Om een muziekstuk te kunnen spelen is het belangrijk dat je weet hoe je dit moet spelen. Wat is de melodie en welke toonsoort wordt er gebruikt? Dit heet muzieknotatie: de manier hoe de muziek op het papier is vastgelegd. Muzieknotatie kun je verdelen in twee soorten: akkoorden en bladmuziek. Welke van deze twee je gebruikt voor je muziekstuk is onder andere afhankelijk van het soort instrument dat je bespeelt, maar hangt ook af van welke manier van spelen je prettiger vindt.
Akkoorden
Je hebt het vast weleens gezien: een pianist die verschillende toetsen indrukt die samen nog mooi klinken ook. Of een gitarist die zijn vingers op een bepaalde manier op de snaren zet en als hij deze aanslaat hoor je een prachtig klinkend geheel. Dat is een akkoord. Akkoorden zijn eigenlijk niets meer dan groepjes van minstens 3 noten die je tegelijk laat klinken en dan een zuiver geheel vormen.
Zo vormen de noten C-E-G samen het C-akkoord. Als je dit speelt op de gitaar of piano klinkt het geluid veel voller dan als je alleen de noot C zou aanslaan. Wanneer je de akkoorden goed beheerst kun je het muziekstuk zelf uitbreiden met bijvoorbeeld een tweede stem.
Zie ook: hoe lees je een gitaarakkoord?
Speel je een muziekstuk dat je zelf nog niet goed kent? Dan kan het spelen van akkoorden best lastig zijn. Doordat een akkoord uit in elk geval drie noten bestaat is het lastig om de melodie te bepalen.
Het spelen van akkoorden geeft je veel vrijheid in het bepalen van het verloop van je muziekstuk, en geeft bovendien de kans om zelf een tweede stem, en daarmee een extra dimensie aan je muziekstuk, toe te voegen.
Bladmuziek
De andere variant van muzieknotatie die veel gebruikt wordt, en geschikt is voor elk instrument, is bladmuziek. Bladmuziek bestaat uit notenbalken waarbij elke noot aangeeft hoe hoog de toon die je speelt klinkt en hoe lang deze noot duurt. Als je eenmaal weet waar elke noot zijn plekje heeft op de notenbalk, kun je ieder muziekstuk spelen wat op bladmuziek is gezet.
Hierbij kunnen er voor bijvoorbeeld de piano meerdere noten tegelijk staan weergegeven, zodat je met beide handen speelt en meerdere toetsen tegelijk aanslaat.
Het voordeel van bladmuziek is dat er heel duidelijk staat aangegeven wat je moet spelen. Houd je je aan deze noten, dan klinkt het stuk wat je speelt altijd zuiver. Een onbekend stuk kun je hiermee ook altijd leren spelen zonder zelf uit te hoeven zoeken wat de melodielijn is: die wordt op de bladmuziek duidelijk weergegeven.
Bladmuziek is een duidelijk vastgelegde vorm om je instrument te bespelen.
Conclusie:
Beide vormen van muzieknotatie hebben hun voordelen en nadelen. Welke vorm jij gebruikt om je instrument te bespelen hangt af van verschillende factoren:
- Is mijn instrument geschikt voor bladmuziek of juist beter voor akkoorden?
- Welke vorm vind ik zelf prettiger om te leren spelen?
- Wat past het beste bij mijn muziekstijl?
- Door antwoord te geven op deze vragen ontdek je zelf of je beter akkoorden kunt gaan spelen of van bladmuziek.
Online muziekles volgen
Wil je beter piano of gitaar leren spelen? Of wil je beter leren zingen? De online Muziek Academie heeft online muzieklessen voor je klaarstaan.
Meer informatie over: