Een metronoom, wat is dat?
Een metronoom is onmisbaar voor de beginnende pianist of gitarist. Om een nummer mooi te kunnen spelen is het juiste tempo heel belangrijk. Nu kan je zelf proberen met je voet mee te tikken. Maar het is lastig de maat te houden als je ook geconcentreerd je muziekles aan het volgen bent of je bladmuziek leest.
Zelfs gevorderde pianisten en gitaristen maken nog regelmatig gebruik van een metronoom om hun muziekspel nog mooier en vloeiender te laten klinken.
Maar wat is een metronoom nu eigenlijk precies? En hoe stel je hem in?
De analoge metronoom?
De traditionele metronoom werd rond 1812 in Amsterdam uitgevonden, je hebt er vast wel eens een gezien. Deze metronoom is de analoge uitvoering, die bestaat uit een uurwerk en een omgekeerde slinger. Door het gewichtje op de slinger te verstellen kan je de metronoom sneller of langzamer laten gaan. De slinger beweegt van links naar rechts en laat daarbij duidelijke tikken horen.
Zowel de tikken als het ritmische bewegen van de slinger helpen je het juiste tempo aan te houden.
Vanaf enkele tientjes kan je een analoge metronoom kopen bij elke muziekwinkel of online shop.
De digitale metronoom
Tegenwoordig zijn er ook digitale metronomen, sommige kan je zelfs als stemapparaat gebruiken. Deze apparaatjes kunnen het gewenste ritme aangeven met een geluid of zelfs een lichtsignaal. Je kunt een digitale metronoom al kopen vanaf zo’n tien euro.
Overal is een app voor, dus ook voor de metronoom. Deze, vaak gratis, apps hebben soms allerlei handige extra functies.
Sommige van deze moderne metronomen kan je zo instellen dat ze zelf het juiste tempo oppakken. Handig als je niet precies weet welk tempo je moet instellen.
Een metronoom helpt je met twee handen spelen
Als je speelt met een metronoom leer je in een constant tempo te spelen. Door het vaste tempo wordt het gemakkelijker om zowel je linker- als je rechterhand te laten samenwerken. Vooral voor beginners is de metronoom daardoor een goede hulp.
Hoe stel je een metronoom goed in?
Op de metronoom stel je de bpm in, ofwel de “beats per minute”. Dit verschilt erg per muziekstuk dat je wilt spelen. Een klassiek stuk kan tussen de 40 en 60 bmp liggen. Een pop nummer gaat al snel richting de 90 of 110 bpm.
En natuurlijk is de afstelling ook afhankelijk van je eigen smaak. Jij kunt het bijvoorbeeld mooier vinden om een bepaald nummer op een langzamer of juist sneller tempo te spelen.
Als je een muziekstuk voor het eerst gaat oefenen is het altijd aan te raden de metronoom op een langzaam tempo in te stellen. Zodra je de techniek onder de knie hebt kan je het tempo gaan opvoeren.
Een metronoom als je leert piano- of gitaar spelen
Wanneer je wilt leren piano of gitaar spelen is een metronoom een super handig instrument. Welke variant je kiest maakt niet uit, zowel de analoge, digitale of metronoom als app werken allemaal om jouw mooier en vloeiender te laten spelen. Het is net waar je voorkeur naar uit gaat.
Maak het jezelf dus gemakkelijk en gebruik een metronoom tijdens je gitaarlessen of pianolessen.