Hoeveel toetsen heeft een piano, en waarom
Hoeveel toetsen heeft een piano, en waarom
Pianoles
Rogier
Pianoles
12/21/2018
2 min
7

Hoeveel toetsen heeft een piano, en waarom

12/21/2018
2 min
7

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom een piano zoveel toetsen heeft? En waarom zijn er witte en zwarte toetsen? Hebben alle piano’s evenveel toetsen of zijn daar ook verschillen in? En waarom zijn het er precies zoveel en geen ander aantal?

Er kunnen veel vragen rijzen als je naar de toetsen van je piano kijkt. Maar één ding is zeker, het is heerlijk om met je vingers van hoog naar laag en van laag naar hoog over de toetsen te glijden.

Het aantal toetsen op een piano

Een echte, akoestische, piano heeft 88 toetsen. Hiervan zijn er 52 wit en 36 zwart. Er zijn wel piano’s die meer of minder toetsen hebben. Kleine piano’s hebben soms maar 76 toetsen. Maar 88 is wel de standaard voor een normale piano.

Ook een digitale piano is uitgerust met 88 toetsen. Het is natuurlijk de bedoeling dat een digitale piano zoveel mogelijk een akoestische piano na kan bootsen. Hetzelfde aantal toetsen, met dezelfde aanslag, is daarvoor essentieel.

Keyboards hebben vaak veel minder toetsen. De missende klanken kunnen eventueel worden aangevuld door een computer aan te sluiten. Keyboards hebben over het algemeen 49 tot 76 toetsen.

Waarom heeft een piano 88 toetsen?

De voorloper van de piano was de pianoforte, nog daarvoor was er de klavecimbel. De laatste had maar 60 toetsen. Deze eerste piano’s, met maar 60 toetsen, werden gebruikt door de grote componisten Mozart, Bach en Beethoven om hun prachtige pianomuziek op te componeren.

Leuk weetje, op een klavecimbel waren de witte toetsen zwart en de zwarte wit. Precies omgekeerd van hoe het nu is. De vroegere piano’s met 60 toetsen hadden maar 5 octaven. Naarmate er meer muziek werd geschreven voor de piano werden deze 5 octaven al snel te weinig.

Klavecimbel toetsen

In het jaar 1800 heeft de bekende fabrikant Steinway bepaald dat 88 toetsen de standaard is voor piano’s. En dat is zo gebleven. Maar waarom eigenlijk?

De 88 pianotoetsen zijn op te delen in 7 octaven, plus een paar extra noten. Deze 4 extra toetsen zijn aangebracht ter vermindering van resonantie van de overige toetsen.
Dit aantal toetsen en octaven biedt de pianist voldoende bereik en ruimte voor variatie en dynamiek. Alle bekende pianostukken kunnen met 88 toetsen gespeeld worden, zonder toetsen te kort te komen.

Waarom zijn er zwarte en witte toetsen?

Bij de eerste piano’s waren de kleuren van de toetsten precies omgekeerd. De toetsen die nu wit zijn waren toen zwart, en de zwarte toetsen wit. Op een gegeven moment is deze kleurstelling omgedraaid.

De zwarte toetsen maken het makkelijker om je weg te vinden op het klavier van je piano. Een grote rij witte toetsen zou best onoverzichtelijk zijn.

Piano toetsen

Maar de zwarte toetsen hebben natuurlijk nog een functie. Doordat er behoefte kwam aan het spelen van verschillende toonsoorten miste er wat tonen op de piano. De tonen die ontbraken als je de diatonische toonladder speelt werden tussen de witte toetsen gezet.

De zwarte toetsen zijn de halve stapjes tussen de tonen. Deze heten kruizen of mollen. Zo komt het dat elk octaaf bestaat uit 7 witte toetsen en 5 zwarte.

Wil jij leren piano spelen?

Nu weet jij waarom er witte en zwarte toetsen op een piano zitten. Wil je er ook nog goed op kunnen spelen? Begin dan vandaag nog met onze online pianolessen. Zo leer jij stap voor stap, op je eigen tempo piano spelen.
En als jij je vandaag inschrijft, zijn de eerste 7 lessen nog gratis ook!

Reacties
Categorieën