Een toonladder bij muziek spelen | Wat is een toonladder?
Wat is een toonladder?

Wat is een toonladder?

Als je een instrument bespeelt, zingt of iets anders doet in de muziek, heb je al snel te maken met toonladders. Wanneer je totaal niets met muziek hebt, zul je echter niet weten wat een toonladder, toonsoort of akkoord is. Hoogste tijd om onder andere uit te leggen wat een toonladder is en welke soorten toonladders er zijn. Een toonladder is de basis van een muziekstuk. Simpel gezegd is het een ladder van meerdere noten van laag naar hoog of juist van hoog naar laag. De eerste noot van een toonladder wordt de grondtoon genoemd. Een toonladder is een reeks van toonhoogtes met tussen iedere toonhoogte een bepaalde toonafstand. Zonder toonladder is het eigenlijk niet mogelijk om een nummer te componeren.Wil je een instrument leren bespelen? Dan moet je noten kunnen lezen en weten wat een toonladder is. Op een notenbalk worden de muzieknoten van een toonladder schuin boven of onder elkaar afgebeeld. Een soort ladder als het ware. Er zijn twee verschillende toonladders die veel gebruikt worden, namelijk de majeur en de mineur toonladder. Beide toonladders bestaan uit zeven verschillende noten. De achtste noot is weer exact hetzelfde als de eerste. Het grootste verschil tussen beide toonladders voor het gehoor, is dat een majeur toonladder vrolijk klinkt en een mineur toonladder droevig. Daarnaast verschillen de toonafstanden bij de toonladders. De afstanden bij een majeur toonladder zien er als volgt uit:
  • 1 – 1 – 0,5 – 1 – 1 – 1 – 0,5
En een toonladder in mineur zo:
  • 1 – 0,5 – 1 – 1 – 0,5 – 1 – 1
Hieronder vier voorbeelden van majeur en mineur toonladders:
  • C-majeur: C – D – E – F – G – A – B – C
  • G-majeur: G – A – B – C – D – E – Fis – G
  • A-mineur: A – B – C – D – E – F – G – A
  • C-mineur: C – D – Es – F – G – As – Bes – C
Ondertussen weten we wat een toonladder is, maar wat is een akkoord en wat is het verschil? Een akkoord is de samenklank van ten minste 3 noten. De noten worden tegelijkertijd gespeeld of zo snel achter elkaar dat er sprake is van samenklank. De noten van een toonladder worden dus na elkaar gespeeld en bij een akkoord worden ze juist samen gespeeld. Net als bij de toonladders, zijn er ook heel veel verschillende akkoorden. Een voorbeeld is het A akkoord, waarbij de noten A, C en E samenklinken. Een toonsoort en toonladder hebben veel met elkaar te maken, vandaar dat beide begrippen vaak met elkaar verward worden. Toch betekenen ze totaal iets anders. Een toonsoort is het totaal aan toonmateriaal waaruit een muziekstuk is opgebouwd. Hierbij heb je te maken met een grondtoon en een toongeslacht. De toonsoort is gebaseerd op een toonladder en wordt vaak vernoemd naar de eerste toon van de toonladder. Is de toonsoort C-majeur? Dan is C de belangrijkste noot.

Online gitaar leren spelen

Wil je akkoorden leren spelen op je gitaar of piano. De Online Muziek Academie verzorgt: Heb je deze artikelen al gelezen:
Reactie plaatsen