Wat is a capella zingen?
Wat is a capella zingen?

A capella zingen betekent dat je een stukje, of een heel nummer, zingt zonder begeleiding van muziekinstrumenten. Je zingt hierbij alleen of in een koor. De stem wordt als instrument gebruikt.
A capella zingen is zowel een muziekstijl als een zangtechniek, die in vroeger tijden vooral gebruikelijk was bij kerkmuziek.

Zingen zonder begeleiding van muziekinstrumenten kan lastig zijn. Je moet tenslotte zelf de juiste toonhoogte kiezen, en vasthouden. Maar als dat lukt kan a capella zingen heel mooi klinken.

De oorsprong van a capella zingen

De term a capella komt uit het Italiaanse ‘alla cappella’. Dit betekent “op wijze van de kapel”. Van oorsprong komt a capella zingen dan ook uit de kerkmuziek. Het was, zeker in de 16e eeuw, gebruikelijk dat kerkkoren zongen zonder begeleiding van instrumenten.

Soms werden de vocale partijen ondersteund door muziekinstrumenten die meespeelden. Wat later kregen de muziekinstrumenten hun eigen partijen waardoor er een duidelijke scheiding ontstond. De term a capella ontstond, en werd gebruikt om de ouderwetse kerkmuziek aan te duiden, die niet door muziek begeleid werd.

Uiteraard wordt de term tegenwoordig veel breder toegepast, ook buiten de kerk. Nu staat a capella voor ‘onbegeleide (koor) muziek’.

A capella zangtechniek

A capella wordt tegenwoordig ook gebruikt als zangtechniek in moderne, niet religieuze muziek. Er zijn cd’s die helemaal in a capella zijn uitgevoerd. Hierbij worden vaak verschillende stemmen samengevoegd, waardoor het geheel klinkt als een compleet muziekstuk. Er zijn heel veel professionele a capella groepen, sommige met een hele bijzondere stijl.

Zo’n groep kan bijvoorbeeld bestaan uit een aantal leadzangers, een vocale bass en bijvoorbeeld een beatboxer. Op deze manier kunnen de verschillende stemmen de functies van muziekinstrumenten in een nummer overnemen.

A capella

Close harmony

Een stapje verder gaat Close harmony. Deze meerstemmige zangkunst kan ook a capella worden toegepast. Een groep zangers of zangeressen zingen samen, waarbij de tonen elkaar dicht volgen.
Dit is een van de moeilijkste vormen van zingen in een groep. De uitdaging is om de stemmen samen tot een mooi geheel te laten klinken. Elke stem is even belangrijk.
Soms wordt er bij close harmony gebruik gemaakt van instrumentale begeleiding. Maar a capella klinkt deze zangvorm heel bijzonder, met zijn unieke klankkleur.

Is a capella zingen moeilijk?

A capella zingen kan lastiger zijn dan zingen onder begeleiding van een muziekinstrument. Je zult zelf de juiste toonhoogte moeten vasthouden. En een foutje is beter hoorbaar zonder de muzikale ‘afleiding’. Je zult dus heel zuiver en toonvast moeten zingen. Alle focus is tenslotte gericht op de zang en wordt niet opgevangen door de muzikale begeleiding.
De zangers maken het nummer door de toonhoogtes, snelheid en het ritme te bepalen.

a capella zanger

A capella zingen door de jaren heen

Door de jaren heen is de a capella zangkunst op diverse manier toegepast, buiten de kerkmuren. Een mooi voorbeeld is de stijl ‘Barbershop’, die ontstond rond 1900. In de Afro-Amerikaanse cultuur stonden de mannen bij de kapperszaak samen te zingen, terwijl ze wachtte tot ze aan de beurt waren.

Tegenwoordig wordt a capella niet alleen maar toegepast in koren, maar ook in verschillende pop en dance nummers. Er zijn zelfs singles die worden uitgebracht in a capella, speciaal voor DJ’s en producers. Zodat zij een remix kunnen maken.

Aan creativiteit geen gebrek. Vanaf de jaren zeventig kwam de ‘human beatbox’ in beeld. Deze zanger wist met zijn of haar stem de meest bijzondere geluiden te produceren, wat een perfecte aanvulling kan vormen binnen een a capella groep.
Sommige groepen zetten bestaande nummers om naar a capella muziek. Hiervan zijn er diverse te vinden op YouTube.

Wil jij ook a capella zingen?

A capella zingen vergt de nodige oefening en technische perfectie. Want elk klein foutje is extra goed te horen zonder de muzikale begeleiding. Dus het oppoetsen van je zangstem is geen overbodige luxe.
Gelukkig kan je dit goed, snel en comfortabel doen met onze online zanglessen. Hierin is, zowel voor de beginnende als de gevorderde zanger of zangeres, alles verwerkt wat je nodig hebt om nog mooier te leren zingen.
Je kunt meteen al beginnen met je eerste zangles, schrijf je in op de website en start direct.