Podiumbeest of douchezanger? Hoe ga je om met plankenkoorts…
Podiumbeest of douchezanger? Hoe ga je om met plankenkoorts…

Podiumbeest of douchezanger? Hoe ga je om met plankenkoorts…

Stel, je hebt al een tijdje pianoles, gitaarles of zangles achter de rug. Mensen die je wel eens horen spelen of zingen vinden dat jij het al heel goed kunt. En dan komt er een moment dat je gevraagd wordt om voor een groter publiek je kunsten te vertonen.

Sommige mensen lijken zonder enige moeite of zenuwen het podium te betreden. Kan jij dat ook? Of hou je jouw muzikale momenten liever voor jezelf?
Het is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Je kunt altijd op je eigen kamer, privé van je muziek blijven genieten. Maar wil je nu toch het podium op of samen met een band muziek maken dan geven we je hier enkele tips om je van je plankenkoorts af te helpen.

Heb jij plankenkoorts?

Slapeloze nachten bij de gedachten aan een podium? Een knoop in je maag, zwetende handen en je hart gaat als een razende tekeer. Allemaal tekenen van plankenkoorts.
Troost je, je bent niet de enige. Zelfs ervaren artiesten hebben in meer of mindere mate last van plankenkoorts. Meestal is het een gezonde spanning die er juist voor zorgt dat je een top optreden neer kunt zetten. In zo’n geval valt de spanning al na een paar maten spelen of zingen van je af.

Maar je kunt ook compleet verlamd raken door de angst en zenuwen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat kan je doen tegen plankenkoorts?

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen tegen plankenkoorts. Door je goed voor te bereiden zit je optreden zover in je systeem dat er heel wat moet gebeuren wil je een black-out krijgen. Bijkomend voordeel van goed voorbereid zijn is de zelfverzekerdheid die je voelt en daarmee ook uitstraalt. Je weet wat je te doen staat en je gaat het doen!

Voorbereiding is het halve werk

Zoals gezegd, voorbereiding is het halve werk. Oefen en repeteer in de weken voor je optreden net zo lang tot je het kuntPlankenkoorts Band dromen. Er kan tijdens je optreden van alles gebeuren waar jij geen invloed op hebt. De techniek zou het zomaar af kunnen laten weten. Ben je niet goed voorbereid dan kan de paniek toeslaan. Maar ben je goed voorbereid dan wordt improviseren opeens ook een optie!

Natuurlijk wil jij zelfverzekerd het podium betreden. Visualiseer hoe het zal zijn. Door je mentaal voor te bereiden zijn je hersenen al (deels) voorbereid op wat er gaat komen en zal de spanning minder heftig zijn.

Heb vertrouwen in jezelf

Je hebt er niets aan jezelf naar beneden te halen. Je weet wat je kunt en dat ga je laten zien. Zelfs de grote professionals maken wel eens een foutje. En dat is helemaal niet erg. Laat je daar dan ook vooral niet door uit het veld slaan. Juist hoe jij het foutje oppakt en er een positieve draai aan geeft maakt van een standaard artiest een podiumbeest.

Adem jezelf weer rustig

Gieren de zenuwen echt door je lijf? Haal adem!
Ja, natuurlijk haal je de hele tijd al adem maar waarschijnlijk heel hoog en gehaast. Haal je aandacht eens echt naar je ademhaling. Adem diep in en rustig weer uit. Herhaal dit een aantal keer en je zult direct al het effect bemerken. Diep ademhalen heeft een ontspannend effect.
Je kunt beter je zenuwen beheersen en geeft je hersenen meer zuurstof.

Wat doe je nog net voor het optreden?

Vooral niet meer oefenen. Je optreden moet er nu allang in zitten. Ontspan, wandel een rondje of kijk en geniet van de optredens die voor je zijn.
Gebruik vooral geen koffie, alcohol, drugs of energiedrankjes. Die helpen niet tegen de plankenkoorts en je optreden wordt er ook niet beter van. Drink liever water. Tijdens het optreden zal je meer vocht verliezen. Dan kan je beter zorgen dat je vochtbalans op pijl is.

Plankenkoorts

Het moment, je gaat het podium op!

En dan is het moment daar. Je gaat het podium op. Vaak staan er felle lampen waardoor je het publiek nauwelijks kunt zien. Tenzij er iemand staat die je veel zelfvertrouwen geeft, kijk ‘door’ het publiek heen. Ga je mensen aankijken dan is er een kans dat je afgeleid raakt en dat wil je voorkomen.

En ook al gieren die zenuwen door je lijf, laat het los en doe je ding!
Wedden dat je na enkele minuten een top show staat te geven en er een geweldige kick van krijgt?!

Geweldig optreden zonder plankenkoorts