Gitaar onderdelen kopen? | Bekijk alle soorten onderdelen | Vergelijken!
Gitaar onderdelen: onmisbaar voor iedere gitaarliefhebber

Gitaar onderdelen: onmisbaar voor iedere gitaarliefhebber

Onderdelen gitaar bekijken? Een gitaar bestaat natuurlijk niet uit één geheel, maar is opgebouwd uit gitaar onderdelen. Nu zijn deze onderdelen in het begin van het leren gitaar spelen nog niet zo interessant. Pas als er een gitaar onderdeel stuk gaat of de gitarist nieuwe effecten wil toevoegen. Dat is het moment dat je meer waarde gaat hechten aan de onderdelen voor de gitaar. Er zijn zoveel mooie onderdelen op de markt om je gitaar een totaal nieuwe look te geven. Daarnaast voegen steeds meer webwinkels de gitaar onderdelen toe aan hun eigen assortiment. Gitaar onderdelen kopen kan dus gewoon eenvoudig online.

gitaar onderdelen

In deze blog gaan we je wat meer vertellen over de gitaar onderdelen die er bestaan. Onderdelen van de elektrische-, akoestische- en basgitaren. Natuurlijk laten we het daar niet bij! Ook geven we je meer duidelijkheid over de functie van een gitaar onderdeel en waar je deze kunt bestellen. Als laatste geven we wat tips over het kopen van gitaar onderdelen. De volgende vragen worden in dit geval beantwoord:

  • Welke elektrische gitaar onderdelen zijn er?
  • Welke akoestische gitaar onderdelen zijn er?
  • Over welke onderdelen beschikken basgitaren?
  • Waarop letten bij de aankoop van onderdelen?
  • Wat zijn de gitaar onderdelen namen?

Wil je meteen meer weten over de onderdelen van een gitaar? Bekijk dan het volgende uitleg filmpje.

Akoestische gitaar onderdelen

Laten we eens beginnen bij de akoestische gitaar. Een akoestische gitaar is op te delen in 3 stukken: kop, hals en de body (klankkast). Nu bestaat de kop uit de stemmechanieken waaraan de snaren vast zitten. De hals, ook wel beter bekend als gitaarhals is opgedeeld in frets. Ook vind je hier de positiestippen, topkam en de snaren die er overeen lopen.

Als laatste bestaat de body uit het bovenblad, klankgat, rozet, slagplaat, brug, brugzadel en brugpennen (bij een western gitaar). Al deze gitaar onderdelen werken samen om de gitaar te maken zoals hij is. Laten we alles nog wat meer verduidelijken en beginnen bij de gitaarkop.

Gitaarkop

Een gitaarkop is de bovenkant van de gitaar die bestaat uit stemmechanieken. Zo heeft een Spaanse gitaar andere stemknoppen dan een western gitaar, maar het principe is hetzelfde. Bij een Spaanse gitaar worden de gitaarsnaren op een stemknop gewikkeld, welke vervolgens weer is gemonteerd in de gitaarkop. Bij een western gitaar zijn de bevestigingspinnen naar voren gericht op de kop van de gitaar.

Stemmechanieken

Een belangrijk gitaar onderdeel zijn de stemmechanieken. Maakt niet uit welke soort gitaar je hebt, stemknoppen kent elke gitaar. De stemknoppen stemmen namelijk de gitaarsnaren. Bij elektrische gitaren bevinden de stemknoppen van de 6 snaren zich vaak aan één kant. Bij een akoestische gitaar zijn er aan beide zijde 3 geplaatst.

De stemknoppen die het dichts bij de gitaarhals liggen stemmen de buitenste snaren. De stemknop aan de bovenkant de dikke E-snaar en de stemknop aan de onderkant de dunne E-snaar. De stemknoppen in het midden doen de A-snaar bovenkant en B-snaar onderkant. Als laatste de stemknoppen aan de buitenkant doen de twee middelste snaren. Namelijk de bovenkant D-snaar en onderkant G-snaar.

Bij een elektrische gitaar is de stemknop het dichts bij de gitaarhals geplaatst om de dikke E-snaar te stemmen. De andere stemknoppen richting de buitenkant van de kop stemmen de overige snaren. Dit is ook weer op volgorde, dus van: E-A-D-G-B-e. De dunne e-snaar wordt dan door de buitenste stemknop gestemd. De prijzen van stemknoppen kunnen variëren tussen de 20 en 50 euro.

Gitaarhals

De gitaarhals is het gedeelte gelegen tussen de kop en de klankkast van de gitaar. De gitaarhals is de plaats waar de akkoorden worden gespeeld met de linkerhand (als je rechts bent). Op de gitaarhals bevinden zich de fretten, topkam en positiestippen. Hieronder volgt een beschrijving van elk genoemd onderdeel.

Fretten

De fretten zijn bedoeld om de gitaarhals in vakjes te delen. Zo wordt vaak de vingerzetting aangegeven met posities (of fretten). De fretten zijn vaak lastig te verwijderen. Het is daarom ook verstandig om iemand met ervaring deze fretten te laten plaatsen/vervangen.

Positiestippen

Positiestippen kunnen meerdere functies hebben. Toch is de meest bekende functie wel het geheugensteuntje om er snel achter te komen in welke positie je je vingers moet plaatsen. De positiestippen zijn per gitaar verschillend geplaatst. De meest voorkomende is op positie 3, 5, 7, 9, 13, 15, 16, 18, 20, 22.

Topkam

Nu heb je ook nog het bekende gitaar onderdeel de topkam. Met als belangrijkste functie de snaren op de juiste hoogte vanaf de fretten te houden. Een andere functie is het op de plaats houden van de snaren, er zitten namelijk kleine groefjes in de topkam waar de snaren invallen. Een gitaar topkam is al te koop voor een bedrag gelegen tussen de 2 en 10 euro.

Snaren

Het bekendste gitaar onderdeel zijn natuurlijk wel de snaren. Eens in de zoveel tijd is het meer dan normaal dat de gitaar snaren vervangen worden. Gitaar snaren zijn te koop in verschillende webshops. De prijzen kunnen erg variëren, maar met 10 euro heb je meestal al wel een setje snaren.

Gitaar body

Als laatste wat over de gitaar body oftewel de klankkast. De body bestaat uit een bovenblad, klankkast, rozet, slagplaat, brug, brugzadel en brugpennen. Als er muziek wordt geproduceerd zal de klankkast deze versterken.

Slagplaat

Zowel elektrische als akoestische gitaren maken gebruik van een slagplaat. De slagplaat dient ervoor om de gitaar body te beschermen tijdens het spelen. Het continue aanslaan van de snaren geeft veel wrijving aan de body van de gitaar. Vandaar de slagplaat. Een slagplaat is al te kopen voor 10 euro voor de akoestische modellen. Bij elektrische gitaren daarentegen betaal je meer voor de onderdelen. Zo kost een slagplaat bij een elektrische gitaar al snel 50 a 70 euro.gitaar onderdeel slagplaat

Brug

De brug is het onderdeel waaraan de snaren bij de klankkast worden bevestigd. De manier van bevestiging verschilt per gitaar. Wanneer er een gitaar reparatie moet gebeuren is de brug een veel vervangend gitaar onderdeel. Dit vanwege de grote spanning die de snaren uitoefenen op de brug. Een gitaar brug is al te koop voor 20 euro, natuurlijk zijn er ook wat duurdere versies.

Brugzadel

De brugzadels hebben dezelfde functie als de topkam. Namelijk het op de plaats en op de juiste hoogte houden van de gitaar snaren. Akoestische gitaren hebben andere brugzadels dan elektrische gitaren. Al verkrijgbaar voor 5 euro.

Brugpennen

Zoals net beschreven worden de gitaar snaren op verschillende manieren vastgezet. Zo worden snaren van een elektrische gitaar vastgezet met brugpennen. Aan iedere gitaar snaar zit namelijk aan het uiteinde een bolletje. Deze haal je door het gat heen en daarna druk je de brugpen vast in het gat. Ze zijn al te koop voor 2 euro.

Elektrische gitaar onderdelen

De elektrische gitaar heeft vele gitaar onderdelen. De gitaar onderdelen die overeenkomen met de akoestische gitaar behandelen we niet meer. Een elektrische gitaar maakt daarentegen wel gebruik van gitaar elementen. Dit zijn de potmeters, tremolo arm, element schakelaar, cut-away en humbuckers. In deze blog worden deze elementen niet behandeld.

Straplocks

Straplocks bevinden zich aan de onderkant en bovenkant van de body van een elektrische gitaar. De functie van het gitaar onderdeel de straplock is het op de plaats houden van de gitaarband. Een straplock is best wel prijzig. De prijzen lopen namelijk al snel op naar de 20 euro.

Basgitaar onderdelen

Een basgitaar is naast dat die uit 4 snaren bestaat niet erg verschillend van een elektrische gitaar. De meeste onderdelen van een basgitaar zijn gewoon online te bestellen bij een webwinkel. Mocht je hier de gitaar onderdelen niet vinden die je zoekt, dan kun je altijd nog bij een gitaar speciaalzaak langsgaan.

Gitaar onderdelen kopen?

Wanneer je gitaar onderdelen gaat kopen is het goed om te weten welke onderdelen je nodig hebt. Natuurlijk weet je dat de brug stuk is, maar welke brug komt overeen met die van jouw gitaar? Natuurlijk is het assortiment niet eindeloos en sommige onderdelen vind je helaas niet terug in een webshop. Om deze onderdelen te kopen zal je toch echt langs een speciaalzaak moeten gaan. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je nog garantie hebt, want dan wordt het onderdeel gewoon vergoed. Gitaar onderdelen kopen vereist dus enige ervaring, waardoor het verstandig is om iemand in te schakelen, welke dit eerder heeft gedaan.

Je eigen gitaar onderdelen kopen, maar heb je nog specifieke vragen? Dan mag je deze stellen in een reactie, zie hieronder.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: