Gitaar aanslaan tips | Waarop letten bij het aanslaan van de snaren?
Gitaar aanslaan: Waarop letten bij het aanslaan van de snaren?

Gitaar aanslaan: Waarop letten bij het aanslaan van de snaren?

Een gitaar is een van de meest gebruikte instrumenten in de wereld. Door de sterke opkomst van het internet is het voor iedereen een stuk gemakkelijker geworden om gitaar te leren spelen. Veel bladmuziek is online te vinden, en er zijn genoeg YouTube tutorials te bekijken. Deze helpen elke beginnende gitarist om stappen te maken. Zo vind je ook veel tips over het gitaar aanslaan.

Gitaar aanslaan tips

Uiteraard moet je altijd bij het begin beginnen. Voor het leren van gitaar spelen moet je allereerst weten hoe je een gitaar moet aanslaan. Dit is het belangrijkste onderdeel van het hele leerproces. Als je niet precies weet hoe je je vingers moet plaatsen, zal je nooit een goede gitarist worden. In dit bericht zullen we een aantal tips geven die je zullen helpen om dit onder de knie te krijgen.

Plectrum of vingers?

Zoals je weet gebruik je allebei je handen tijdens het gitaar spelen. Met de ene hand druk je een van de of meerdere snaren in. De andere hand gebruik je om de snaren geluid te laten maken. Dit doe je door de snaren aan te slaan. Dit kun je met je vingers doen, of met een hulpmiddel. Veel gitaristen gebruiken zo’n hulpmiddel; namelijk een plectrum. Deze maakt het wat makkelijker om alle snaren tegelijkertijd en gelijkmatig aan te slaan.

Een plectrum gebruiken komt uiteraard ook met een gebruiksaanwijzing. Je kunt op twee manieren oefenen met een plectrum. Je kunt alle snaren aanslaan of afzonderlijke snaren. Als goede gitarist moet je beide manieren beheersen. Als je veel met akkoorden speelt zal je veelal alle snaren tegelijk aanslaan. Je kunt het oefenen van het aanslaan van alle snaren oefenen zonder snaren in te drukken met de andere hand. Het gaat erom dat je een gelijkmatig geluid creëert. Dit geldt ook voor de andere ‘aansla-methode’.

Gitaar aanslaan: plectrum en vingerzetting

Hoe een gitaar aanslaan?

Sla de snaren een voor een aan, in verschillende volgordes en snelheid. Met het oefenen van het aanslaan van de snaren zal je merken dat je een goed gevoel krijgt over de gitaar. Het gebruik van je vingers kun je op eenzelfde manier oefenen. Je kunt voor jezelf het best uitvinden wat het ideale aantal vingers is waarmee je speelt.
Je kunt de snaren van je gitaar naar beneden aanslaan, naar boven of allebei.

Het verschilt per muziekstuk of nummer wat het beste klinkt. Tijdens het oefenen van het aanslaan van de snaren zal je zelf wel merken wat je beter vindt klinken. Het is aan te raden om beide kanten goed onder de knie te hebben.

Zie ook: Pijn aan de vingers bij het gitaar spelen: zo voorkom je dit!

Oefen met verschillende houdingen

Als je begint met gitaar spelen zal je zien dat je alles op verschillende manieren kunt doen. Zelfs het vasthouden van je gitaar doe je waarschijnlijk anders dan anderen. Dit heeft ook weer het gevolg dat je op een andere manier moet leren spelen. Zo houdt iedereen zijn of haar plectrum op een andere manier vast. Uiteraard zijn er een aantal basisregels waar je je beter aan kunt houden; zoals het losjes vasthouden van het plectrum. Als je je plectrum namelijk te strak vasthoudt, zal er geen mooie gelijkmatige klank uit de gitaarkast komen.

Je pols is een van de belangrijkste onderdelen van je lichaam bij het gitaar spelen. Een groot deel van je beweging, zit in je pols. De rest van je arm kun je het beste stilhouden, om ongewenste vibraties buiten te houden. Als je losse bewegingen in je pols hebt zal je mooie klanken kunnen produceren. Oefen dus met verschillende houdingen en vindt voor jezelf uit hoe je het meest comfortabel zit.

Elke gitarist moet zijn of haar gitaarsnaren perfect kunnen aanslaan. Het liefs zonder te kijken. Als het aanslaan van de snaren automatisch gaat, kun je je meer focussen op het bestuderen van de muziek zelf. Een goede gitarist word je pas als je de basis onder de knie hebt!

Zie ook: Wat is de juiste gitaar houding?

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: