Wat is Klavarskribo en hoe werkt het?
In dit artikel ‘Klavarskribo – hoe werkt het?’ geven we je een alternatief voor het notenschrift. Als jij pianolessen aan het volgen bent, dan is de kans groot dat je daar gewoon bladmuziek voor gebruikt en geen Klavarskribo (Klavar in het kort). Ook al neemt Klavar in populariteit toe, het is nog geen algemene methode voor pianolessen. Klavarskribo is wel een gemakkelijkere en bijzonder visuele manier om muziek te noteren. Ga je bijvoorbeeld piano leren spelen via YouTube, dan zal je dit eerder tegenkomen dan bij een les op de muziekschool. Maar wat is Klavarskribo en hoe werkt het?
Klavarskribo versus het notenschrift
We hebben al even aangegeven dat Klavarskribo een gemakkelijkere en visuele manier is om een melodie te noteren. Je leest het van boven naar beneden in plaats van van links naar rechts en je herkent direct de toetsen van de piano op het blad voor je. Via verticale balken (iedere balk is een zwarte toets) wordt dan met stippen in deze balkjes aangegeven welke toets je wanneer moet aanslaan. Witte stippen zijn voor de witte toetsen en zwarte stippen voor de zwarte toetsen. Door bovenaan te beginnen en de toetsen in de juiste volgorde aan te slaan speel je uiteindelijk de melodie.
Is gemakkelijker een voordeel?
Al eeuwenlang is noten lezen een belangrijk onderdeel van muziekeducatie. Het notenschrift is zo exact dat je er precies aan af kunt lezen welke maat je moet aanhouden, hoe lang de noten moeten zijn en zelfs in welk tempo het moet worden gespeeld. Klavarskribo is dan veel simpeler en mist deze nuance nogal eens. Het kan lastig zijn om de melodie juist te interpreteren en je zal veel minder aandachtig moeten lezen. Noten lezen wordt vaak gezien als een echte vaardigheid en die krijg je met Klavar dus niet mee. Dit is ook de belangrijkste reden waarom je hier op muziekscholen nog zo weinig van ziet.
Steeds populairder
Aan de andere kant maakt Klavar het mogelijk voor iedereen om muziek te spelen en hier heb je dan echt alleen maar de basiskennis voor nodig. Dat maakt het veel toegankelijker dan bladmuziek en dus voor veel mensen een methode die vooral in het begin meer vooruitgang boekt. Daarom neemt Klavarskribo elke dag in populariteit toe en spelen al bijna een kwart van de kerkorganisten met dit notenschrift. Ook zijn er ondertussen al meer dan 100.000 pianostukken omgezet in Klavar en dit getal is alleen maar groeiende.
Is Klavar wat voor jou?
Het antwoord op deze vraag kun je alleen vinden door zelf een stuk te leren met Klavarskribo. Je zal er even aan moeten wennen, vooral als je al een lange tijd met bladmuziek werkt, maar wie weet bevalt het je goed. Het lijkt er in ieder geval niet op dat Klavar snel zal verdwijnen.