Pianoles kosten – hier vind je alle tarieven die je moet weten op een rijtje
Pianoles kosten – hier vind je alle tarieven die je moet weten op een rijtje 

Pianoles kosten – hier vind je alle tarieven die je moet weten op een rijtje

Als jij interesse hebt om (beter) de piano te leren spelen, dan wil je vast ook weten wat de pianoles kosten en alle tarieven op een rijtje zijn. En dan heb je verschillende opties. Je kunt de piano leren spelen via een muziekschool, je kunt een leraar of lerares bij je thuis laten komen, of je kunt online de piano leren spelen. Aan al deze opties zitten verschillende kosten en voor- en nadelen verbonden. In dit artikel ‘Pianoles kosten – alle tarieven op een rijtje’ kun je lezen over wat deze kosten precies zijn (van goedkoopste naar duurste) en kun je zelf beslissen welke methode voor jou het beste is.

Pianoles kosten – alle tarieven op een rijtje: een online cursus

Online staan er een groot aantal muzieklessen tot je beschikking. Zo kun je online zingen, online gitaar leren spelen en dus ook online pianolessen volgen. Over het algemeen tref je hier de laagste pianoles kosten aan en zijn veel proeflessen zelfs gratis. Bij een online muziekschool betaal je op twee manieren. Óf je betaalt een lidmaatschap, óf je betaalt per cursus. Aan een lidmaatschap ben je gemiddeld €15 tot €45 per maand kwijt en dan heb je toegang tot alle lessen die er worden aangeboden. Voor een online lessenblok van 20 lessen betaal je eenmalig gemiddeld €35 tot €55.

Voordelen online piano leren

 • Besluit je online pianolessen te volgen dan zijn de lage pianoles kosten een groot voordeel.
 • Daarnaast heb je de flexibiliteit om je eigen tijden in te delen en het tempo van je lessen aan te passen op hoe druk je het die week hebt.
 • Bij goede online muziekscholen krijg je een goede begeleiding en kun je je vragen altijd kwijt bij een docent.
 • De druk is minder, want er is geen verplichting. Het is aan jou om de lessen die je gekocht hebt op je eigen manier in te delen.

Nadelen online piano leren

 • Ook al zijn de online pianoles kosten laag, als je geen zelfdiscipline hebt is er een kans dat je je geld voor niets hebt uitgegeven.
 • Omdat er geen leraar is die je ziet spelen, is het mogelijk dat je jezelf bepaalde technieken verkeerd aanleert.

Een pianoleraar thuis uitnodigen

De nadelen van online lessen zijn te vermijden als je een goede online muziekschool uitkiest waarbij je duidelijke instructies via video’s krijgt en die je de mogelijkheid geven een filmpje op te sturen waarop je een stukje voorspeelt. Heb je echt een stok achter de deur nodig, dan zijn de pianoles kosten van een pianoleraar thuis nog iets lager dan die van de muziekschool. Dat komt doordat ze geen lokaal hoeven huren en dus zelf minder overheadkosten maken. De pianoles kosten voor een leraar aan huis zijn verschillend en lopen uiteen van €15 per uur tot meer dan €45 per uur. Deze worden vaak bepaald door de kwalificaties die de leraar heeft. In principe kun je dus voor vrij weinig geld per uur al een pianoleraar inhuren, maar dan loop je wel het risico dat deze minder geschoold is dan een duurder iemand.

Voordelen pianoleraar thuis

 • De pianoles kosten voor een pianoleraar thuis zijn lager dan die van de muziekschool.
 • Je hebt een duidelijke stok achter de deur.
 • Pianoleraren thuis staan vaak open voor jouw suggesties en verzoeken.

Nadelen pianoleraar thuis

 • Voor sommige privé leraren betaal je een hoog bedrag per uur en aanzienlijk meer dan voor online lessen.
 • Je hebt dan nog geen garantie dat dit een goede leraar is. Kwalificaties zijn belangrijk (let er wel op dat ze pianoles als hoofdvak hebben gevolgd), maar het is misschien nog wel belangrijker dat deze persoon jou kan motiveren en dat het klikt.
 • Je mist de flexibiliteit die je bij online pianolessen wel hebt.

De duurste optie: pianoles kosten bij een muziekschool

Kies je voor lessen bij een muziekschool, dan moet je daar zelf elke week naartoe. Je krijgt dan 30 minuten in de week pianoles en de kosten daarvoor verschillen per gemeente. Je kunt rekenen op zo’n €950 – €1450 per jaar en €20 tot €30 per les. Dit klinkt laag, maar dat is dus maar voor een half uur. Wil je langer les of vaker les, dan betaal je automatisch meer.

Voordelen pianoles muziekschool

 • Bij een muziekschool krijg je les van een gekwalificeerde pianoleraar.
 • Je krijgt elke week huiswerk en als je deze goed instudeert maak je ook snel vooruitgang.
 • Zoek je een echte stok achter de deur, dan is dit een uitstekende optie.
 • Via een muziekschool kom je ook in contact met andere studenten en is er de mogelijkheid om samen les te volgen of een bandje te vormen.

Nadelen pianoles muziekschool

 • De pianoles kosten bij een muziekschool zijn hoog en deze betaal je niet per les, maar per jaar.
 • Kom je er niet uit met je huiswerk, dan krijg je hier geen hulp bij totdat je naar je volgende les gaat.
 • Voor deze optie moet je echt gemotiveerd en toegewijd zijn, anders betaal je veel voor een cursus waar je niets mee doet.

Welke pianoles is het beste voor jou?

De beste soort pianoles voor jou kun je alleen zelf aanwijzen. De pianoles kosten spelen dan een grote rol, maar ook je eigen persoonlijkheid. Ben je gemotiveerd en gedreven en weet je van jezelf dat je veel zelfdiscipline hebt, dan begin je met online pianolessen. Gaat dit goed, dan leer je piano spelen op je eigen tempo, in je eigen tijd en voor de laagste pianoles kosten. Ben jij echter iemand die wat meer begeleiding nodig heeft en die een stok achter de deur wil hebben, dan is een privé leraar of een muziekschool de beste optie. Uiteraard is een combinatie ook mogelijk. Bij muziekscholen en docenten kun je ook elke twee weken een les volgen en de rest doe je online. Het belangrijkste is dat je de methode uitkiest die het beste past bij de soort student die jij bent. Vind je die, dan heb jij de grootste kans van slagen.