Onderhoud je piano met deze tips

Het onderhoud van je piano is heel belangrijk. Als je lang met je piano wilt doen, zal je hem goed moeten onderhouden. En dat houdt meer in dan een jaarlijkse stembeurt. Je piano is gemaakt van hout. Dit natuurproduct is gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen. Ook door op je piano te spelen zullen bepaalde onderdelen slijten.

Een piano kan gemakkelijk een mensenleven mee gaan, als er goed voor hem gezorgd wordt. En zelfs langer, er zijn genoeg piano’s die al generaties in de familie zijn. Wil jij lang plezier hebben van je piano? Volg dan de volgende tips op.

Kies de juiste plek voor je piano

De plek waar je piano staat is van grote invloed op de levensduur. Veel vocht, volle zon en verwarmingen zijn niet zo goed voor je piano. De invloed van vocht en grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de afstelling van je piano extra snel verloopt.
De beste plek voor je piano is een plek waar de temperatuursverschillen zo klein mogelijk zijn. En waar je piano zo min mogelijk last heeft van vocht. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je piano niet (deels) in de volle zon komt te staan of vlak bij een verwarming.

Uiteraard is de indeling van je interieur ook van invloed op de plaats waar je piano komt te staan. Maar als je de keus hebt, houdt er rekening mee.

Controleer de luchtvochtigheid en temperatuur

Je piano blijft in topconditie op een plek waar een optimale, en vooral stabiele, luchtvochtigheid en temperatuur heerst. Door

temperatuurverschillen zal het hout van de piano krimpen en uitzetten. Hoe meer je dit kunt voorkomen, hoe beter het voor je instrument is.

Vocht en hout is geen goede combinatie. Dat wil zeggen, teveel of te weinig vocht. Een luchtvochtigheid in huis van 45 tot 70% is optimaal voor je piano. Grote schommelingen in de luchtvochtigheid zorgen ervoor dat je piano sneller zal ontstemmen.

Woon je in een huis waar het erg droog is dan kan je dit oplossen door een bevochtiger neer te zetten. Is het juist te vochtig dan kan een ontvochtiger hier helpen.

Regelmatig stemmen

Afhankelijk van de situatie en de plaats waar de piano staat zal de afstelling verlopen. Regelmatig stemmen is daarom nodig. De meeste mensen houden 2 stembeurten per jaar aan. Laat je hem niet stemmen dan zal je instrument vals gaan klinken.
Is je piano nieuw of heeft hij net een revisie ondergaan? Dan is vaker stemmen nodig. De snaren zullen de eerste 1,5 tot 2 jaar meer rekken waardoor de afstelling sneller verloopt.

Door regelmatig te stemmen blijft je instrument mooi in balans en zal hij ook minder snel weer verlopen. Het stemmen van een piano is vakwerk en zal je uit moeten besteden.

Hoe is je piano er technisch aan toe?

Een goede pianostemmer doet meer dan alleen je instrument weer op toon brengen. Hij kijkt meteen hoe je piano er technisch aan toe is. Onderdelen in je piano zullen door de tijd slijten, en op een bepaald moment aan vervanging toe zijn. Door op tijd kleine reparaties uit te voeren voorkom je vaak grote en duurdere reparaties.

Daarnaast zorgt een regelmatige technische controle ervoor dat je piano heerlijk soepel blijft spelen. Soms gaan de toetsen steeds wat zwaarder, je merkt het niet meteen omdat het geleidelijk gaat. Tijdens de controle merkt de pianostemmer dat het instrument zwaar speelt. Een reparatie is dan niet nodig maar een vakkundige schoonmaak geeft jou weer een fijn spelende piano.

Zelf je piano onderhouden

Zelf kan je ook een aantal dingen doen om je piano in topconditie te houden. Door regelmatig je piano aan de buitenkant schoon te maken blijft het een blikvanger in je interieur. Dit schoonmaken moet voorzichtig gebeuren. De lak van je piano kan niet tegen agressieve schoonmaakmiddelen.
Gebruik een zachte, licht vochtige doek met eventueel een mild schoonmaakmiddel als groene zeep.

De toetsen maak je schoon met een licht vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Let er altijd op dat de doek niet te nat is. Er mag geen water tussen de toetsen lopen.


Het messing aan je piano, dus ook de pedalen, wielen en de slotplaat, kan je oppoetsen met koperpoets. Dit kan je gewoon in de supermarkt halen. Pas op dat er geen poets op het lakwerk van je piano komt, dit geeft lelijke vlekken.

Ook de binnenkant van de piano kan je voorzichtig zelf schoonmaken. Zorg dat je zo min mogelijk met je vingers aanraakt, daardoor kan corrosie ontstaan.
Stof kan je met een plumeau weghalen. Maar zie je een grijze aanslag in de piano dan kan je beter een specialist laten komen. Deze aanslag wordt veroorzaakt door luchtvervuiling en is moeilijk zelf weg te krijgen.

Een piano in topconditie nodigt uit om op te spelen!

Een goed onderhouden piano klinkt prachtig en nodigt uit om op te spelen. En hoe doe je dat leuker en eenvoudiger dan met de pianolessen van de Online Muziek Academie? Oefenen en lessen volgen wanneer het jou uitkomt, wanneer jij daar zin in hebt. Ideaal toch?
Begin vandaag nog met pianolessen. Dit abonnement is vele malen goedkoper dan reguliere pianolessen en biedt je veel extra’s. Voor de prijs van een gewone pianoles ben je al twee maanden lid! En je kunt gewoon maandelijks opzeggen, je loopt dus geen enkel risico.