Meest gemaakte fouten wanneer je piano leert spelen

Iedereen die begint met het leren van een nieuwe vaardigheid kan tegen een aantal problemen aanlopen. Het kost nu eenmaal tijd en moeite om een nieuw talent van jezelf te ontplooien! Dit geldt ook voor het leren spelen van piano. Er bestaan een aantal veel voorkomende fouten die, als je ze kent, makkelijk te ontwijken zijn. En dat maakt het leren natuurlijk veel eenvoudiger. Lees hier welke fouten het meest worden gemaakt bij het leren van piano spelen, zodat jij ze hierna niet meer maakt!

De verkeerde pianoleraar

Als je ervoor kiest om een privéleraar in te huren voor je pianolessen, is het heel belangrijk dat je er zeker van bent dat deze persoon geschikt is voor jou. Zo moet het niveau waarop de leraar les geeft wel aansluiten bij het niveau waarop jij nu speelt. En wat vaak wordt onderschat, maar ontzettend belangrijk is voor een geslaagde les, is of jij wel een klik hebt met de leraar. Je leert sneller als er een klik is, en als deze er niet is kun je zelfs zo afknappen op pianolessen dat je het helemaal opgeeft. En dat zou natuurlijk zonde zijn!
Om dit te voorkomen kun je kiezen voor het volgen van online pianolessen. Daarmee bepaal jij je eigen tempo, en leer je steeds beter liedjes spelen.

Te snel willen leren

Als je enthousiast bent zal je in het begin alles tegelijk willen leren. Let hier op, want dan kun je wel eens sneller gaan dan eigenlijk goed is. Misschien loop je jezelf voorbij en leer je alles maar half, of door je hoge tempo blijft het niet goed hangen. Het is zonde om je lessen af te raffelen, dus gun jezelf de tijd.

De basis nog niet kennen

Misschien vind je de basis saai en wil je direct de meest ingewikkelde stukken kunnen spelen. Maar om dat uiteindelijk te kunnen zul je toch eerst de basis onder de knie moeten hebben! Zorg er dus eerst voor dat dit helemaal goed zit, voordat je verder gaat leren.

Te lang oefenen

Een valkuil waar veel mensen intrappen als ze het serieus aan willen pakken. Het is fijn dat jij je in wilt zetten voor je pianolessen, maar uiteindelijk heeft het niet veel nut als je heel lang oefent. Nieuwe leerstof blijft veel beter hangen als je regelmatig korter oefent. Het is dan ook een beter idee om 6 keer 1 uur te oefenen, in plaats van 1 keer 6 uur. Met dat laatste put je jezelf alleen maar uit en blijven je vaardigheden niet hangen.

Niet voldoende oefenen

Om goed piano te kunnen leren spelen, moet je ervoor zorgen dat je vingers soepel blijven. En dat bereik je alleen door te blijven oefenen. Ook kun je zo oefenen met de moeilijke vingerzettingen, zodat je steeds meer vloeiend leert te spelen.

Studeren geen prioriteit geven

Om iets echt onder de knie te krijgen, zul je er best wat tijd aan moeten besteden. Je leert nu eenmaal niet zomaar piano spelen. Als je het echt wilt leren, zul je er dus prioriteit aan moeten geven en soms moeten kiezen om te studeren en te oefenen in plaats van een dag op het terras te hangen. Niet altijd leuk, maar je krijgt er wel wat voor terug!

Jezelf niet voldoende uitdagen

Natuurlijk ben je trots als je steeds verder komt in je lessen, maar maak het jezelf niet te makkelijk! Ook als je bepaalde lessen goed beheerst, is er nog zo veel meer om te leren. Blijf jezelf daarin uitdagen, en ga altijd bij jezelf na wat jouw volgende stap zou kunnen zijn. Dit voorkomt ook dat jij je gaat vervelen en zo minder plezier krijgt in de lessen.

Je vingerzetting niet op orde hebben

De juiste vingerzetting leren is moeilijk, maar een verkeerd aangeleerde vingerzetting afleren is nog veel vervelender. Als je goede lessen volgt, zal je de juiste vingerzetting geleerd worden.

De maten niet tellen

Om goed het ritme aan te kunnen houden zul je maten moeten tellen. Vind je het lastig om dit in gedachten te doen? Maak dan gebruik van een metronoom.

De toetsen niet in je hoofd hebben

Als je tijdens het spelen heel bewust moet zoeken naar bepaalde toetsen, kun je niet echt vloeiend spelen en genieten. Leer daarom eerst de toetsen goed uit je hoofd, zodat je ze direct weet te vinden als je ze tegenkomt in een stuk. Dit gaat het beste door veel te oefenen.

Je voelt je onzeker

Het is begrijpelijk dat je onzeker bent als je iets nieuws leert, maar je wordt er geen betere muzikant van. Sterker nog, door onzekerheid ga je twijfelen en zul je meer fouten maken dan wanneer jij je zelfverzekerd voelt. Wees niet bang dat je het niet goed doet en probeer zeker te zijn tijdens het spelen.

Je bent te perfectionistisch

Hoge eisen stellen aan jezelf is op zich geen slechte eigenschap, maar als het de overhand krijgt kan het je belemmeren in je leerproces. Accepteer dat je niet alles direct perfect kunt doen en dat fouten maken bij het leerproces hoort. Van deze fouten leer je juist weer meer dan wanneer je krampachtig alles perfect probeert te doen.

Zie ook: Piano leren spelen en perfectionisme 

Vergeten plezier te hebben

Het kan intimiderend zijn om een nieuwe vaardigheid aan te leren, en soms ook zwaar, maar vergeet niet hoe leuk het is! Je bent bezig met het ontwikkelen van je talenten en je zal daarin steeds verder groeien. Sta hier ook bij stil en vergeet niet om plezier te hebben in het leren en in je vooruitgang!

Online pianoles volgen


Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online pianoles

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: