Wat is een gitaar: superpraktische uitleg / Online Muziek Academie
Wat is een gitaar?

Wat is een gitaar?

De gitaar is een snaarinstrument dat onderhand één van de meest populaire instrumenten ter wereld is geworden.Als favoriet van zowel zachtaardige singer-songwriters als van die-hard heavy metal fans, is de gitaar een veelzijdig instrument dat zowel akoestisch als elektrisch gemaakt en bespeeld wordt.Ondanks de populariteit van de gitaar in de moderne muziek, heeft de gitaar ook een lange geschiedenis. Denk bijvoorbeeld eens aan de Spaanse stad Cádiz, dat in 1100 voor Christus werd gesticht door de Feniciërs. Sindsdien is de stad de bakermat is geworden voor de onvolprezen ritmische muziekstijl Flamenco, waarin de gitaar al eeuwenlang een ontzettend prominente rol speelt.

Lange geschiedenis

Het instrument zelf, of althans een voorloper daarvan, was bij de oude Grieken al bekend onder de naam Kithara; en in zowel de Westerse- als Oosterse cultuur kan men vele verwijzingen naar de gitaar terugvinden.Één ding is wel duidelijk: de geschiedenis zindert door de gitaar heen. Het mag ons dan ook niet verbazen dat het instrument ook tegenwoordig nog ieder jaar duizenden aspirant gitaristen aantrekt.

Soorten gitaren

Men onderscheidt de soorten gitaren in de volgende vier categorieën: akoestische, elektrische, bas- en kindergitaren. Naast deze vier soorten vind je op deze pagina ook informatie over de ukeleles. De categorie akoestische gitaren bestaat vervolgens weer uit de: klassieke gitaarwestern gitaar, flamenco gitaar, resonator gitaar en archtop gitaar. Onder de categorie elektrische gitaren valt ook nog de bariton gitaar. De basgitaarkindergitaar en ukelele zijn voor het gemak apart gehouden.Als jij ook zo’n aanstormend gitaartalent bent, zit je op deze website snor. We hebben ontzettend veel nuttige informatie in huis over hoe je de gitaar bespelen kunt.Ben je geïnteresseerd in nog meer feiten over de gitaar? Lees dan hieronder verder, waar wij de meest gestelde vragen over de gitaar beantwoorden.

Hoe werkt een gitaar?

Vanaf de kop van de gitaar, zijn snaren gespannen die aan de andere kant vastzitten op een balkje dat men de ‘brug’ noemt. Door deze snaren aan te slaan met je vingers of met een plectrum wordt er een vibratie van de snaar veroorzaakt, die vervolgens versterkt wordt in de klankkast, oftewel het holle hout dat het leeuwendeel van het volume van de gitaar uitmaakt. In deze klankkast zit een gat, genaamd het klankgat, waar vanuit het geluid vervolgens kan ontsnappen om zo als warme klanken op je oorschelp te vallen.De spanning van de snaren kan men regelen door aan het stemmechaniek te draaien. Dat zijn die hendeltjes die je aan de kop van de gitaar ziet vastzitten. De spanning op de snaren bepalen hoe de snaren trillen als zij worden aangeslagen, en dat bepaalt op zijn beurt weer hoe hoog of laag de klank is die de snaar maakt.Het is normaal dat een gitaar door bespeling (of verwaarlozing) ontstemd raakt. Door aan stemmechaniek te draaien kun je er gemakkelijk voor zorgen dat je gitaar weer zuiver klinkt.Door de snaar in te drukken op één van de toetsen tussen de fretten (dat zijn die ijzeren balkjes op de hals van de gitaar)kun je de snaar tijdelijk korter maken, waardoor de klank van de snaar hoger uitvalt als je hem aanslaat met je andere hand.

Hoeveel snaren heeft een gitaar?

De meeste gitaren hebben zes snaren. Er zijn wel gitaren met nog meer snaren, maar deze zijn beduidend minder gangbaar. Het kleine ‘gitaartje’ dat je wel eens ziet en maar vier snaren heeft, heet eigenlijk een Ukelele.

Welke noten zitten er op een gitaar?

Als er geen noot wordt ingedrukt, zijn de noten op een gitaar van hoog naar laag:E A D G B EEen trucje om deze volgorde te onthouden, is:Een Aap Die Geen Bananen Eet.

Is het makkelijk om gitaar te leren spelen?

Er zijn makkelijkere, maar zeker ook moeilijkere instrumenten dan de gitaar die je kunt leren bespelen.Maar eigenlijk is het beste antwoord op deze vraag:Probeer het zelf eens!

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak jij je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen