Piano pedalen, waar zijn ze precies voor?
Piano pedalen, waar zijn ze precies voor?

Piano pedalen, waar zijn ze precies voor?

Piano pedalen, waar zijn ze precies voor en hoe gebruik je ze goed? De meeste piano’s zijn uitgerust met twee of drie pedalen. Je kunt deze gebruiken om je pianospel nog indrukwekkender te laten klinken.
Maar pas op dat je ze niet gebruikt om foutjes in je pianospel te verdoezelen. Leer eerst goed je vingerzetting en gebruik pas daarna de pedalen om je spel nog mooier te laten klinken.

Welke pedalen zitten op je piano?

Je piano kan uitgerust zijn met twee of drie pedalen, elk met een eigen functie. Het rechterpedaal is het sustainpedaal die zorgt voor een galm of echo. Je kunt hier mooi tonen mee binden of accentueren.

Het middelste pedaal wordt het studiepedaal genoemd. Je kunt hiermee geluidsoverlast tijdens het oefenen voorkomen. Alle tonen worden sterk gedempt wanneer je dit pedaal indrukt.

Het linkerpedaal maakt de klanken zachter en wolliger. Maar anders dan bij het studiepedaal geeft het linkerpedaal ook een iets andere klank aan de aangeslagen toon.

piano pedalen hamers

Hoe gebruik je het rechterpedaal van je piano

Het rechterpedaal zorgt ervoor dat op het moment dat je het indrukt de dempers van de snaren worden gehaald. Hierdoor zal de toon die je net ingedrukt hebt langer blijven doorklinken, ook nadat je de toets losgelaten hebt.
Het is belangrijk dat je het rechterpedaal niet steeds in blijft drukken. Dan klinken alle tonen op een gegeven moment door elkaar en dat is niet mooi meer.
In je bladmuziek wordt het gebruik van dit pedaal aangegeven met “Ped —-*”.

Het pedaal laat je tussen twee akkoorden in even kort los. Dit vergt wat timing en oefening om het goed te doen. Laat je het pedaal te vroeg los dan galmen de tonen niet meer mooi door en valt er een stilte. Ben je te laat dan klinkt het oude akkoord door het nieuwe akkoord heen. Je laat het pedaal even kort los, precies op het moment dat je het nieuwe akkoord aan gaat slaan en drukt het daarna weer vloeiend in.piano pedalen effect

Hoe gebruik je het middelste pedaal van je piano

Niet elke piano heeft een middelste pedaal. Maar heeft die van jou er wel eentje dan gebruik je deze wanneer je piano wilt spelen maar anderen daar niet mee wilt storen. Wanneer je het middelste pedaal indrukt komt er een laag vilt tussen de hamers en snaren. Hierdoor geven alle tonen een zacht, sterk gedempt geluid.

Hoe gebruik je het linkerpedaal van je piano

Het linkerpedaal zorgt voor een zachter geluid. Maar anders dan bij het studiepedaal worden de hamers na het indrukken dichter bij de snaren gebracht. Hierdoor geven de hamers maar een kleine hoeveelheid kracht door aan de snaren bij het aanslaan van een toets. De toon klinkt nu niet alleen zachter maar ook wat wolliger.

Een andere naam voor het linkerpedaal is het una corda-pedaal. In de muziek wordt het gebruik van dit pedaal aangegeven met una corda of afgekort u.c. Ook zie je soms con sordino of de Duitse term mit verschiebung staan.

Gebruik jij je pedalen?

Zodra je met twee handen vloeiend kunt spelen kan je de pedalen gaan gebruiken. Zeker voor een beginnend pianist geeft dit een hele extra dimensie aan het pianospel. Je muziek klinkt voller en indrukwekkender.
Uiteraard leer je het gebruik van de pedalen van je pianoleraar of in onze online pianolessen.