Het beste keyboard lesboek? Lees hier welke er met elkaar vergeleken worden
Het beste keyboard lesboek? Lees hier welke er met elkaar vergeleken worden

Het beste keyboard lesboek? Lees hier welke er met elkaar vergeleken worden

Wil je leren spelen op een keyboard? Keyboard en piano spelen lijken in de basis erg veel op elkaar. Een groot voordeel van een keyboard is dat ze vaak heel wat goedkoper zijn in de aanschaf en natuurlijk een stuk minder ruimte in beslag nemen. Daarnaast moet je een piano regelmatig laten stemmen door een professionele pianostemmer en kost een piano in de onderhoud dus ook meer.

Er zijn natuurlijk ook verschillen tussen de keyboard en de piano. Als je echt graag piano wilt spelen, kun je beginnen op de keyboard voor de basis, maar je zult al snel het ‘gevoel’ van de piano missen. Het harder en zachter kunnen spelen, het gevoel van de toetsen onder je vingers… je moet al een hele goede (dure) keyboard hebben om hetzelfde gevoel van een piano te krijgen. Dan kun je misschien beter het geld van de dure keyboard investeren in een echte piano.

Maar misschien wil je ook wel specifiek keyboard leren spelen, want een keyboard heeft toch ook weer extra’s die je op een piano niet hebt. Doordat een keyboard een elektrisch instrument is heb allerlei extra mogelijkheden, zoals het toevoegen van speciale effecten, het opnemen van je spel én kun je vaak met een koptelefoon op spelen. Heb je huisgenoten, ouders, of buren die snel klagen van lawaai? Op een keyboard kun je naar hartelust honderd keer die twee lastige maten in Für Elise over en over repeteren zonder dat je een “Rot toch op met je ELISE!!” in je gezicht geschreeuwd krijgt.

Er bestaan tegenwoordig ook elektrische piano’s, maar deze moet je gewoon ook als een piano en zeker niet als een keyboard zien. Hoewel een elektrische piano ook het voordeel van de koptelefoon, het altijd zuiver spelen en vaak ook opname functies heeft is het spelen van een elektrische piano hetzelfde als van een akoestische piano. De toetsen van een elektrische piano zijn namelijk verzwaard om zo de zelfde aanslag te krijgen als op een akoestische piano. Bij een keyboard ligt de focus toch echt op het brede assortiment van geluiden die hij moet kunnen maken.

Zijn er verschillen tussen piano en keyboard lesboeken?

In eerste instantie niet. Noten en akkoorden leren spelen is technisch exact hetzelfde op de piano als op een keyboard. Om muziek te maken op een keyboard moet je dus in principe eerst leren piano spelen. Maar zoals genoemd heeft een keyboard speciale functies die het spelen van een keyboard juist doet onderscheiden van het spelen van een piano. Helaas zijn er niet veel goede boeken voor het leren van deze functies op de markt omdat de meeste ‘beginner’ boeken ervan uitgaan dat je ook geen piano kunt spelen en dus daarmee beginnen. Daarnaast zijn de functies per keyboard ook zo verschillend dat je eigenlijk een lesboek speciaal voor jouw merk keyboard zou moeten hebben.

Als je dus keyboard wilt leren spelen van een boek kun je het beste kijken naar goede pianolesboeken en hier de basis uit leren. De extra functie’s kun je vervolgens zelf mee gaan experimenteren door keyboard filmpjes te bekijken op youtube of specifiek de functies van jouw keyboard op te zoeken. In dit artikel richten we dan ook op goede lesboeken die te gebruiken zijn voor zowel de piano als de keyboard.

piano of keyboard leren spelen uit een boek

Als je gaat zoeken naar goede lesmethodes om piano of keyboard te leren spelen kom je eigenlijk al snel uit bij twee grote namen: Hal Leonard en Alfred. Beide methodes worden aangeprezen en het is erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en leerprincipes welke je het fijnst gaat vinden. Het grootste verschil tussen de Hal Leonard boeken en Alfred’s Method is dat er bij Alfred meer focus ligt op het aanleren van akkoorden met de linkerhand, waar Hal Leonard langer doorgaat op het onder de knie krijgen van de techniek van de vingers en zowel rechts als links ‘melodieën’ te spelen.

Als je dus graag uiteindelijk klassieke pianostukken wilt leren spelen is het aan te raden voor de Hal Leonard methode te gaan. Klassieke piano muziek is wel gebaseerd op akkoorden, maar zowel met je linker als rechterhand moet je uiteindelijk soms behoorlijke toeren kunnen uithalen om het stuk te spelen. Daarnaast is er ook een speciaal boek van Hal Leonard gericht op klassieke pianostukken: “Piano Solos for all occasions: the complete resource for every pianist!”.

Voor keyboard is het echter aan te raden ook Alfred’s method eens te bekijken. Vanwege de digitale functies van het keyboard is het waarschijnlijk dat je ook graag andere stijlen wilt gaan spelen. Ben je misschien helemaal niet geïnteresseerd in de klassieke stukken van Mozart of Bach, maar wil je juist echt lekker gaan rocken, blues of jazz gaan spelen. Dergelijke muziek is veel meer gericht op het spelen van akkoorden met de linkerhand als begeleiding van de melodie van de rechter. Door dus direct te leren akkoorden te spelen ga je veel sneller je in deze muziek kunnen werpen dan als je de Leonard Hal methode gaat volgen.

(Let overigens wel op, Alfred’s heeft ook een methode die wél start met noten lezen. De methode die begint met akkoorden is ‘Alfred’s piano methode voor volwassen beginners’)

Achtergrondkennis om beter te kunnen leren

Of je nu gitaar, voetbal, ballet of keyboard wilt leren spelen, de principes van iets nieuws aanleren zijn in gelijk en het kan interessant zijn om je ook meer te verdiepen in verschillende leerprincipes. Er zijn drie boeken die we bij de online muziek academie aanraden als je graag je (algemene) leerproces wilt verdiepen en versnellen.

The art of learning

Josh Waitzkin, de schrijver van the art of learning, is eigenlijk een schaakmeester. Schaken is een complex spel om te leren en in ‘the art of learning’ heeft Waitzkin zich erop gericht de principes van leren zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Bepaalde dingen hoe we leren aanpakken zijn namelijk universeel en veel dingen die hij in het schaken heeft geleerd zijn 1 op 1 toe te passen als je ook keyboard wilt gaan leren spelen.

Ontwikkel je talenten

Ontwikkel je talenten van Daniel Coyle gaat niet zozeer in op leren, maar op talent. Wat blijkt namelijk? Talent is niet iets waarmee je op magische wijze wordt geboren of niet. Alle ‘getalenteerde’ toppers hebben namelijk bepaalde dingen met elkaar gemeen. Daniel Coyle is bij zogenaamde ‘hotbeds’ op bezoek gegaan, plekken waar keer op keer toptalent vandaan komt. Van voetbalcoaches tot muziekdocenten, de beste coaches hebben allemaal bepaalde manier van aanpakken met elkaar gemeen. Het boek begint ook met een beschrijving van een opname van een meisje dat piano aan het leren spelen is en dus direct interessant voor de beginnende keyboard speler.

The 4-hour Chef

The 4-hour Chef is nu niet bepaald een boek dat je snel uit de boekenkast zou trekken als je keyboard wilt leren spelen. De schrijver, Tim Ferriss, neemt je namelijk mee op een leertocht in de keuken. Ferriss kruipt in het hele boek echt geen enkele keer achter een keyboard. Toch is het een interessant boek om door te nemen omdat het boek in principe hét boek van Tim Ferriss is dat over leren gaat. Waarom dit interessant is, is omdat Tim Ferriss bekend staat om de zotste dingen in zeer korte periodes op hoog niveau onder de knie te hebben. Zo heeft hij meegedaan aan meerdere wereldkampioenschappen, van tango tot kickboksen en breakdancen. (Waarvan hij sommige ook gewonnen heeft.) Dit, terwijl hij de meeste van deze sporten een half jaar eerder nog nooit eerder had beoefend.

Toch liever les dan een boek?

Uit een boek leren keyboard spelen vraagt om veel zelfdiscipline en uitzoekwerk. Hoewel je veel kunt leren van een boek is het soms fijn om de weg beter voor je uitgestippeld te hebben. Lessen van een privé leraar kunnen echter al snel flink in de kosten lopen, wat weer reden kan zijn te stoppen of zelfs niet te beginnen met het leren spelen van de keyboard. Bij de online muziek academie hebben we 500 piano lessen online staan die perfect te gebruiken zijn als je wilt leren keyboard spelen. Voor maar €14,95 per maand heb je 24/7 onbeperkt toegang tot al deze lessen en kun je naar hartelust dit gave instrument onder de knie krijgen.