Je piano opknappen, waar moet je op letten?
Je piano opknappen, waar moet je op letten?

Je piano opknappen, waar moet je op letten?

Zelf je piano opknappen kan een hele leuke bezigheid zijn. Je kunt bijvoorbeeld een oude, tweedehands piano voor weinig op de kop tikken die je naar eigen smaak en inzicht kan opknappen. Je kunt zelf de kleur bepalen en hem helemaal bij jouw interieur laten passen. Zo maak je van jouw instrument een waar kunstwerk.

Maar waar moet je op letten als je zelf een piano op wilt gaan knappen? Wij geven je hier een aantal tips voor het zelf opknappen van je piano.

Is zelf je piano opknappen altijd slim?

Wanneer je een oude, goedkope piano op de kop tikt, of deze via via krijgt, is dit een leuk opknapproject. Maar ben je in het bezit van een piano die zowel een hoge waarde heeft qua geld als klank dan is het slimmer om het opknappen van je piano uit te besteden.

Je piano haalt namelijk zijn specifieke klank, onder andere, uit het hout in combinatie met de laklaag, vernis en lijm die gebruikt worden bij het bouwen. Ga je hier zelf een willekeurige verf overheen smeren dan is de kans groot dat je opeens een hele andere klank en resonantie krijgt.

Heb je zo’n bijzonder piano in je bezit dan zijn er gelukkig voldoende gespecialiseerde bedrijven die jouw instrument netjes en vakkundig kunnen opknappen of zelfs volledig reviseren. Een pianospecialist zal jouw piano bewerken en door middel van spuiten voorzien van een strakke, nieuwe laklaag. Ook eventuele technische mankementen kunnen dan meteen door dit bedrijf worden opgelost. Je krijgt een ‘zo goed als nieuwe’ piano terug in jouw woning.

Piano zelf verven

Piano opknappen, zelf verven

Ga je zelf je piano opknappen, en daarbij voorzien van een nieuwe laklaag? Ga dan vooral voorzichtig te werk bij het schuren van de piano. Je instrument kan hier flink van ontstemmen.
Als de hele piano netjes geschuurd is kan je eventuele gaten en beschadigingen opvullen met een goede houtvuller. Daarna schuur je alles nog eenmaal netjes glad.

Investeer in goede kwaliteit verf, specifiek voor hout, en kies niet voor een lak op waterbasis. Bescherm de toetsen van je piano goed door ze af te dekken of af te plakken. Daarna ga je in hele dunne lagen de verf aanbrengen en laat dit tussendoor goed drogen. Afhankelijk van de gebruikte verf kan het zomaar zijn dat je 4 lagen verf aan moet brengen.
Meerdere dunne lagen verf geven een mooier resultaat dan één dikke laag verf.

Nazorg na het opknappen van je piano

Ben je klaar met het opknappen van je piano en staat hij prachtig te blinken in je huis? Wacht dan toch nog een week of 6 met stemmen. Je piano heeft die tijd nodig om te acclimatiseren en aan zijn ‘nieuwe jasje’ te wennen. Daarna kan je een pianostemmer de laatste hand laten leggen aan jouw piano.

En dan staat hij er helemaal klaar voor! Een prachtig, glimmend instrument in jouw huis die erom vraagt om bespeeld te worden. En dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk gaan doen. Maak vandaag nog gebruik van onze online pianolessen en speel met nog meer plezier op jouw piano. De eerste 7 lessen mag je helemaal gratis uitproberen, dus waar wacht je nog op?