Pianotips voor beginners

Je hebt een goed besluit genomen: je gaat piano leren spelen. De belangrijkste keuzes voor een goede start heb je gemaakt: je hebt een instrument in huis gehaald. Dat kan een piano zijn, een vleugel, of misschien een elektrische piano. Bovendien heb je gezorgd voor een goede, gestructureerde lesmethode, die je bij de hand neemt om de eventuele hindernissen te overwinnen. Voor de beginnende pianospeler zijn er wat tips die je kunnen helpen om het leren bespelen van je mooie muziekinstrument wat gemakkelijker te maken.

Discipline

We zitten niet graag aan schema’s vast die ons leven voor ons bepalen. Dat betekent vaak dat oefentijd nogal flexibel wordt ingezet, van ‘deze week niet’ tot ‘vergeten te oefenen’. Dat werkt natuurlijk niet. Maak daarom met jezelf afspraken op welke momenten je achter de toetsen kruipt. Lukt dat een keer niet, geen probleem. Probeer een gemiste tijd wel op een ander moment in te halen.

Hoe lang oefen je?

Bij het onder de knie krijgen van een vaardigheid, en dat is voor pianospelen niet anders, gaat het vooral om het inslijpen van technieken. Vaker oefenen is beter dan één keer per week achter de toetsen gaan zitten. Liever vaker kort, dan één keer heel lang. Tien tot vijftien minuten per dag kan al een heel verschil maken.

Denk aan je huisgenoten

Het leren bespelen van een muziekinstrument vraagt iets van jezelf, maar ook van de mensen op je heen. Een elektrisch instrument heeft het voordeel dat je het geluid kunt regelen. Met een koptelefoon ben jij de enige die de klanken hoort. Een klassieke, akoestische piano heeft zo’n knopje niet, maar is wel vaak voorzien van een oefenpedaal. Met je voeten bedien je enkele pianopedalen. Heb je er drie? Dan is het middelste pedaal meestal het oefenpedaal. Hiermee demp je de klank, zodat je huisgenoten en de buren wat minder meegenieten.

Denk aan je vingers

Bij het pianospelen wordt er heel wat van je vingers gevraagd. Om je vingers soepel te laten bewegen moet je zorgen voor de juiste conditie. Kom je net uit de koude buitenlucht, geef je vingers dan eerst even de kans om op temperatuur te komen.

Vingeroefeningen

Bij het pianospelen bewegen de vingers zelden precies gelijk, vaak worden door verschillende vingers verschillende toetsen ingedrukt. Je vingers moeten dus soepel en onafhankelijk van elkaar leren bewegen. Het doen van vingeroefeningen kan je helpen. Het leuke daarvan is weer, dat je voor vingeroefeningen niet altijd achter de piano hoeft te zitten. Gewoon aan de keukentafel, op het stuur van je auto in de file, in de trein, vingeroefeningen kun je eigenlijk altijd en overal doen. Enkele voorbeelden:
Leg je hand op tafel. Til één voor een je vingers op. De andere vingers blijven op tafel liggen.

Leg je hand op tafel. Til steeds twee vingers op. De andere vingers laat je weer liggen.

Leg je hand op tafel. Til wijsvinger en ringvinger tegelijk op.

Leg je hand op tafel. Til pink, middelvinger en duim tegelijk op.

Zet je vingertoppen van beide handen tegen elkaar. Beweeg beide duimen van elkaar en zet te weer terug. Dan de wijsvinger, en zo ga je het hele rijtje af.

Deze oefeningen herhaal je een paar keer. Er zijn nog veel meer vingeroefeningen mogelijk, misschien kun je er zelf nog een paar bedenken.

Online pianoles volgen


Wil je beter piano leren spelen? De online Muziek Academie heeft online pianolessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het piano spelen eigen en speel je als nooit tevoren.
  • Leer piano spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online pianoles

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online pianoles verzorgt de Online Muziekacademie ook:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: