Keuzestress: ga je voor een piano of voor een keyboard?
Keuzestress: ga je voor een piano of voor een keyboard? 

Keuzestress: ga je voor een piano of voor een keyboard?

Twijfel jij tussen de aanschaf van een keyboard of een piano? Het maken van deze keuze wordt ons door de jaren heen steeds lastiger gemaakt nu er steeds meer varianten op de markt komen en in razendsnel tempo nieuwe ontwikkelingen ontstaan. Waar moet je dan beginnen? Een goede eerste stap is om de basisverschillen tussen een keyboard en piano eens goed door te nemen.

Wat is een keyboard?

Het keyboard behoort tot de toetsinstrumenten. Naast het toetsenbord bevat een keyboard ook een ‘arrangeerkeyboard’ (een begeleidingsautomaat). Dit biedt de mogelijkheid tot diverse varianten van automatische begeleiding.

Keyboards werken op batterijen en/of op netstroom met een adapter. Bekende soorten keyboards zijn de stage piano’s, de digitale piano’s, de MIDI keyboards en de synthesizers. Van deze varianten komen de digitale piano en stage piano het dichtst in de buurt bij de akoestische piano. Een MDI Keyboard lijkt het minst op een digitale piano. Het aantal toetsen verschilt ook per variant. Het meest voorkomend is 61 toetsen.

Wat is een piano?

De piano is zowel een toetsinstrument als een slaginstrument en snaarinstrument. De piano bestaat uit een ‘klavier’ (het toetsenbord) en twee of drie pedalen. Meestal zijn het er twee, waarbij de linker pedaal de mogelijkheid biedt om zacht te kunnen spelen en de rechter pedaal als functie heeft dat het geluid goed doorklinkt.

Bij het drukken op een toets op een piano wordt een hamertechniek in gang gezet. Dit maakt het een akoestische piano. Deze hoort regelmatig gestemd te worden. Een standaard akoestische piano bevat 88 toetsen.

Verschillen tussen een keyboard en piano

Dit zijn de verschillen tussen een keyboard en een piano op een rij:

Geluid

Over het algemeen klinkt het geluid van een piano helderder (en dus ‘echter’) dan het geluid van een keyboard. Desondanks weten de nieuwste keyboards het geluid van een piano steeds beter na te bootsen. Volledig identiek zal het echter nooit kunnen worden.

Het geluid van een keyboardtoets kan langer doorklinken dan van een toets van een akoestische piano. Het indrukken van een toets van een piano raakt slechts eenmaal de snaar en het geluid dooft dan weer weg. Bij een keyboard kan het geluid blijven doorklinken wanneer je de toets ingedrukt blijft houden. Om een mooi geluid te creëren bij een piano heb je over het algemeen wat meer muzikaliteit nodig.

Aanslag

Een akoestische piano is meer aanslaggevoelig dan een keyboard. De klank wordt bij een piano onder andere bepaald door de snelheid en kracht waarmee je de toetsen indrukt. De toonklank en toonsterkte veranderen dus mee afhankelijk van met welk gevoel jij de toetsen bedient. Als je een toets indrukt, voel je gelijk dat dit een ‘gewogen toets’ is. Je voelt het gewicht waarmee de hamertechniek wordt aangedreven. Een digitale piano kan ook een gewogen klavier bevatten, afhankelijk van het type.

Aanschafprijs

Zowel binnen de groep piano’s als binnen de groep keyboards zijn varianten verkrijgbaar van uiteenlopende prijsklassen. Over het algemeen zijn akoestische piano’s een stuk duurder, vanwege de mechaniek. Wanneer de voorkeur gaat naar een piano, maar het budget dit niet toelaat, kan het altijd nog een optie zijn om eens op zoek te gaan naar tweedehands varianten.

Mogelijkheden

Bij een piano zorg je voor je eigen begeleiding met je linker hand, terwijl je met je rechter hand een melodie speelt. Bij een keyboard bestaat echter de mogelijkheid om een automatische begeleiding af te laten spelen, die wordt ingeschakeld wanneer je met je linker hand een akkoord speelt en met je rechterhand een melodie.

Afhankelijk van het type keyboard zijn er verscheidene mogelijkheden voor het soort geluid, het ritme en de vorm van begeleiding wat aangezet kan worden.

Keuze gemaakt?

Kortom, de keuze tussen een piano of keyboard hangt af van een aantal factoren en het is dus vooral goed om af te wegen wat bij jouw persoonlijke situatie past (qua doel, budget, enzovoort). Mogelijk kan bovenstaande informatie over de verschillen helpen om jouw optimale keuze helder te krijgen. Een avondje verdiepen kan gezien worden als een investering. Een piano of een keyboard kan een flinke investering zijn, maar het loont dan ook ontzettend wanneer je jouw perfecte exemplaar weet te vinden. Dat win je weer terug in uren speelplezier.

Online muziekles volgen

Online gitaar leren spelen
Wil je akkoorden leren spelen op je gitaar of piano. De Online Muziek Academie verzorgt:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: