Gitaarsteun kan handig zijn om te hebben

Wanneer je regelmatig liedjes op de gitaar speelt is het van belang dat je ervoor zorgt dat je een goede fysieke houding aanneemt. Liedjes op de gitaar spelen kan namelijk resulteren in een scheve houding waardoor je last kan krijgen van je rug en/of je schouders. Veel mensen die gitaar spelen maken dan ook gebruik van een gitaarsteun. Dit is een accessoire die, zoals de naam al zegt, de gitaar ondersteunt waardoor jij minder last krijgt van je lichaam tijdens het spelen. In dit artikel lees je over de verschillende soorten steunen.

Een gitaar is zo ontworpen dat je deze het best kunt bespelen wanneer je de hals schuin omhoog laat staan. Door de gitaar te laten rusten op je linkerbeen, en je been te verhogen, blijft de gitaar in die positie staan. Veel spelers gebruiken hiervoor een voetenbankje, zodat ze niet uit zichzelf hun been continu omhoog hoeven te houden. Het nadeel van het voetenbankje is dat je zelf ook schuin komt te zitten wanneer je liedjes op de gitaar speelt, wat weer tot klachten in de rug en nek kan leiden.

Ergonomische gitaarsteun

Hiervoor is de ergonomische gitaarsteun uitgevonden. Deze wordt inmiddels een stuk vaker gebruikt dan het traditionele voetenbankje. De ergonomische gitaarsteun zet je tussen je bovenbeen en je gitaar, waardoor je beide voeten op de grond kunt laten staan tijdens het spelen en daardoor hopelijk een goede houding aanneemt.

Gitaarsteun met magneten

Verschillende gitaarsteunen werken met verschillende mechanismes. Wanneer je kiest voor een gitaarsteun met magneten, hou dan rekening met het feit dat de installatie hiervan nogal een nauwkeurig werkje is. Een deel van de magneten moeten aan de binnenkant van de kast worden vastgeplakt, hiervoor moet je alle snaren verwijderen en nauwkeurig te werk gaan. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om dit in een gitaarwinkel te laten doen, als het je zelf niet lukt.

Gitaarsteun met zuignappen

Deze gitaarsteun kun je aan je gitaar bevestigen middels zuignappen, dat is een gemakkelijke manier die om weinig gedoe of vakkundigheid vraagt. Een groot nadeel is echter dat de zuignappen de (lak van je) gitaar kunnen beschadigen of dat de zuignappen loslaten wanneer je aan het spelen bent. Tijdens de les of het oefenen is dat natuurlijk niet zo’n ramp, maar wat als dat net gebeurt wanneer je aan het optreden bent? Wanneer je een beginnend gitaarspeler bent, dan is de gitaarsteun met zuignappen waarschijnlijk prima. Er zijn ook inklapbare modellen waardoor je de gitaar gemakkelijk kunt vervoeren in je gigbag of gitaarkoffer.

Losse gitaarsteunen hoef je niet te bevestigen aan je gitaar, het zijn losse, stevige kussens die vormen naar zowel je been als de vorm van je gitaar. Zo kan je je gitaar op de steun laten rusten om deze in de juiste positie te houden tijdens het spelen. Er bestaan per merk meestal twee formaten kussens: een groot en klein model. We adviseren wel om de kussens in de winkel altijd even uit te proberen: iedereen heeft natuurlijk een andere lichaamsbouw, en wie weet past het kussen niet helemaal lekker op jouw been waardoor het zijn doel voorbijstreeft.