Vals zingen, hoe komt het en hoe leer je het af?
Vals zingen, hoe komt het en hoe leer je het af?

Vals zingen, hoe komt het en hoe leer je het af?

Vals zingen is een nachtmerrie voor velen. Niet alleen om aan te horen, maar ook om zelf vals te zingen. Het is dan ook vaak een reden voor mensen om niet op zangles te gaan. “Ik kan geen maat houden” en “ik zing altijd vals…” wordt regelmatig als reden gehoord om vooral maar niet in het openbaar te zingen.

Hoe komt het dat iemand vals zingt? En is het een gebrek of kan je vals zingen afleren? We kunnen je nu alvast vertellen dat, in de meeste gevallen, vals zingen geen reden hoeft te zijn om je zangkunsten enkel voor onder de douche te bewaren.

Waardoor zingt iemand vals?Vals zingen hoe leer je het af

Vals zingen kan meerdere oorzaken hebben. Sommige mensen kunnen het verschil in toonhoogte niet horen, hoe goed ze ook hun best doen. Anderen horen de toon wel maar kunnen deze zelf niet precies nazingen. Maar het kan ook liggen aan de werking van je ‘zangspieren’ of een slechte ademtechniek.

Vals zingen door toondoofheid

Het komt niet vaak voor, waarschijnlijk is maar zo’n 4% van de wereldbevolking toondoof. Toondoofheid is een aangeboren aandoening, die mogelijk erfelijk is. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere. Mensen die toondoof zijn weten dit niet. Ze horen wel een verschil maar dit wordt anders verwerkt in de hersenen.

Naar vals zingen is geen onderzoek gedaan, wel naar toondoofheid. Het lijkt erop dat mensen die toondoof zijn zwakkere verbindingen hebben tussen bepaalde hersengebieden. Veel gebieden in de hersenen, die gebruikt worden bij het luisteren en maken van muziek, werken zoals het hoort. Maar ergens tussen het horen van een muziekstuk, en het verwerken ervan, gaat het mis. Hierdoor is er een enorm verschil in de muzikale wereld van toondove mensen, en de rest van de wereld.

Als jij echt toondoof bent is het moeilijk om goed te leren zingen. Omdat je simpelweg de tonen niet hoort. Veel mensen denken dat ze toondoof zijn maar dit is vrij zeldzaam. Oefening baart kunst, de meeste mensen kunnen prima zuiver leren zingen.

Vals zingen door slechte techniekvals zingen afleren

Hoor je de hoogte van een noot wel maar lukt het je niet deze zelf na te zingen? Dit kan liggen aan de werking van je spieren. Als je hier niet voldoende controle over hebt wordt het lastig om netjes, toonvast te zingen. Een goede zangtechniek zorgt ervoor dat jij volledige controle hebt over wat je stem doet.

Je ademtechniek is ook erg belangrijk om de juiste toon te kunnen zingen, en vasthouden. Veel druk geeft een te hoge toon, onvoldoende ademsteun geeft een te lage toon. Stembanden zijn, net als spieren, te trainen. Samen met je tong, lippen en het zachte verhemelte worden de klanken gevormd. Je gehoor is de controle van je stem. Door veel te oefenen kan je, met behulp van je gehoor, hele kleine nuanceringen aanbrengen in je zang.

Zing je vals door een slechte zangtechniek? Geen probleem, ook jij kan prachtig leren zingen met juiste zanglessen.

Wil jij prachtig, zuiver leren zingen?

Denk jij dat je vreselijk vals zingt en wil je daar graag vanaf? Leer je stem goed te gebruiken. Zodra jij de juiste zangtechnieken onder de knie hebt ligt er een zangwereld voor je open.
Vals zingen kan een behoorlijke drempel zijn om op zangles te gaan. Wat is er dan mooier dan aan jouw zangtechniek werken vanuit je eigen vertrouwde omgeving? Met online zanglessen kan jij oefenen waar en wanneer je maar wilt. Zonder dat er iemand met je meeluistert. Zo kan jij stap voor stap leren zingen, zonder je te hoeven schamen voor een valse noot.
Probeer vandaag nog onze zanglessen uit, de eerste 7 zijn gratis!