummers

Wanneer je een goed nummer hebt geschreven, of misschien wel meerdere, wil je deze waarschijnlijk ook wel aan je vrienden en familie laten horen of misschien wel aan het grotere publiek. Dan kan je het beste opnames maken van je nummers. Dit is de snelste manier om je nummer ten gehore te brengen. Maar hoe ga je opnames maken van je nummers? Ga je aan de slag met je smartphone, koop je opnameapparatuur om zelf opnames te maken of ga je naar een professionele opnamestudio? Daarnaast is er nog de vraag wie de lyrics gaat inzingen van je nummer. Ga je dit zelf doen of vraag je iemand om dit te doen? En wil je live instrumenten in je nummer voegen zoals een piano of gitaar? En ook hier weer de vraag: doe je dit zelf of vraag je hier iemand voor? Een paar dingetjes om goed over na te denken en uit te proberen. Wanneer alles opgenomen is hoe je dat voor ogen hebt is het tijd om het nummer af te gaan mixen. Als je serieus aan de slag wilt als songwriter is het belangrijk om deze laatste stap niet te onderschatten! Het succes van je nummer hangt ook zeker af van hoe goed je nummer afgemixt is!

Visueel plaatje

Nu je nummer afgemixt is wil je er misschien ook wel een video bij maken. Mensen zijn heel visueel ingesteld en een video geeft net dat extra professionele tintje aan je nummer. Zo trek je mooi de aandacht naar je kersverse song! Vandaag de dag zijn de camera´s van smartphones van zulke hoge kwaliteit dat je er zelf enorm goede opnames mee kan maken. Daarnaast is opname gear om video´s mee te maken tegenwoordig niet zo duur meer, waardoor een professionele video binnen handbereik ligt! Als je je een beetje inleest en wat oefent zal het eindresultaat zeer zeker van hoog niveau zijn. 

Een professioneel carrière als songwriter

Als je al een tijdje bezig bent en inmiddels een gevorderd songwriter bent geworden, zal je er waarschijnlijk meer mee willen doen en meer mee willen verdienen zodat je er echt je beroep van kunt maken. Succesvol songwriter zijn van beroep komt niet zonder uitdagingen. Natuurlijk komt er ook zeker ambitie, doorzettingsvermogen en wat geluk bij kijken, maar promotie van je muziek is waarschijnlijk wel het allerbelangrijkste van alles. Je kan nog zo'n goed nummer hebben geschreven, als niemand hem hoort zal het nooit een echt succes worden! Ook is jezelf omringen door professionals en andere muzikanten een goed idee. Naast het feit dat je veel van elkaar kunt leren en misschien wel mee kunt helpen met elkaars muziek, heb je ook natuurlijk een groot deel van je interesses gemeen. 

Muziek componeren

Wanneer je een (ver)gevorderde songwriter of misschien wel singer-songwriter bent zou je je nummers misschien wel in je hoofd kunnen componeren. De meeste songwriters en singer-songwriters kiezen er echter voor om hun songs te maken met bijvoorbeeld een muziekinstrument erbij of door een beat of instrumental zelf in elkaar te zetten die je kunt gebruiken tijdens het schrijven van je songs. Een akoestische piano of akoestische gitaar is altijd wel een goede investering als je serieus aan de slag wilt gaan met songwriting en vooral als singer-songwriter! Als singer-songwriter zit je waarschijnlijk al op zangles, anders is dit ook altijd een goed idee om de juiste technieken te leren die je stem mooi zullen houden en de gezondheid van je stembanden intact zal helpen te houden. Daarnaast is het ook zeker een goed idee om pianoles en/ of gitaarles te nemen om zo in ieder geval de basis te leren van deze akoestische instrumenten. Als je zowel goed bent in zingen, nummers schrijven als piano en/ of gitaar spelen dan zal niets je in de weg zitten om de meest geweldige en succesvolle nummers te schrijven!