Koorrepetitie
Je hebt de stoute schoenen aangetrokken. Na lang alleen in de badkamer gezongen te hebben heb je besloten het leren zingen in een wat breder vlak te trekken. Samen zingen is nu eenmaal nóg leuker dan zingen in je eentje. Kortom, je wordt lid van een koor. Het is een goed besluit. In je omgeving heb je goed rondgekeken welk aanbod er op het gebied van koren is. Er zijn koren in allerlei verschillende samenstellingen, groottes en met verschillende muziekkeuzes. Een keuze maken in een groot aanbod valt niet altijd mee, maar je bent ervan overtuigd dat je het koor gevonden hebt dat het beste bij je past.
Naar de repetitie
Dan is het maandagavond, de avond waarop het koor repeteert. Gelukkig niet al te ver uit de buurt, dus je kunt de auto hopelijk thuis laten staan. Je gaat te voet of met de fiets, al dan niet voorzien van een elektrisch hulpje. Snel en gemakkelijk kom je bij het repetitielokaal aan. De andere leden van het koor knikken je vriendelijk toe, een enkeling loopt met uitgestoken hand op je af om je welkom te heten. Dat begint in ieder geval goed. Ook de dirigent, met wie je telefonisch al hebt gesproken verwelkomt je, eerst persoonlijk, maar hij doet het nog eens over als de repetitie begint, zodat iedereen weer dat er ‘een nieuwe’ is. Vriendelijke gezichten knikken je opnieuw toe en jij knikt even vriendelijk terug.
Adem in, adem uit
De repetitie begint en de dirigent nodigt iedereen uit om te gaan staan. De stemmen verstommen en het wordt stil in het repetitielokaal. Hoewel elk koorlid een map heeft waar de te zingen liedjes in staan, heeft iedereen die map op zijn stoel laten liggen. Niemand pakt heeft hem in de hand gepakt.
Waarom dat is wordt je al snel duidelijk. De dirigent begint met een aantal ademhalings- en ontspanningsoefeningen, waarbij je je bewust wordt van wat er gebeurt bij een in- of uitademing. Als je je bedenkt dat je bij het zingen gebruik maakt van je adem om te tonen hoorbaar te maken, is het wel logisch dat je leert hoe je die adem het efficiëntst kunt gebruiken. Bovendien leer je hoe je je spieren van buik en middenrif kunt aanspannen om de ademstroom constant te houden en hoe je dit kunt sturen.
Oefen de spieren
Tijdens de warming-up met de ademhaling wordt soms al gebruik gemaakt van klanken. Allemaal losjes, ontspannen en toch bewust gestuurd. Klanken vormen we met onze stembanden, twee stemplooien in het strottenhoofd. Tussen de stembanden zit de stemspleet. Met je stemspieren kun je de stembanden bewegen, waardoor de stemspleet groter of kleiner kan worden. In rust is de stemspleet open, zodat je adem ongehinderd kan passeren.
Onder spanning geven ze een trilling mee aan de uitgeademde lucht, waardoor je klanken kunt horen. Bij het zingen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van je stem en dus van je stemspieren. Om te voorkomen dat je last krijgt van je keel, eigenlijk dus van je stemspieren, vindt aan het begin van de zangrepetitie ook een warming-up voor je stem plaats. Met rustige oefeningen wordt je stem als het ware opgewarmd en soepel gemaakt. En dat komt het zingen alleen maar ten goede en voorkom je dat je last van je keel krijgt.
En dan aan de slag
Na de ontspanningsoefeningen, het bewust worden van je ademhaling en de opwarmende inzing oefeningen wordt het tijd om de map ter hand te nemen. Nu kan er gezongen gaan worden! Er zal gewerkt worden aan nieuw repertoire, waarbij verschillende stemgroepen steeds een nieuwe frase leren. Daarna hoor je hoe die stukjes samen klinken, en ervaar je hoe het nieuwe muziekstuk klinkt en steeds beter gaat klinken.
Op de repetitie is natuurlijk ook ruimte om even lekker was liedjes door te zingen die voor het koor al goed bekend zijn. Als nieuw lid is misschien alles nog nieuw, verwacht niet dat je in één keer alles mee kunt zingen. Dat heeft gewoon wat tijd nodig. Als je die tijd neemt, waarbij je goed luistert naar wat de koorleden om je heen doen, dan zul je het waarschijnlijk toch snel kunnen oppikken. En dan zul je ervaren hoe fijn het is om samen te zingen!
Online zangles volgen
Wil je beter leren zingen? De online Muziek Academie heeft online zanglessen voor je klaarstaan. De meest complete oplossing voor online zangles voor beginners en gevorderden.
- Leer zingen in je eigen tempo
- Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
- Meer dan 450 zanglessen
- Krijg hulp van onze ervaren docenten
Meer informatie over online zangles
Hier kunnen wij je ook bij helpen
Naast online zangles verzorgt de Online Muziekacademie ook:
Gerelateerde informatie
Heb je deze artikelen al gelezen:
- Voorkom dat je last krijgt van zangersknobbeltjes
- Wat is a capella zingen?
- Vals zingen, hoe komt het en hoe leer je het af?