De top 5 gitaristen die in de afgelopen eeuwen veel populairiteit kenden!
De top 5 gitaristen die in de afgelopen eeuwen veel populairiteit kenden!

De top 5 gitaristen die in de afgelopen eeuwen veel populairiteit kenden!

Gitaristen zijn vaak erg populair. Als onderdeel van een band krijgen de gitaristen vaak veel aandacht, en ook sologitaristen doen het altijd goed. Dit bericht zal gaan over de vijf beste (naar onze mening) gitaristen die geleefd hebben. Over al deze vijf zullen we wat vertellen.

beste gitaristen

1. Jimi Hendrix

Op nummer 1 staat natuurlijk Jimi Hendrix. Deze Amerikaan, die in 1970 overleed aan een overdosis, kende eigenlijk ‘slechts’ 4 grote jaren. Toen Hendrix doorbrak was hij gelijk wereldberoemd. Hij was één van de eerste die de elektrische gitaar omarmde, en hij deed dingen met het instrument die niemand anders kon. Hendrix kreeg veel populariteit omdat hij zijn gitaar tijdens een optreden in de fik stak. Hierna gooide hij zijn gitaar kapot. Het filmpje laat goed zien met welke passie Jimi Hendrix gitaar speelt.

2. Jimmy Page

Jimmy Page was ook een Amerikaan, en werd bekend van zijn tijd in Led Zeppelin. Veel kenners zeggen dat Jimmy Page een van de grootste redenen was dat Led Zeppelin zo populair is geworden. Toch is Page niet begonnen bij deze band. Eerder was hij namelijk de gitarist van de Yardbirds, een band waar ook Eric Clapton en Jeff Beck hebben gespeeld. Page was een van de eerste gitaristen die echt bezig was met Heavy Metal. In de jaren die volgde na de eerste metal nummers van Led Zeppelin werd deze muziekstroming immens populair.

3. Keith Richards

Uiteraard kan Keith Richards niet in dit lijstje ontbreken. De vaste gitarist van de Rolling Stones eist elke show wel weer een mooie rol op. Richards heeft zoveel solo’s en riffs verzonnen en gespeeld. Als je zo lang de vaste gitarist van één van de grootste bands ooit bent geweest, is het niet zo raar dat je wereldberoemd bent. Richards ontwikkelde compleet zijn eigen stijl. Hij wisselde af met verschillende manieren van stemmen, wat een apart geluid geeft. Nog steeds proberen veel potentiële gitaristen deze stijl na te doen, maar het lukt uiteraard lang niet zo goed.

4. Eric Clapton

Eric Clapton staat vaak bekend als de beste solo gitarist ter wereld, maar toch heeft hij vooral furore gemaakt als gitarist in verschillende bands. Denk bijvoorbeeld aan Blind Faith, Cream of The Yardbirds, waar dus ook Jimmy Page in heeft gespeeld. Het nummer Layla is onlosmakelijk verbonden met Eric Clapton. De solo die Clapton op dit nummer van Derek and the Dominos doet maakt mensen dagelijks nog emotioneel. Deze solo is meerdere keren verkozen tot mooiste gitaarsolo ooit.

5. Eddie van Halen

Deze Nederlandse Van Halen maakt zijn opwachting op de laatste plaats in deze lijst. Hoewel Van Halen al vroeg naar de Verenigde Staten vertrok, blijft hij zichzelf toch ook vooral zien als een Nederlander. Samen met de broer van Van Halen en David Lee Roth is de band Van Halen jarenlang populair geweest. Het gitaarspel van Van Halen stond bekend om een bepaalde techniek; tapping. Het kort aanslaan van de snaren zorgde voor een uniek geluidseffect. Dit hoorde je in die tijd nog niet vaak. Vandaag de dag gebeurt dat een stuk meer. Dit heeft dus mede te maken met de populariteit van Van Halen.

Online gitaarles volgen

Online gitaar leren spelen

Wil je beter gitaar leren spelen? De online Muziek Academie heeft online gitaarlessen voor je klaarstaan. Binnen een mum van tijd maak je je het gitaar spelen eigen en speel je als nooit tevoren.

  • Leer gitaar spelen in je eigen tempo
  • Volg de lessen wanneer het jou uitkomt
  • Leer al je favoriete nummers spelen met heldere uitleg en voorbeelden
  • Krijg hulp van onze ervaren docenten

Meer informatie over online gitaarlessen

Hier kunnen wij je ook bij helpen

Naast online gitaarles kun je bij ons terecht voor:

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen: