Vloeiend piano spelen, zonder haperende vingers
Ben jij stiekem ook jaloers op die pianisten die vloeiend over de toetsen gaan, zonder te haperen? Het lijkt wel alsof het vanzelf gaat. Hun vingers bewegen zo snel dat je het bijna niet bij kunt houden.
Natuurlijk vergt dit heel veel oefening maar ook jij kunt vloeiend piano leren spelen.
Blijven jouw vingers iedere keer hangen op hetzelfde stukje? Alsof ze niet meer verder willen? Met deze tips vliegen jouw vingers binnenkort over het klavier.
Waardoor haperen je vingers tijden het piano spelen?
Soms heb je een muziekstuk waar je vingers iedere keer, op hetzelfde stukje, blijven haperen. Ze willen op de een of ander manier maar niet vloeiend deze passage spelen. Maar waarom niet? Het kan heel frustrerend zijn als je steeds op hetzelfde stukje vastloopt.
Iedere keer weer ditzelfde muziekstuk vanaf het begin oefenen levert geen verbetering op. Je loopt weer vast…
De reden dat je juist hier vastloopt is waarschijnlijk omdat hier een vingerzetting wordt gebruikt die niet veel voorkomt. Je kunt het vergelijken met proberen in spiegelbeeld te schrijven. Als je normaal schrijft hoef je hier niet over na te denken. Maar wil je dezelfde letters in spiegelbeeld schrijven dan moet je opeens heel hard nadenken. Je moet een beweging met je hand en vingers maken die je niet gewend bent. En daarom beginnen je, anders zo soepele vingers, opeens te haperen.
Hoe speel ik dat moeilijke pianostuk wel vloeiend?
Wil je een nieuw pianostuk gaan leren dan kijk je eerst of er lastige stukken in zitten. Of als je nu al met een stuk bezig bent dan zoek je de lastige stukken op.
Begin met het oefenen van de lastige stukken. Let tijdens het oefenen goed op waar je vingers beginnen te haperen. Welke noten zijn dit? Hoe moet jij je vingers neerzetten?
Door dit goed te analyseren merk je al snel met welke vingerzetting jij moeite hebt. Oefen dit zo vaak mogelijk. Je hebt hier niet eens een piano bij nodig. Je kunt net zo goed de vingerzetting oefenen op de tafel, of op je been als je ergens zit te wachten. Het gaat om het onder de knie krijgen van de beweging die je vingers moeten maken. Zit dit eenmaal in je ‘systeem’ dan zal je wel vloeiend, zonder haperen, deze passage kunnen spelen.
Vloeiend piano spelen, begin langzaam
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk een muziekstuk kunnen spelen, zoals het hoort te klinken. Maar om echt goed te leren spelen moet je wat geduld hebben. Deel eerst het muziekstuk op in delen, zoals ook hierboven al aangegeven werd. Door te beginnen met de moeilijke stukken heb je dat alvast achter de rug. De rest van het muziekstuk heb je veel sneller onder de knie omdat je het moeilijkste al gehad hebt. Dat werkt motiverend.
Veel pianisten beginnen met oefenen op een langzaam tempo. Door een muziekstuk eerst op een veel langzamer tempo te oefenen kan je veel beter op je techniek letten. Je voorkomt dat je slordig gaat spelen omdat het eigenlijk wat te snel voor je gaat.
Zodra je het muziekstuk op een langzaam tempo onder de knie hebt ga je stap voor stap het tempo opvoeren. Het gebruik van een metronoom kan je helpen om netjes het tempo aan te houden.
Vloeiend piano spelen heeft oefening nodig
Zoals je zult begrijpen zal je veel moeten oefenen als je vloeiend piano wilt leren spelen. De vingerzettingen moeten een gewoonte worden voor je handen en je hoofd. Hoe meer je, ook die moeilijke stukken, oefent hoe makkelijker het zal gaan. En je zult merken dat jouw vingers ook zonder haperen, vloeiend over de toetsen kunnen vliegen.
Oefen zo vaak en wanneer je maar wilt met deze online pianolessen!