De piano en de 3D printer
Sinds de komst van de 3D printer zijn er al heel wat industrieën onder de loep genomen. Hoe kan deze nieuwe techniek van objecten fabriceren van toepassing zijn op het eeuwenoude gespecialiseerde handwerk van piano’s maken? Zoals met alle instrumenten is de vervaardiging en gebruikte materialen van groot belang bij de uiteindelijk kwaliteit van de piano spelen.
Bij 3D printen denken we meestal aan kunststoffen objecten. Als je ooit een thuis 3D printer hebt gezien zul je gemerkt hebben dat de ‘inkt’ van een 3D printer bestaat uit een soort rol van kunststof touw waar de 3D printer op magische wijze 3D objecten mee maakt. Maar een kunststof piano? Hoe zou dat kunnen werken en heeft dat niet drastische invloed op de klank?
Keramische toetsen en onderdelen op de 3D geprinte piano
Maar naast kunststof kunnen 3D printers tegenwoordig met steeds meer verschillende materialen aan de slag. Door thermoplastisch te mengen met andere materialen kun je tegenwoordig zelfs met je thuisprinter 3D printen in brons, koper, staal en hout. Maar ook printen in puur aluminium, koper, brons, nikkel en zelfs goud, zilver en platinum is tegenwoordig mogelijk, hoewel je daarvoor wel een gespecialiseerde printer nodig hebt.
Hoewel je bij een piano wellicht denkt dat het printen in hout de grote mogelijkheid was, is het nog een ander materiaal dat de piano ontwerpers van Steinway aan het denken hebben gezet. Zo is het namelijk tegenwoordig mogelijk om keramiek te printen. Van origine zijn pianotoetsen namelijk gemaakt van hout en/of ivoor. Ivoor is natuurlijk niet bepaald een fijn materiaal om te gebruiken, dus zie je bij veel moderen piano’s kunststoffen toetsen. Bij Steinway waren ze echter nieuwsgierig wat keramieken toetsen voor een effect zouden hebben en wilden ze graag ook andere keramische elementen toevoegen aan de piano, zoals de muziekstandaard.
Het voordeel van keramische toetsen en onderdelen is dat de 3D geprinte piano waarschijnlijk heel lang mee zal blijven gaan en bijna tot geen slijtage zal kennen. Het probleem van het gebruik van keramiek bij een instrument als een piano is dat om de juiste hoeveelheid detail te krijgen er op traditionele wijze gebruik zou moeten worden gemaakt van metalen gietvormen. Deze hebben uiteindelijk veel invloed op het geluid van de piano bij het spelen en het is daarom dat keramiek nooit werd gebruikt in de pianobouw. Door deze onderdelen met een 3D printer te maken is dit probleem direct opgelost.
Koopje zo’n 3D geprinte piano?
3D printen is vooral heel populair omdat voorheen ingewikkelde fabricatie technieken door een computer veel sneller gemaakt kunnen worden waardoor het uiteindelijke object vaak goedkoper op de markt kan worden gezet. Bij de 3D geprinte piano van Steinway is dit niet bepaald het geval. Daarnaast moet misschien ook opgemerkt worden dat niet de hele piano door een 3D printer is gemaakt, maar dat het dus gaat om een paar (essentiële) onderdelen. Piano’s maken blijft specialisten werk en van deze eerste 3D geprinte piano zijn er daarom ook maar 8 stuks gemaakt. Mocht je geïnteresseerd zijn, ze worden aan 10 miljoen Taiwanese dollars per stuk verkocht. (Dat is ongeveer €300.000)
Wil jij wel eens piano spelen op zo’n 3D geprinte versie? Stiekem zijn we bij de online muziek academie wel nieuwsgierig, maar hoewel een kwalitatief goed instrument belangrijk kan zijn om plezier te hebben tijdens het spelen van een instrument, denken we dat we dit ook wel kunnen bereiken zonder de ‘Sun and Moon matched’ piano van Steinway. Beter gezegd, dat weten we wel zeker. Wil jij ook online leren piano spelen, zodat wanneer je die 3D geprinte piano eens tegen zult komen je een deuntje kunt wagen? Snuffel dan gauw eens rond bij onze online cursussen piano spelen.