Gitaar soorten | Vergelijken, advies en handige tips

Soorten gitaren

Ken jij alle gitaar soorten al? Er zijn namelijk een hoop gitaar soorten, welke niet allemaal even bekend zijn. Men onderscheidt de soorten gitaren in de volgende vier categorieën: akoestische, elektrische, bas- en kindergitaren. Naast deze vier soorten vind je op deze pagina ook informatie over de ukeleles. De categorie akoestische gitaren bestaat vervolgens weer uit de: klassieke gitaar, western gitaar, flamenco gitaar, resonator gitaar en archtop gitaar. Onder de categorie elektrische gitaren valt ook nog de bariton gitaar. De basgitaar, kindergitaar en ukelele zijn voor het gemak apart gehouden. Soorten gitaren 

Akoestische gitaren

De akoestische gitaar is uitgerust met een klankkast om de trillingen van de snaren in geluid te doen veranderen. Deze klankkast is van hout gemaakt en beschikt over één of meerdere klankgaten. Naast de normale akoestische gitaren kun je er ook voor kiezen om een semi-akoestische gitaar te kopen. Deze gitaar is uitgerust met een paar gitaar elementen om het geluid extra te kunnen versterken, waardoor het net lijkt of als je op een elektrische gitaar speelt.

Klassieke gitaar

De meest bekende akoestische gitaar is de klassieke gitaar, welke ook wel Spaanse gitaar wordt genoemd. Alle andere gitaren zijn gemaakt op basis van het ontwerp van de klassieke gitaar, omdat deze het eerst was uitgevonden. Ook staat de Spaanse gitaar bekend om zijn nylon snaren.

Western gitaar

Een western gitaar heeft net als de klassieke gitaar meerdere benamingen. Zo wordt deze akoestische gitaar ook wel steelstringgitaar genoemd of flattopgitaar. Het is namelijk zo dat deze gitaar stalen snaren heeft en een vlak bovenblad.

Flamenco gitaar

Flamenco gitaren worden met name gebruikt in de Spaanse muziekstijl flamenco (vandaar de naam). De flamenco gitaar staat bekend om zijn felle tonen, welke onder andere door een wat minder diepe klankkast worden veroorzaakt.

Resonator gitaar

Een resonator gitaar is standaard uitgerust met een metalen klankkast. In deze klankkast zitten namelijk resonatoren, welke de vorm hebben van een kegel. Deze resonatoren zorgen ervoor dat de resonator gitaar een harder geluid kan maken.

Archtop gitaar

Archtop gitaren hebben hun naam te danken aan het gebogen bovenblad met klankgaten in de vorm van twee f-sleutels. Daarnaast heeft een archtop gitaar vaak stalen snaren en gitaar elementen. Het is dan ook meestal een semi-akoestische gitaar, welke vaak gebruikt wordt voor jazz muziek.

Elektrische gitaren

Het geluid van een elektrische gitaar wordt meestal versterkt door externe speakers. De trillingen van de snaren worden namelijk door gitaar elementen omgezet in hoorbaar geluid. Elektrische gitaren hebben diverse ontwerpen, welke gebaseerd zijn op de klankkast. We onderscheiden de volgende ontwerpen: solid-body, semi-solid en hollow-body. Net als bij de akoestische gitaren zijn er meerdere fabrikanten, welke elektrische gitaren produceren. De bekendste merken zijn Fender, Ibanez en Gibson.

Bariton gitaar

Bariton gitaren zijn niet heel erg bekend bij gitaristen en daarom vrij zeldzaam. Een bariton gitaar verschilt van een elektrische gitaar op basis van de stemming. Bariton gitaren zijn namelijk een octaaf lager gestemd.

Basgitaren

De basgitaar heeft in tegenstelling tot alle andere gitaren, maar vier snaren. Daarnaast hebben basgitaren een functie, welke overeenkomt met die van een elektrische contrabas. Er zijn zowel akoestische als elektrische basgitaren. Akoestische basgitaren hebben meestal een groter formaat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een klassieke gitaar. Daarnaast wordt de akoestische basgitaar vaak al standaard voorzien van gitaar elementen, omdat de klankkast van deze gitaar erg klein is en vaak niet genoeg volume kan produceren. Elektrische basgitaren daarentegen zijn meestal gewoon van een solid-body voorzien.

Kindergitaren

De kindergitaar of kleine gitaar heeft in vergelijking tot de normale gitaar een veel kleiner formaat. Hierdoor is het een echte gitaar voor kinderen, welke nu ook de mogelijkheid hebben om het gitaarspel aan te leren. Voor elke leeftijdscategorie t/m 13 jaar zijn er diverse kindergitaar maten. Kindergitaren kun je zowel kopen als huren en zijn gewoon online verkrijgbaar.

Ukeleles

Een ukelele heeft veel overeenkomsten met een kinder- of reisgitaar, maar ook verschillen. Zo hebben ukeleles geen zes, maar vier snaren. Daarnaast worden ukeleles vaak onderverdeeld in de volgende vier categorieën: sopraan, concert, tenor en bariton. Ook is de ukelele een muziekinstrument waarmee veel is geëxperimenteerd, waardoor er ook unieke soorten ukeleles zijn ontstaan.

Voor degenen die al enige ervaring hebben met het spelen op een klassieke gitaar en hun vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen, biedt onze klassieke gitaar tussencursus een uitgebreide verdieping in technieken en repertoire.

Meer informatie

Hieronder tref je een uitgebreidere toelichting op de soorten gitaren

Artikelen in Soorten gitaren

Basgitaar
De basgitaar , welke van vier snaren is voorzien , wordt voornamelijk toegepast...
Beginners gitaar
Wanneer je gaat beginnen met gitaar spelen is het vanzelfsprekend, dat je een...
Dobro
Dobro ook wel beter bekend als de resonator gitaar. ...
Eko
Eko is een Italiaans gitaarmerk die akoestische, klassieke, elektrische en...
Elektrische gitaar
Het meest kenmerkende van een elektrische gitaar is dat deze vaak geen klankkast...
Fender
Fender is een Amerikaans gitaarmerk . Het bedrijf Fender draagt ook wel de naam...
Flamenco gitaar
De flamenco gitaar heeft zijn naam te danken aan de Spaanse muziekstijl flamenco...
Gibson
De Gibson gitaar is vrijwel èèn van de meest bekendste gitaren over de hele...
Gitaar merken
Opzoek naar een database aan gitaar merken ? Dan bent u bij Uwgitaarlesonline.nl...
Gretsch Gitaar
Gretsch is onder veel gitaristen misschien nog niet zo bekend. Het is namelijk...
Hohner Gitaar
Het merk Hohner maakte al sinds midden 19 e eeuw verschillende soorten...
Hudson Gitaar
Het merk Hudson staat bekend om haar kwalitatieve gitaren , welke voor elke...
Ibanez Gitaar
Ibanez is bekend geworden als basgitaar-, Japans gitaar- en...
Bariton gitaar
In principe is de bariton gitaar een elektrische gitaar, welke in vergelijking...
Klassieke gitaar
De klassieke gitaar , welke ook wel bekend staat als de Spaanse gitaar , is...
Martin
De  Martin gitaar is wel het bekendste merk onder de akoestische gitaren . Als...
Archtop gitaar
Rond de jaren 40 maakte steeds meer gitaristen gebruik van de archtop gitaar ....
Martinez Gitaar
Het gitaar merk Martinez is gevestigd in China . De Martinez gitaren zijn van...
Alhambra gitaar
Het bedrijf Alhambra S.L. is opgericht in 1965 en heeft al meer dan 50 jaar...
Resonator Gitaar
Een resonator gitaar is een akoestische gitaar waarbij het geluid versterkt...
Richwood
Het merk Richwood maakt al sinds 1979 muziekinstrumenten , waaronder de Richwood...
Stagg
Het gitaar merk Stagg verkoopt vele soorten (elektrische en akoestische) gitaren...
Samick
Het gitaar merk Samick is een bekende producent van gitaren  als zowel...
Taylor
Het merk Taylor komt oorspronkelijk uit Amerika en produceert zowel akoestische...
Ukelele
De ukelele (in het Engels ukulele) is het kleine broertje van de gitaar. De naam...
Yamaha
Het merk Yamaha is opgericht in 1887 door de Japanse Torakusu Yamaha. Het...