Wat is twang?
Bij het omschrijven van het gebruik van twang bij het zingen, kom je niet om de definitie van de term heen, zoals deze op Wikipedia te vinden is: het geluid van een gespannen (boog)snaar die losgelaten wordt. Het specifieke geluid wordt door een vervorming veroorzaakt, en in het geval van zang door vervorming van je keel bij de stembanden. Twangen kan een aardige bonus voor je stem opleveren en wordt bijvoorbeeld veel door countryzangers gebruikt.
Hoe werkt twang en wat doet het?
De techniek achter twang is een zeer specifieke vervorming van de stembanden, namelijk een vervorming van het gedeelte vlak boven je stembanden, de strotklep trechter. Het verkleinen van deze trechter zorgt voor een helder geluid met een hoger volume. Dit kan in verschillende mate gebeuren, waardoor we onderscheid kunnen maken tussen noodzakelijke en uitgesproken twang.
Noodzakelijke twang zorgt voor heldere noten, terwijl de tweede versie de klankkleur verandert, in een extreme vorm tot het geluid van een kwakende eend of een lachende heks.
Twang oefenen
Hoewel het geluid van twang verwant is aan nasaal zingen en ook daarmee gecombineerd kan worden, komt de eigenlijke werking uit je keel. Tips om het geluid te produceren zijn het imiteren van de geluiden die je verwacht van een eend, een heks of bijvoorbeeld een luidkeels miauwende kat, en daarmee te gaan spelen.
Waarom twang?
De redenen om twang te gebruiken zijn heel simpel:
– Je wilt met weinig extra inspanning het volume en de helderheid van je stem vergroten door twang in een mix met je normale stem te gebruiken. Eigenlijk is zeker deze vorm van twang een noodzakelijke techniek voor elke zangeres of zanger.
– Of je wilt echt het extremere geluid van de uitgesproken twang gebruiken omdat dit in jouw muziek past. Hierbij maakt het niet uit of je country zingt of de vocalen doet in een Black Sabbath-coverband: de twang is een handig effect. Het enige waar je nu nog op moet letten is het niet zover door te voeren dat de oren van je publiek geïrriteerd raken.