Gitaar elementen kopen? | Elementen gitaar vergelijken, adviezen en tips!
Wat zijn gitaar elementen?

Weten wat gitaar elementen zijn? Een gitaar element staat ook wel bekend onder de Engelse benaming ‘guitar pickup’. In de jaren 20 van de twintigste eeuw zijn de eerste gitaar elementen ontwikkeld. Het idee was briljant, want er werden steeds vaker muziekinstrumenten voorzien van elektrische elementen. Nieuwe uitvindingen, zoals de: elektrische platenspeler (grammofoon), radio en luidspreker met elektrische versterker waren dan ook een belangrijke inspiratiebron.

Elementen gitaar bestellen? Gitaar pickups kopen doe je niet zo maar, dan is vergelijken eerst belangrijk. Ga meteen naar de beste aanbieder voor elementen en laat je inspireren.

 

Gitaar elementen

 

Waarom een gitaar element?

Een belangrijke vraag, want waar dient een gitaar element eigenlijk voor? Iedere gitarist die elektrische gitaar speelt weet dat als geen ander! Laten we bij het begin beginnen. Het verschil tussen de elektrische en akoestische gitaar is in één oogopslag te zien. Zo heeft een akoestische gitaar een ‘klankkast’. Een elektrische gitaar daarentegen heeft helemaal geen klankkast.

Laat nu net de klankkast het belangrijkste onderdeel zijn om het geproduceerde geluid te versterken. Nu zie je het vast wel aankomen. De elektrische gitaar was ten opzichte van de akoestische gitaar nauwelijks hoorbaar. Tijd voor verandering en die kwam er gelukkig. Uit onverwachte hoek was het element van de platenspeler doorslaggevend.

Hoe werken gitaar elementen?

We weten dat een elektrische gitaar geen klankkast heeft. Nu moet er dus op een andere manier het geluid worden versterkt. Een versterker is inderdaad de oplossing, maar daarmee zijn we er nog niet. Een gitaar produceert geluid, maar zonder elektrisch signaal kan een versterker hier niks mee.

Nu komt de moeilijke, maar briljante oplossing! Namelijk het magneto-dynamische element. Bestaande uit een spoel met daarin een magneet die je onder de snaren schuift. Hierdoor wordt er een magnetisch veld gecreëerd. Misschien onbekend, maar een spoel kan een wisselspanning opwekken als het magneetveld veranderd. Dit doe je door met een stalen voorwerp langs de spoel te strijken.

Laten nu net de stalen snaren de beïnvloedbare factor zijn die het magneetveld van de spoel kan veranderen. Door de verandering in het magneetveld ontstaat er een wisselspanning. De snelle veranderingen in wisselspanning kan worden gezien als het signaal om de versterker mee aan te sturen.

In het volgende filmpje wordt uitleg gegeven over hoe gitaar elementen werken, en wat dit met het geluid doet.

Soorten gitaar elementen

De uitvinding van het gitaar element was zeker niet de laatste. Sterker nog het was pas het begin! Vele gitaristen en creatieve mensen gingen aan de slag om optimaal gebruik te gaan maken van het gitaar element. Ook producenten, zoals Gibson, gingen ijverig op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Uiteindelijk zijn er een aantal leuke gitaar elementen ontstaan. Hieronder ziet u de meest bekende gitaar elementen:

  • Enkelspoelopnemer (single coil pickup)
  • Dubbelspoelopnemer (humbucker pickup)
  • Hexafonische pickup
  • Actieve opnemer (active pickup)
  • Split humbucker
  • Piëzo-opnemer (piëzopickup)

Single coil element (enkelspoelopnemer)

Een single coil element is niks anders dan een gitaar element bestaande uit één spoel. De beschrijving van een single coil element is eenvoudig. Bijvoorbeeld een stratocaster. Hier wordt gebruik gemaakt van een magneet onder iedere snaar. Om de magneet wordt een spoel gewikkeld.

Het kan ook anders, bijvoorbeeld bij een jazz bass element. Er wordt hier namelijk niet gebruik gemaakt van één magneet, maar twee magneten naast elkaar. Het magneetveld wordt hierdoor sterker gericht. Het is wel belangrijk dat de snaren zich precies boven de magneten bevinden.

Single coil gitaar element

 

Met een single coil element (enkelspoelelement) kun je vooral de specifieke hoge tonen produceren. Het geluid is met een single coil ook een stuk helderder dan bij andere elementen. De prijs van een single coil element ligt tussen de 20 en 200 euro. Voor 80 euro zijn al kwalitatief goede single coil elementen te koop.

>>Vergelijk single coil elementen

Humbucker element (dubbelspoelopnemer)

Een humbucker bestaat niet uit één spoel, maar uit twee spoelen. Ook zijn de spoelen die naast elkaar liggen in tegengestelde richting gewikkeld. Bij de ene spoel zit de zuidpool (de min) kant van de magneten boven aan en bij de andere spoel de noordpool (de plus) kant van de magneten.Humbucker gitaar element

Met humbuckers worden storingen voorkomen. Ook heeft een humbucker veel meer wikkelingen voor zijn spoel. Het geluid wat wordt gecreëerd is niet zo fel, maar meer te  omschrijven als een warm geluid. Bij het kopen van een humbucker moet je al snel denken aan de volgende prijsklasse: 20 tot 200 euro. Voor 80 euro zijn al geschikte en kwalitatief goede humbuckers te koop.

>>Vergelijk Humbucker elementen

Elementen gitaar kopen?

Wil je elementen voor je gitaar kopen? Dan is dit zeker mogelijk. Echter is het ook mogelijk om je gitaar elementen te vervangen. Dit kun je laten doen door iemand die verstand heeft van gitaar reparaties, vooral elektrische gitaren. Ook is het mogelijk om het zelf te doen. Wel wordt dit alleen aangeraden aan mensen die ook werkelijk weten waarmee ze bezig zijn. De meeste gitaar elementen zijn al in de winkel te koop. Ook is online bestellen een optie, want al vele webshops en online muziekwinkels bieden deze elementen aan.

Niet alleen zijn gitaar elementen bedoeld voor elektrische gitaren. Het is ook mogelijk om gitaar elementen te kopen voor akoestische gitaren. In dit geval worden ze geplaatst als losse module op het klankgat van de gitaar. Akoestische gitaar element bestellen? Dan kun je dit eenvoudig online doen bij de meeste muziekwinkels. Tevens is een akoestische gitaar met element veel populairder bij gitaristen, dus een goede investering.

Gitaar pickups kopen? Ook dan is vergelijken belangrijk, er zijn immers diverse gitaar pickups verkrijgbaar. Bekijk deze bij de aanbieder en laat je desnoods adviseren door de verkoper.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: