Gitaarsnaren soorten | Geschikte snaren kiezen voor de gitaar.
Gitaarsnaren: alles over materialen, soorten en het belang van snaren.

Gitaarsnaren: alles over materialen, soorten en het belang van snaren.

Wat is er nu mooier dan de prachtige klanken van een gitaar? Om te kunnen genieten van het gitaar spelen is het belangrijk dat je gitaar is voorzien van de juiste gitaarsnaren. Het aanslaan van gitaarsnaren veroorzaakt het geluid van een gitaar. De klankkast van de akoestische gitaar of het elektronisch element van de elektrische gitaar versterkt vervolgens de trilling die dat veroorzaakt. De manier waarop de snaar trilt maakt verschil voor de klank. Daarnaast is het aan te raden om gitaarsnaren te kopen bij een gitaarspecialist.

Nylon gitaarsnaren
Geschikte snaren

Het is belangrijk dat je gitaar is voorzien van geschikte snaren. Gitaarsnaren zijn altijd voor een bepaald soort gitaar bedoeld. Een klassieke gitaar kun je bijvoorbeeld niet voorzien van metalen folksnaren. De hals van de klassieke gitaar kan de grote spanning van de metalen folksnaren niet aan en zal scheuren of krom trekken. Zorg er dus altijd voor dat je gitaar is voorzien van de juiste snaren.

Snaren gitaar

Niet alle snaren zijn gemaakt van hetzelfde materiaal. Een elektronische gitaar is voorzien van stalen snaren. Een akoestische gitaar heeft snaren die soms voor een deel van nylon zijn gemaakt. De levensduur van gitaarsnaren is afhankelijk van enkele factoren. Ten eerste is de aanslag relevant, hoe harder je de snaren aanslaat, des te eerder zij hun elasticiteit verliezen. Ten tweede is het belangrijk hoe actief je bent met het bespelen van je gitaar. Hoe meer je de snaren bespeelt, des te eerder zij hun soepelheid verliezen en de kwaliteit van de tonen slechter gaat worden.

Tot slot is het ook belangrijk om de snaren regelmatig schoon te maken. Dit kun je doen na het spelen door de snaren even omhoog te trekken van de hals en daarna los te laten. Hierdoor zal het vuil uit de snaren schieten. Als je regelmatig de snaren op deze manier schoonmaakt verleng je de levensduur van de gitaarsnaren.

Gitaarsnaren van staal

Een elektrische en western gitaar zijn voorzien van stalen snaren. Bij trillingen geeft het staal een harde en scherpe klank die erg mooi klinkt bij bepaalde muzieksoorten. De Spaanse en klassieke gitaar heeft ook stalen snaren maar niet voor alle klanken. In dit geval zijn de stalen snaren enkel bedoeld voor de drie laagste klanken.

Gitaarsnaren van nylon

De drie hoogste klinkende snaren van een Spaanse of klassieke gitaar zijn van nylon. Vroeger was dat anders. Toen werden er snaren gemaakt van schapendarmen. De nylon snaren klinken zachter dan de stalen snaren en geven daardoor ook een andere sfeer aan de muziek.

Gitaarsnaren dikten

Er zijn verschillende snaardiktes. De diktes worden aangegeven in duizendsten van een inch. Ze zijn te verkrijgen van 009 tot en met 035 dik. Een snarenset van bijvoorbeeld 010 is een set waarvan de dunste snaar 0,010 inch dik is. De dikste snaar is circa vijf keer zo dik. Hoe dikker een snaar, des te zwaarder deze speelt.

Waarom breken snaren?

Hoe kunnen gitaarsnaren dan breken? Dit kan onder andere te maken hebben met de spanning van de snaar, als deze te strak gespannen staat is de kans op breken ook groter. Een snaar kan ook verouderd zijn en daardoor minder elastisch zijn. Wat ook vaak voorkomt is dat er een knik in de snaar zit. Hierdoor is er sprake van een zwakke plek in de snaar waardoor de kans op breken ook groter is. Deze knip is vaak al ontstaan tijdens het opzetten van de snaren.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: