Zangles voor kinderen. Laat jouw kindje lekker vroeg beginnen!
Iedereen kan leren zingen. Op iedere leeftijd. Het is dan ook nooit te laat om te beginnen met zangles. Daarnaast is het ook eigenlijk nooit te vroeg om met zangles te beginnen! Zangles voor kinderen is speciaal gericht op jouw kindje zodat zij of hij een goede start kan maken op muzikaal gebied. Vroeg beginnen met zingen heeft als voordeel dat je op jonge leeftijd erg snel leert en de technieken sneller oppakt dan wanneer je al wat ouder bent. Uitzonderingen natuurlijk daar gelaten. Het ligt natuurlijk ook wel aan het feit hoeveel talent je hebt voor het zingen. Is jouw kleine iedere dag met volle borst ieder liedje mee aan het zingen en gedurende de dag alsmaar door met muziek bezig? Dan is het absoluut een heel goed idee om je kind daarin te stimuleren! Muziek is naast erg leuk ook erg gezond en goed voor de ontwikkeling.
Zangles voor kinderen
Vaak hebben ouders veel vragen wanneer zij besluiten dat muziekles en dus zangles in dit geval goed zal zijn voor hun kind. Vanaf welke leeftijd kan een kindje op zangles? Hoe ziet een zangles voor kinderen eruit? Wat kan op dit moment wel en wat kan nu nog niet wat betreft de belasting van de stembanden? Dit zijn enkele vragen die door je hoofd kunnen gaan wanneer je overweegt je dochter of zoon op zangles te zetten. Geloof me, je bent echt niet de enige. Iedereen wil natuurlijk het allerbeste voor je kind en hem of haar steunen en stimuleren waar dat kan! Zangles en muziekles over het algemeen kan vaak al vanaf zeer jonge leeftijd en de lessen worden dan ook geheel afgestemd op het kunnen van jouw kindje en met oog op de ontwikkeling.
Vanaf welke leeftijd kan een kind op zangles?
In principe is over het algemeen gewoonlijk dat een kindje vanaf een leeftijd van vijf of zes jaar op zangles kan. Ongeveer vanaf de kleuterklas. Al is dit wel bij iedere docent verschillend. Bij de ene zangdocent kan een kindje misschien al vanaf vijf jaar op zangles terwijl dit bij de andere pas rond een leeftijd van acht jaar is. Dit kun je het beste navragen door contact op te nemen met de muziekschool of de docent die je op het oog hebt om eventuele teleurstelling te voorkomen. Wil je je kindje absoluut op zangles zetten omdat hij of zij helemaal dol is op zingen en is de minimale leeftijd bij de school of docent in de buurt ouder dan je kindje is? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om op zoek te gaan naar een andere docent of school waar het wel vanaf jongere leeftijd mogelijk is. Het allerbelangrijkste is dat jouw kind het muzikale talent kan ontwikkelen en kan kan zingen. Wat zij of hij zo leuk vindt!
De stembanden
De stembanden van kinderen zijn niet hetzelfde als de stembanden van een ouder en volwassen persoon. Stembanden van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling net als dat een kind nog in de groei is. Kinderen kunnen niet zo hard of lang zingen als een volwassene. Ook is het bereik van een kinderstem minder dan een ouder persoon. Toch kan het enorm leuk zijn voor jouw kleine om nu al geïntroduceerd te worden in de wereld van muziek en beginnen met zangoefeningen en coaching. De docent moet natuurlijk wel goed ervaren zijn met kinderen want het is wel belangrijk dat een kindje zijn of haar stem gebruikt op een rustige en gecontroleerde wijze zodat de stembanden niet overbelast raken. Docenten die zangles aanbieden vanaf een kinderleeftijd zijn erin gespecialiseerd om met de stemmen van een kind om te kunnen gaan.
Tips voor zangles voor kinderen
Allereerst is het erg belangrijk om het zingen en de les interessant en leuk te houden. Een erg goeie manier is om het zingen op spelenderwijze te ontdekken met je kindje. Houd geen voet bij stuk met die saaie en eindeloze toonladders, maar zorg ervoor dat je kindje plezier blijft houden in het zingen. Wanneer een kindje een bepaald liedje leuk vindt zijn ze vaak geneigd sneller te leren en geïnteresseerd te blijven omdat ze het liedje wat ze zingen leuk vinden. Daarom is dit dan ook een goede tip om het zingen leuk te houden. Oefen daarnaast ook met klinkers. Zoals Oohh, Ooehh en Aahh. Zorg er hierbij dat de mond de juiste vorm heeft en mooi rond en goed geopend is. Ook een erg goede tip tijdens zangles voor kinderen is om het gehoor te trainen. Hier zal je kindje heel zijn of haar leven baat bij hebben! Zing een bepaalde noot of toonhoogte en de klank Aahh en laat je kindje vervolgens dezelfde klank opzoeken op het keyboard of de piano.
Nog meer tips voor de stemontwikkeling
Doe simpele ademhalingsoefeningen met je kleintje. Bij de inademing zet de buik uit en bij de uitademing gaat hij weer naar de platte vorm. Zorg er hierbij voor dat je kindje ontspannen is en de schouders laag houdt. Laat je kindje absoluut niet overmatig schreeuwen. Dit is erg slecht voor de stembanden! Ook is het goed om even het zingen achterwege te laten wanneer je kindje last van zijn of haar keel heeft. Door simpele warming-up oefeningen te doen zoals de do-re-mi-fa-sol toonladder zorg je ervoor dat de stembanden van je kindje altijd warm zijn voordat er gezongen wordt. Deze oefening kun je steeds opnieuw doen en iedere keer de toon iets verhogen. Zo leert je kind ook meer bereik te creëren in haar of zijn stem. Daarnaast is het erg goed en natuurlijk ook erg leuk om je kindje te laten optreden. Dat hoeft absoluut niet voor groot publiek, maar kan gewoon voor het gezin in de huiskamer en als je kindje er klaar voor is misschien eens op een verjaardag voor familie en vriendjes en vriendinnetjes. Op deze manier stimuleer je het zelfvertrouwen en overwint jouw kindje hoogst waarschijnlijk binnen no-time plankenkoorts. Wat best wel een goed begin is omdat veel mensen nog weleens worden belemmert in hun kunnen en dromen door deze zogeheten plankenkoorts!