Muziek brengt mensen samen
Muziek brengt mensen samen

Muziek brengt mensen samen en laat grenzen verdwijnen. Kijk alleen maar eens naar de grote (pop)concerten tijdens de zomermaanden. Honderden mensen komen hier samen om te genieten van de muziek. Hoe verschillend al deze festivalbezoekers ook zijn, de muziek brengt ze samen.
Je maakt tijdens zo’n evenement gemakkelijk een praatje met iemand waar je normaal misschien nooit een gesprek mee begonnen was.

Maar ook op kleine schaal kan muziek mensen binden. Denk maar aan een koor waar één of meerdere keren per week samen gezongen wordt. Of een band die regelmatig bij elkaar komt om samen muziek te maken.

Muziek spreekt een universele taal, waarbij afkomst en cultuur geen rol meer spelen.

Muziek brengt samen

Is muziek voor alle mensen hetzelfde?

Hoewel er duidelijke verschillen zijn in de muziekstijlen per land en cultuur, zijn er ook hele duidelijke overeenkomsten. Zo zijn er bijvoorbeeld slaapliedjes, dansliedjes, liefdesliedjes en treurige liedjes.
Onderzoekers uit Amerika hebben een groep proefpersonen verschillende muziekstukken laten horen. En ondanks dat zij de talen niet konden verstaan, bleken zij verrassend goed de functie van het muziekstuk in te kunnen schatten.

De taal van muziek blijkt hierin universeel. Kenmerken als tempo, beat en de complexiteit van het nummer zijn vaak bepalend voor de functie van de muziek. Een langzame en eenvoudige opzet is kenmerkend voor een slaapliedje. Terwijl dansmuziek sneller is en complexere ritmes en melodieën gebruikt.

Vaak wordt muziek gezien als een soort cultureel erfstuk. Maar muziek is schijnbaar universeler dan we altijd gedacht hebben, en dan met name de onderliggende patronen. Cultuur blijkt hierin minder bepalend te zijn.

Sociale voordelen van samen muziek maken

Samen muziek maken of zingen is een sociale bezigheid. Ook al speelt iedereen in een band of orkest zijn of haar eigen instrument, het moet samen goed klinken. Hiervoor zullen alle muzikanten op elkaar moeten letten. Het sociale aspect speelt een grote rol.
Ook na het samen muziek maken wordt er gezellig nog wat gedronken en na-gekletst. Daardoor is een koor, orkest of muziekgroep de ideale manier om mensen uit hun sociale isolement te krijgen.

Gezellig samen muziek maken, ongeacht het niveau, zorgt voor veel plezier en leuke sociale contacten.

Samen muziek maken

Wil jij ook samen muziek maken?

Lijkt het je heerlijk om samen muziek te maken, of te zingen? Maar bespeel je zelf geen instrument of ben je (nog) niet zo tevreden over je zangstem? Dan kan dat een drempel vormen om deel te nemen aan een koor, band of orkest bij jou in de buurt. En dat is zonde.

Je kunt op een gemakkelijke manier, gewoon vanuit je eigen woning, jouw muzikale vaardigheden verbeteren. Zodat je binnen no-time ook gezellig samen muziek kunt maken.
Volg online zanglessen of leer piano of gitaar spelen met onze zeer volledige online cursussen. Weet je nog niet zeker wat je wilt doen? Ook dat is geen probleem. De eerste 7 lessen zijn gratis, dus probeer gerust uit of pianospelen, gitaar spelen of zingen meer jou ding is.

Onze beproefde methode zorgt voor snel resultaat en een goede basis. Zo kan jij al snel een leuk stukje zingen of spelen op je instrument. Begin vandaag nog en kies welke lessen jij wilt uitproberen.