Muziek maakt ontspannen
Muziek maakt ontspannen

Of je nu je dag ontspannen wilt beginnen of halverwege even stoom af wilt blazen, muziek helpt je te ontspannen. De juiste muziek kan je alert maken, en bijvoorbeeld je sport prestaties verbeteren. Andere, langzamere muziek laat je tot rust komen en kan je spieren helpen ontspannen.

Welke muziek laat je ontspannen?

Welke muziek jou laat ontspannen is heel persoonlijk. De ene wordt heel relaxed van klassieke muziek, terwijl de ander weer helemaal tot rust komt bij een rustig popnummer. Het luisteren naar rustige muziek heeft een kalmerend effect op je lichaam. Je lichaam zal endorfine aanmaken, het gelukshormoon, en de productie van stresshormonen zal afnemen. Hierdoor voel jij je vrolijker en meer ontspannen.

Hoe kies je muziek waar je rustig van wordt? Want niet alle muziek die je leuk vindt maakt je ook ontspannen. Belangrijk is het ritme in de muziek, als deze ongeveer hetzelfde ritme heeft als je hartslag, in rust, dan zal het je ontspannen. Zo kan muziek je ook helpen om in slaap te vallen.

ontspannen door muziek

Vertraag je hartslag door muziek te luisteren

Na een goede work-out kan muziek een perfecte cooling-down vormen. Muziek met een tempo van 140 bpm laat je hartslag al dalen.
Voor complete ontspanning kies je een nummer dat begint met zo’n 60 bpm en die na een aantal minuten vertraagt naar zo’n 50 bpm. Je hartslag zal zich automatisch aanpassen en je zult helemaal ontspannen. Je ademhaling wordt rustiger, je spierspanning vermindert en je hartslag en bloeddruk dalen.

Muziek werkt ontspannend, ook volgens de wetenschap

Al ruim 100 jaar geleden bestudeerde onderzoekers het effect van muziek op de mens. Er werd vooral gekeken naar de bloeddruk en het hartritme. Muziekstukken in mineur bleken bij dat onderzoek het meest ontspannende effect te geven.

In latere onderzoeken werd ook gelet op de ademhaling. Je ademhaling neemt het ritme aan van de muziek die je hoort. En iedereen weet dat de ademhaling een belangrijke tool is om je vlot te laten ontspannen. Muziek die je ademhaling lang en langzaam maakt zal je al snel laten ontspannen.

Recenter onderzoek liet zien dat het tempo ook een belangrijke rol speelt. Muziek met een laag tempo laat je ontspannen. Welk tempo dan het beste is? Neem je hartslag in rust al leidraad. Voor de meeste mensen is dit zo’n 60 bpm.

De geteste personen, tijdens het onderzoek, gaven zelfs aan dat ze meer ontspannen werden van bepaalde nummers dan van een massage of een wandeling. Hersenscans lieten zien dat muziek diep doordringt in het brein, waar het diverse gebieden stimuleert die verantwoordelijk zijn voor complete ontspanning.

ontspannen muziek maken

Ontspannen door zelf muziek te maken

Ook zelf muziek maken kan een enorm rustpunt zijn in je dag. Even een momentje voor jezelf, nieuwe dingen leren, terwijl je geniet van de prachtige klanten van je instrument. Zelf een instrument bespelen geeft veel voordelen, waaronder ontspanning.

En de ultieme vorm van ontspanning is pianolessen of gitaarlessen volgen via de Online Muziek Academie. Les waar en wanneer het jou uitkomt. Nooit meer stress om op tijd bij je muziekles te zijn. Nooit meer haasten om je huiswerk voor die week te doen. Gewoon oefenen en lessen zo vaak als jij wilt, comfortabel vanuit je eigen huis.
Wil je weten of online pianolessen of gitaarlessen iets voor jou zijn? Volg de eerste 7 lessen gratis!