Je eigen liedjes leren schrijven? Wij helpen je op weg!
Je eigen liedjes leren schrijven? Wij helpen je op weg!

Je eigen liedjes leren schrijven? Wij helpen je op weg!

Wil jij je muziek echt helemaal eigen maken en je eigen liedjes leren schrijven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! We hebben een aantal tips en tricks voor je om te beginnen met het schrijven van je eigen liedjes.

Tips om je eigen liedjes te leren schrijven

Als je je eigen liedjes wilt leren schrijven is dat best wel even een overgang van liedjes voorgeschoteld krijgen om te zingen. Hieronder geven we je een aantal tips die je kunnen helpen om je eigen songs te gaan creëren:

1. Vind je inspiratie: 

Denk na over wat je wilt zeggen met je muziek. Wat zijn je persoonlijke ervaringen, gevoelens en gedachten die je wilt delen? Zoek naar inspiratie in je eigen leven, maar ook in de wereld om je heen.

2. Kies een onderwerp: 

Bepaal waar je liedje over gaat. Dit kan alles zijn: liefde, vriendschap, verlies, politiek, etc. Kies iets waar je passie voor hebt en waar je veel over kunt schrijven.

3. Schrijf je tekst: 

Begin met het schrijven van je songtekst. Dit kan in de vorm van een verhaal, gedicht of gewoon als losse zinnen en woorden. Experimenteer met verschillende rijmschema's en probeer je teksten zo persoonlijk mogelijk te maken.

4. Maak een melodie: 

Bedenk een melodie die past bij je tekst. Dit kan een simpele akkoordenprogressie zijn of een complexere melodie. Probeer verschillende akkoorden en toonhoogtes uit totdat je de juiste melodie hebt gevonden.

5. Voeg instrumenten toe: 

Als je een instrument bespeelt, voeg dit dan toe aan je liedje. Dit kan een gitaar, piano, drums of elk ander instrument zijn. Experimenteer met verschillende geluiden en arrangementen om je liedje uniek te maken.

6. Werk aan de structuur: 

Denk na over de structuur van je liedje. Een typische structuur is intro-verse-refrein-verse-refrein-brug-refrein-outro, maar voel je vrij om hiermee te experimenteren. Probeer ook te spelen met dynamiek en tempo om je liedje interessant te houden.

7. Oefen en verbeter: 

Blijf oefenen en verbeteren. Luister naar je eigen liedjes en vraag feedback van anderen. Pas je teksten aan waar nodig en probeer nieuwe dingen uit. Blijf experimenteren en blijf groeien als songwriter.

8. Neem je liedjes op: 

Als je tevreden bent met je liedje, neem het dan op. Dit kan in een professionele studio of gewoon thuis met behulp van opnameapparatuur. Zorg ervoor dat de opnamekwaliteit goed is, zodat je liedje goed tot zijn recht komt.

9. Speel live: 

Ga de uitdaging aan en speel je eigen liedjes live voor een publiek. Dit kan in kleine kroegen, open mic-avonden of zelfs op straat. Het optreden zal je helpen om meer vertrouwen te krijgen in je eigen liedjes en om feedback van het publiek te ontvangen.

10. Blijf schrijven: 

Stop niet na het schrijven van één liedje. Blijf schrijven en blijf groeien als songwriter. Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt. Houd een notitieboekje bij je waar je ideeën kunt opschrijven en blijf je inspiratie voeden.

Onthoud dat liedjesschrijven een creatief proces is en dat er geen vaste regels zijn. Experimenteer, wees geduldig en geniet van het proces. 

Je geheel eigen sound ontwikkelen

Het ontwikkelen van een geheel eigen sound is een belangrijk aspect van het liedjesschrijven. Het stelt je in staat om je liedjes uniek en herkenbaar te maken. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het ontwikkelen van je eigen geluid:

Luister naar verschillende muziekgenres

Om een eigen sound te ontwikkelen, is het belangrijk om geïnspireerd te raken door verschillende muziekstijlen. Luister naar een breed scala aan genres en artiesten, van klassiek tot hip-hop, van rock tot jazz. Dit zal je helpen om nieuwe ideeën en invloeden op te doen die je kunt integreren in je eigen muziek.

Experimenteer met akkoordenprogressies

Probeer verschillende akkoordenprogressies uit en zoek naar unieke combinaties. Speel met de toonhoogtes en intervallen van de akkoorden om een interessante harmonie te creëren. Dit kan je helpen om een herkenbaar geluid te ontwikkelen.

Gebruik ongebruikelijke instrumenten

Overweeg om ongebruikelijke instrumenten toe te voegen aan je liedjes. Dit kan variëren van exotische percussie-instrumenten tot elektronische geluiden. Door unieke geluiden toe te voegen, kun je je muziek een eigen karakter geven.

Experimenteer met arrangementen

Speel met verschillende arrangementen en instrumentatie om je liedjes een eigen flair te geven. Probeer verschillende lagen en texturen te creëren door verschillende instrumenten samen te voegen. Dit kan helpen om je muziek interessanter en unieker te maken.

Geef je stem een persoonlijk karakter

Je stem is een belangrijk onderdeel van je eigen geluid. Experimenteer met verschillende zangtechnieken en expressies om je stem een persoonlijk karakter te geven. Speel met intonatie, dynamiek en emotie om je liedjes tot leven te brengen.

Schrijf authentieke teksten

Het schrijven van authentieke en persoonlijke teksten kan helpen om je liedjes een uniek karakter te geven. Vertel je eigen verhaal en wees eerlijk in je teksten. Schrijf over je eigen ervaringen, gevoelens en gedachten. Dit zal je muziek een persoonlijkheid geven en het zal gemakkelijker zijn voor mensen om zich met jouw liedjes te verbinden.

Werk samen met andere muzikanten

Het samenwerken met andere muzikanten kan je helpen om nieuwe ideeën en perspectieven te krijgen. Samenwerken met andere muzikanten kan leiden tot interessante en unieke geluiden die je alleen niet zou kunnen creëren.

Blijf evolueren

Blijf groeien en experimenteren met je geluid. Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en jezelf uit te dagen. Blijf open staan voor nieuwe invloeden en blijf leren en ontwikkelen als songwriter.

Wees geduldig

Het ontwikkelen van een eigen geluid kost tijd. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te experimenteren. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van het proces.

Blijf trouw aan jezelf

Uiteindelijk is het belangrijkste aspect van het ontwikkelen van een eigen geluid dat je trouw blijft aan jezelf. Laat je niet beïnvloeden door trends of wat anderen van je verwachten. Volg je eigen artistieke visie en geloof in je eigen muziek. Dit zal ervoor zorgen dat je een uniek en authentiek geluid ontwikkelt.

Het ontwikkelen van een eigen geluid als songwriter is een continu proces. Het vergt tijd, toewijding en experimenteren. Blijf open staan voor nieuwe ideeën en blijf jezelf uitdagen. Met de tijd zul je een uniek geluid ontwikkelen dat jou onderscheidt van andere songwriters.


Hier kunnen wij je ook bij helpen


Online gitaarles 

Online pianoles 

Online zangles 

Online basgitaarles