Zingen in een koor. Is het iets voor mij?
Zingen in een koor. Is het iets voor mij?

Zingen in een koor. Is het iets voor mij?

Allereerst wil ik je graag vertellen dat zingen in een koor erg leuk kan zijn! Bovendien is koor zingen erg goed om je stem te ontwikkelen en samenhorig te leren zingen. Het is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en ondanks dat er vaak een religieus tintje aan vast kleeft, hoef je ook niet perse gelovig te zijn. Er bestaan dan ook veel verschillende soorten koren. Van popkoren tot aan klassieke koren en opgedeeld in leeftijdsklassen van jong tot oud. Wil jij ook graag zingen in koorverband? Lees dan snel verder, dan vertel ik je er alles over!

Zingen in een koor

Wat houdt het nou eigenlijk in, zingen in een koor? Een koor bestaat eigenlijk uit een aantal zangers en/ of zangeressen, doorgaans met meerdere zangstemmen. De zangstemmen bestaan uit verschillende “stemmen” in de groep koorzangers en zangeressen van laag tot hoog. Meestal is een koor dan ook vierstemmig en bestaat deze vierstemmigheid uit de sopraan, alt, tenor en bas. We spreken van een koor als de groep zangers en/ of zangeressen uit minstens 12 personen en 2 stemmen bestaat. Een kleinere groep wordt vaak een ensemble genoemd. Bij een oratorium of passie worden er koor- ofwel zangsolisten ingezet om het koor aan te vullen. Een oratorium wordt eigenlijk altijd begeleid door een orkest. In een koor zingen is ook wel een verhaal vertellen. Bij een oratorium is dit zeer duidelijk aanwezig. De solisten zullen dan bepaalde personen van het verhaal representeren en het koor vervuld de stem van het volk. Koren zingen bovendien vaak a capella. Dit betekent dat er gezongen wordt zonder instrumentele begeleiding.

Waarom beginnen met koor zingen?

Misschien vind je koorzang gewoon erg mooi. Misschien is het wel een passie van je. Hoe dan ook, het staat vast dat zingen in een koor veel voordelen heeft om je stem tot hogere hoogtes te kunnen ontwikkelen. Door koor zingen kun je je stem technisch groot maken en zo de meest mooie liederen zingen zonder dat je daar veel moeite mee hebt. Maar waarom zou je willen zingen in  koorvorm en niet gewoon solo zang? Volgens landelijke gegevens hebben we ongeveer 600.000 koorzangers en zangeressen in Nederland. Dat zijn eigenlijk enorm veel mensen voor ons kleine kikkerlandje! Door samen te zingen ontstaat er een soort van verbinding. Je leert luisteren naar elkaar, maar ook communiceren en samenwerken. Koren laten het er vaak gemakkelijk uitzien om te zingen in een koor, maar eigenlijk is het natuurlijk best een opgave om met zo’n grote groep mensen samenhorig te kunnen zingen. Dat maakt het dan ook zo leuk! Niet alleen individueel bereik je een betere zangtechniek, maar ook in groepsverband. Dit groepsgevoel geeft jou persoonlijk natuurlijk ook meer ervaring, kennis en leer je nieuwe technieken.

Wat wordt er van een koorzanger of zangeres verwacht?

Natuurlijk is zingen in koorvorm vooral heel erg leuk en gezellig! Maar om serieus te zingen in een koor is het natuurlijk ook wel erg belangrijk dat je je best doet, je graag wil ontwikkelen en een grote liefde hebt voor koor zingen en zingen in het algemeen. Hieronder vertel ik je een aantal belangrijke punten van koor zang;

  • Terwijl je aan het zingen bent is het belangrijk dat je al je zintuigen richt op uiterste concentratie;
  • Je hebt je oren gespitst zodat je de buurman of buurvrouw goed kunt horen zingen. Het is hierbij dan ook belangrijk dat je niet alleen je naasten kunt horen, maar ook de personen voor en achter je;
  • Als zanger of zangeres in een koor wil je zo kleuren dat je samen met de groep één prachtig geluid voortbrengt;
  • Ook het optimaal blenden van klanken is belangrijk;
  • Hoe adem je? Adem je met een koorgenoot mee of is er een dirigent die je juist verteld korisch te ademen?
  • Probeer je emoties te voelen en waar te nemen. Wat voel je? Wat zing je? En wat voor een vibe krijg je van de groep en van het te zingen lied? Uit je emoties en laat deze los op je zang. Zo ga je helemaal op in het geheel;
  • Bekijk wat er met het koor gebeurd. Ook is het hierbij belangrijk de dirigent in de gaten te houden. Wat geeft hij of zij aan? Hier wordt niet alleen de maatvoering mee bedoeld. Het gaat er juist ook om wat de dirigent voelt en uitstraalt. Neem dit ook mee in je emotiepalet!

Conclusie: wil je in een koor gaan zingen?

Je moet natuurlijk helemaal voor jezelf bepalen of je in een koor wilt gaan zingen. Of niet. Ik hoop dat ik je een eindje op weg geholpen heb. En ik hoop dat je keuze iets gemakkelijker is geworden nu dat je een beetje een indruk hebt van wat zingen in een koor inhoud. Ben je er nog niet helemaal uit? Je kunt natuurlijk altijd beginnen met zangles nemen en eens een kijkje gaan nemen in een koor. Weet je dat er een zangkoor bij je in de buurt zingt? Ga dan gewoon eens navragen of je een keertje mag meezingen. De meeste koren hebben hier altijd wel een plekje voor! Zo kan je goed zien of het echt iets voor je is. Zingen is hartstikke leuk en als persoon die echt van zingen houdt krijg je dan ook een intens vrolijk en ontspannend gevoel als je zingt. Toch? Daarom is het goed om te onthouden dat je van zingen houdt en dat er allerlei manieren zijn om te zingen. Je kunt thuis zingen, in de muziekstudio, in koorvorm, maar natuurlijk ook in een ensemble zoals eerder besproken. En dat is natuurlijk nog lang niet alles! Blijf gewoon lekker bezig met je zang, ga eens meezingen in een koor en probeer gewoon eens een aantal dingen om te kijken waar je het meest gelukkig van wordt.